Wass Albert-ünnepség Verőcén

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2009. január 07. - „Egy összekuszált világ emberiségének lelkiismerete vagyok" – jellemezte önmagát a 101 évvel ezelőtt, 1908. január 8-án a Kolozsvár megyei Válaszúton született költő, író, szerkesztő, erdőmérnök, egyetemi professzor, irodalmi szervező, aki kétszer is Baumgarten-díjjal elismert korai művei, majd az 1948-ban magyarul, ezután németül, spanyolul és angolul is megjelent, Adjátok vissza a hegyeimet! című regénye után 50 évig tiltott író volt Magyarországon. Az ezredfordulón egymás után megjelenő művei a közép-európai és magyar irodalmi élet egyik legfontosabb eseményének számítottak.

A verőcei Wass Albert-szobor Tóth Dávid szobrászművész alkotása, felavatása alkalmából (2005. december 5.) több ezres tömeg demonstrált a kettős állampolgárságról tartott népszavazás szégyenteljes kormánypárti kampánya és ennek tulajdonítható eredménytelensége ellen. A szobornál és a Művelődési Házban immár hagyományosan minden évben megemlékezünk az író születésének évfordulójáról.

A Verőcei Polgári Kör és Bethlen Farkas polgármester tisztelettel meghívja az író születésének 101. évfordulója alkalmából tartandó, koszorúzással egybekötött Wass Albert-ünnepségre.

Időpont: 2009. január 11-én 14 órakor
Helyszín: a verőcei Wass Albert-szobor

Ünnepi beszédet mond:
Derce Tamás, Újpest polgármestere és
Bethlen Farkas, Verőce polgármestere

A megemlékezés háziasszonya:
Kondor Katalin újságíró

Közreműködnek: Ferenczy Csongor színművész, valamint magyar és moldvai csángó dalokkal az Eclectica együttes, Szathmáry Melinda énekesnő, és Makó Péter tárogatóművész.

Meghívott vendégek: azon települések képviselői, amelyek szoborral, domborművel vagy más módon állítottak emléket Wass Albertnek


Az ünnepi megemlékezést megelőzően 2009. január 10-én 18 órai kezdettel a nagyváradi Kiss Stúdió Színház művészei adják elő Wass Albert műveiből összeállított műsorukat a verőcei Művelődési Házban.

2009. január 11-én reggel 7 órakor Wass Albert-emléktúra indul a szobortól, és érkezik vissza ugyanoda, az ünnepség színhelyére.

Wass Albert emléke előtt tisztelegve – immár második alkalommal rendez emléktúrát Verőcén egy természetjáró fiatalokból álló baráti társaság a vadregényes Börzsöny-hegységben. A túra rajthelye és ideje: 7-8 és 8-10 óra között Verőce község római katolikus plébánia udvara (közel a Wass Albert szoborhoz). Az emléktúra teljesítménytúra formájában kerül megrendezésre, vagyis a résztvevők végig kötött útvonalon haladnak, és a választott távot – amely lehet 44, 28 vagy 18 km –, a megadott szintidőn belül kell végigjárniuk. Az emléktúra egyúttal jótékony célt is szolgál: a nevezési díjakból befolyt összeggel a rendezők a Kallós Alapítványt támogatják, amely az erdélyi Mezőség területén működtet iskolát és kollégiumot, ezáltal a szórványban, szegény körülmények közepette élő magyar kisgyermekek magyar nyelvű oktatását segíti, illetve teszi lehetővé.


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.