Elismerés a természetjárás fejlesztéséért (Nógrád Megyei Hírlap)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2010. október 11. - A Természetjárók Napját hagyományosan szeptemberben, Dobogókőn rendezi meg a Magyar Természetbarát Szövetség, melynek keretében elismerésben részesíti a természetjárás területén kiemelkedő munkát végzőket 2010-ben kivételesen Európa Kulturális Fővárosa, Pécs adott otthont a rendezvénynek. A baranyai megyeszékhely szépen felújított főterén több száz turista találkozott, hogy együtt ünnepelhessenek e napon. A kitüntetettek között volt a salgótarjáni dr. Nyíri László sportfőorvos is, aki 1992-2009 között a Nógrád Megyei Természetbarát Szövetség főtitkáraként - azóta tiszteletbeli örökös főtitkár - a természetjárásban kifejtett több éves munkájának elismeréséért adható legnagyobb kitüntetést a „Természetjárás fejlesztéséért" arany fokozatát kapta.
Dr. Nyíri László a megyei szövetség rendezésében számos országos jelentőségű és nemzetközi szintű turisztikai esemény szervezésében és lebonyolításában vállalt meghatározó szerepet Ötletadója és megtervezője volt több teljesítménytúrának, melyek Salgótarján látnivalóban bővelkedő vidékére hívta az ország sportjellegű erőpróbát kedvelő turistáit
A megye gazdag természeti, kulturális és épített örökségét bemutató túramozgalmak szervezésében is részt vállalt Társszerzőként Gubola Istvánnal átdolgozta a „Nógrádi vártúrák"-at, és újabbakat is elindítottak, mint: a „Karancs-Medves csúcsai", az „Irodalmi barangolások Nógrádban", a Nógrád megye természetjárója". Részt vett a „Salgótarján és környéke", a „Nógrád határok nélkül" a „Kirándul a család" című túrakalauzok, valamint egyéb tájismertető ajánló füzet szerkesztésében. Térképek, turisztikát népszerűsítő kiadványok impresszumában gyakran találkozhattunk nevével.
Országos terjesztésű, turizmussal foglalkozó folyóiratokban Nógrád megye és szülőföldjének, Zemplénnek érdekes látnivalóit ismertető fotóival illusztrált cikkei rendszeresen lehetett olvasni. Tevékenyen részt vett a megye turistaút hálózatának gondozásában, a biztonságos túrázást elősegítő információs táblák megtervezésében és kihelyezésében, valamint új túraútvonalak kijelölésében, azok jelzésrendszerének kialakításában, térképre vitelében. Szorgalmazta a túravezető képzést, s egészségügyi témájú előadásaival segítette azok sikeres lebonyolítását Évekkel ezelőtt kezdeményezője és egyik kitalálója volt a „Zöld Út Természetjáró Egyesületnek", mely azóta is töretlen népszerűséggel kínálja programjait az érdeklődőknek.
A természetjárás szervezésén túl jelenleg a „Hegyek Völgyek Vándorai" természetjáró egyesület tagjaként turistaként és túravezetőként is részt vesz a megye turisztikai életében.


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.