Hiányoznak a fiatalok a turistaösvényekről (mr1-kossuth.hu/Napközben)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2011.04.04. - Kinek való a túraútvonal, ki merészkedik fel a hegyre ösvény és térkép nélkül - ezzel is foglalkozott hétfői adásában a Napközben, amelynek riportere a Mecsekben kalandozott. A műsorban megszólaló szakember szerint egyre kevesebb fiatal vág neki az ösvényeknek.
Duró Imre, a Magyar Természetbarát Szövetség igazgatója azt mondja, a természetjárás az elmúlt időszakban igencsak háttérbe szorult, főleg a fiatal generáció hiányzik az ösvényekről. A természetjárók ugyan sorra szervezik kampányaikat, hogy a fiatal bakancsos turistákat az erdőbe csalják, de nagyon kevés az aktivista, aki jeleket festene, figyelné az utak állapotát, és kevés a pénz a fenntartásra is, márpedig a tiszta, jól karbantartott ösvények, táborhelyek jelenthetik az egyik legnagyobb vonzerőt.
A szakemberek dolgát tovább nehezíti, hogy az erdőknek néha sok a gazdája, és gyakran nem tudni pontosan, ki is felel egy-egy útszakaszért, ami gyakran okoz zűrzavart - hívja fel a figyelmet Berki Zoltán térképész, ami maga is közreműködik a turistatérképek összeállításában. Úgy véli, igazán akkor válhatna vonzóvá a kirándulás, ha a területkezelésben végre sikerülne rendet vágni.
A turistajelek, a turista KRESZ egyébként nem módosult az elmúlt évtizedekben, mivel azonban a környék folyamatosan változik, érdemes mindig friss térképpel, turistakalauzzal felszerelkezni - mondja a szakember, aki arra is felhívja a figyelmet, hogy Magyarországon most kiemelt fontosságot kapott a zarándokutak rendszerének kiépítése, amelyek  jelzéseit igyekeznek majd összehangolni a hagyományos turistajelzésekkel.
Palkó Attila alpinista arra figyelmeztet, hogy a túra kimenetele mindig az íróasztalnál dől el, a tervezés rendkívül fontos eleme a kirándulásnak. Ők egyébként nem is igen másznak Magyarországon, mert itthon kevés az erre alkalmas hely, inkább a Tátrába indulnak, ahol irigylésre méltóan magas színvonalú a „turistakultúra”. Itt egyébként nem is szabad letérni a jelzett utakról, ezt keményen büntetik a parkőrök. A szakember arra is figyelmeztet, hogy a jelzések országonként eltérők lehetnek, ám térkép segítségével ezeken is mindig könnyű kiigazodni.


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.