Tízezer lépés a jó irányba (ForestPress)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
Image
2010. szeptember 3. - Befejeződött az Erdőkerülő Egyesület környezettudatos túrasorozata A nyár elmúltával végéhez érkezett az Erdőkerülő Egyesület KEOP pályázati támogatásból megvalósult különleges túrasorozata is, mely során a fenntartható fejlődés és mai világunk globális problémáinak valamennyi kérdését körbejárták a fiatalok. A főként ökológiai oktatóközpontokba, ökofalvakba szervezett országjáró túrák fókuszában a természet szépségeinek bemutatása mellett a felnövekvő generáció „zöldintelligenciájának” fejlődése állt.

A „Tájbejárás és tapasztalatcsere a fenntartható életért” elnevezésű pályázat során összesen 25 utat szervezett az egyesület, ez év áprilisától júliusáig, összesen 20 helyszínre, közel 250 fiatal részvételével. A túrák különlegességét a programsorozat környezettudatos gondolkodásra ösztönző koncepciója adta, mely során a résztvevők testközelről figyelhették meg, hogyan működik egy organikus ház, miért érdemes gyűjteni az esővizet, mire, miért és hogyan kell figyelni ahhoz, hogy a megfelelő szimbiózist alakítsuk ki környezetünkkel.
A tájbejárásokon a „szemlélődés” mellett nagyon sok játékban, helyzetgyakorlatban vettek részt a fiatalok: a szituációs játékokkal, vitákkal, feladatokkal olyan helyzeteket lehet teremteni, amelyek állásfoglalásra, döntésre késztetik őket környezetvédelmi, életmódbeli kérdésekben.  Mindemellett az együttléteket átszőtte a környezettudatos magatartásformák gyakorlása is: közösségi járművel, gyalog vagy kerékpárral utaztak, a szálláshelyeken szelektíven gyűjtötték a hulladékot, a programok szervezésekor és a hétköznapi feladatokban egyaránt a közösség közös munkájára, egymás segítésére építettek a résztvevők.
– Bejártuk a Mecsek Hegyhátat – számolt be a túrákról Hardy Judit, az egyesület vezetője –, Kánban és Gyűrűfűn a természetközeli, úgynevezett fenntartható életmóddal ismerkedtünk, Orfűn a házi állattartással. Jó alkalmak voltak ezek a tájbejárások arra, hogy a természet szépségeinek megismerésével azt egy kicsit közelebb hozzuk a fiatalokhoz; a szépségek felfedezése és a természetszeretet alapozza meg annak védelmét, azt, hogy vigyázzunk arra, amit szeretünk.
Image
A baranyai helyszínek mellett indultak túrák Somogy megyébe, a Balatonhoz, a Kis-Balaton vidékére, a Bakonyba és Zala megyébe is. Dötkön például célirányosan egy ökológiai oktatóközpontot kerestek fel a fiatalok, ahol – amellett, hogy egy organikus épületben laktak – a fenntartható fejlődésnek szinte minden oldalát megismerték: építkezés helyben előállított természetes anyagokból, megújuló energia használata, esővíz hasznosítása, környezetbarát szennyvízkezelés, ökológiai lábnyomunk csökkentése, hulladékkezelés, tudatos vásárlási szokások – hogy csak néhányat említsünk a felmerült témák közül.  
– A célunk a programmal az volt – árulta el az egyesület vezetője –, hogy bizonyos jó dolgok szokássá, magatartásformává váljanak. Az igazi eredménye ennek a munkának talán csak évtizedek múlva érik be, amikor elválik, hogy ezek a gyerekek felnőttként, szülőként, munkahelyi vezetőként milyen döntéseket hoznak, hogyan élik mindennapjaikat. Akkor lehet eredményről beszámolni, ha világunkban valóban érzékelhető lesz valamiféle pozitív változás, mert egyelőre sajnos sok az olyan jel, ami nem ebbe az irányba mutat.  Hogy az egyik kedvenc mondásomat idézzem: „Az őrület ott kezdődik, amikor az elég már nem elég”.

Az Európai Regionális Fejlesztési Alap jóvoltából megvalósult program most a végéhez ért, de az egyesület továbbra is szervez hétvégi túrákat: szeptember közepén például a Balatont szeretnék körbekerékpározni. Az egyesület munkájáról, programjairól rendszeresen beszámol honlapján a www.erdokerulo.hu oldalon.


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.