Nyílik a Hunyor tanösvény Lengyel-Annafürdőn (ForestPress)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
ImageA Tolnai hegyháton az országos piros turistaútvonal halad át (Dombóvártól-Paksig), melyből a térképen Lengyel-Hőgyész térsége látható, a turistaútvonalra fűzött parkerdőkkel együtt.
Lengyel-Annafürdői Hunyor tanösvény
Jelzése: zöld hunyor levél
Tolnai Hegyhát, Lengyel-Annafürdő
Hossza: 2,5 km (körút)
Időtartam: 2 óra
Jellege: természetismereti
Látogathatóság: szabadon látogatható

A vadregényes Lengyel-Annafürdői erdő különleges klímájával várja a kirándulókat, kikapcsolódásra vágyó „természetbúvárokat”. A környéknél közel 100 mm-rel magasabb (évi átlagos 750mm) csapadék, a zárt völgyekkel különleges élőhelyek kialakulásának teremtette meg a feltételeit. Az idős elegyes erdők, a Pihenőtó, a bemutató vadaspark mind-mind rengeteg felfedeznivalót kínálnak. Az Anna-forrás mellett álló Turisztikai és Természetismereti Központ, erdei iskola kulcsosháza kisebb-nagyobb csoportok számára is kiváló szálláslehetőség.
ImageA Lengyel-Annafürdőn lévő erdei iskolának sikerült először helyi, biológiai mini szennyvíztisztító berendezést működtetni. Tavaly nyár óta üzemel. Ebből a dán gyártmányú készülékből (eco-line® mini 35 LE) ez a második példány, amit telepítettek az országban. További kettőt két vadászházunknál helyeztek el azóta. 35 lakosegyenértékű a kapacitása, a távozó víz öntözésre használható, vagy szabad vízfolyásba engedhető. Üzemeltetése környezetbarát, jóval egyszerűbb és olcsóbb, mint a hagyományos megoldásoké.
A lengyeli erdő már az őskorban számos törzsnek adott lakhelyet. Erre utaló bronzkori földvár (Sánc) maradványait találjuk meg pár kilométerre Annafürdőtől az erdőben. A középkorban is számos települést találunk a közeli erdőkben (Papd), de ezek a török megszállás idején elnéptelenedtek, eltűntek. Lengyel erdeje a XIX. században már a gróf Apponyi család birtokában volt, melyet a grófné 1926-ban a Magyar Nemzeti Múzeumnak adományozott.
Még a gróf idejében építettek Anna nevű feleségének egy fürdőhelyet, aki a falu lakosainak is rendszeresen átengedte a fürdőt – innen az Annafürdő elnevezés –, melyet az Anna-forrás táplált. Az Alapítványi erdőkre 1935-ben készült üzemterv már üdülőtelepként említi a helyet.
A II. világháborút követő időszakban az erdők kezelését a Tolna Megyei Állami Erdőgazdaság vette át, mely jogelődje a mai Gyulaj Erdészeti és Vadászati ZRt-nek. A Gyulaj ZRt. 2001-ben Turisztikai és Természetismereti Központot alakított ki, melynek részei az erdei iskola, a kulcsosház, a vadászház és a környező parkerdő létesítményei.
A tanösvény 2005. tavaszán készült el. A helyszínen 7 ismertetőtábla hívja fel a figyelmet a látnivalókra. (Az erdészházban, illetve erdei iskolában ismertető füzet is igényelhető.)
További újdonság, hogy Lengyel-Annafürdőn hosszú távú fejlesztésként arborétum létrehozásába kezdtek. A terveket a Nemzetközi Dendrológiai Alapítvánnyal karöltve készítették el. 2005-ben a közel 100 hektáros terület bekerítését végezték el, utána minden évben a parkerdőben kisebb foltokat alakítanak át rendszertani-, földrajzi-, őshonos és egyéb gyűjtemények kiültetésével.


Állomások:
Kezdő állomás: Isten hozott az annafürdői erdőben!
Geológiai bemutatóhely: Miről mesél a föld?
Gyertyános tölgyes bükkel: Az annafürdői erdő különleges klímája
Kora tavaszi virágok: Kora tavasszal éled az erdő…
A Pihenőtó élővilága: Népesedő vízi világ
Kilátó és cseres-tölgyes: Tölgyerdőben
Vadaspark: Erdő-mező vadjai

Megközelítés:
A lengyel-annafürdői parkerdő és a Hunyor tanösvény busszal, vonattal és közúton is megközelíthető. Gyalogosan az országos kék jelzés mentén is elérhető.
Autóbusszal: Szekszárdról, Dombóvárról, Bonyhádról, Kurdról induló buszok érintik a parkerdőt.
Vonattal: a Kurdi állomástól busszal, vagy akár gyalogosan.
Közúton: a 6-os útról Bonyhád felől, az M7-esről Siófok-Hőgyész-Kurd-Lengyel útvonalon vagy Dombóvár felől.

Az útvonal leírása
A tanösvény gyenge lejtéssel végigköveti az Anna-forrás völgyét. Az igen gazdag élővilágú bükk, ezüsthárs elegyes gyertyános tölgyesen keresztül elvezet a csodálatos völgyben elterülő Pihenő-tóig. Egy enyhe emelkedővel fiatal vöröstölgy-telepítésen keresztül érünk vissza az idős tölgyerdőbe. Alig harminc méter szint leküzdésével megérkezünk a kilátóhoz. A domboldalban az erdészet vadasparkot alakított ki, a helyi nagyvadak tanulmányozására. Hangulatos kocsiúton érkezünk vissza a kiindulóponthoz.

A tanösvény körút, mindkét irányban végigjárható, az általunk javasolt irányban először a környék jellemző talaja vizsgálható a természetes „talajszelvényben”, majd az erdei növényvilág, a vízparti növényzet és a tó állatvilága figyelhető meg, és legvégül a vadaspark.

Kezdő állomás: Isten hozott az annafürdői erdőben
A tábláról, illetve a tájékoztató füzetből megismerhetjük a tanösvény célját, útvonalát, főbb látnivalóit. Az Anna-forrás (felszíni) vízgyűjtője meglepően kicsi (24 ha), mégis a forrás egész évben kiegyenlített vízhozamú. A forrásra épült gőzfürdőt már 1863-ban említi egy alispáni összeírás.

Geológiai bemutatóhely: Miről mesél a föld
A forrástól lépcsőn egy földútra jutunk ezt 500 m után egy kis ösvényre cseréljük, így jutunk egy egészen meglepő geológiai képződményhez: a vastag lösztakaróba közel 20 méter mély vízmosást mélyített az erózió. A vastag löszrétegben látható rétegződések a múlt különleges eseményeiről mesélnek. A hatalmas „talajszelvényen” kiválóan tanulmányozható a területre jellemző kiváló erdőket nevelő talajtípus, az agyagbemosódásos barna erdőtalaj.

Gyertyános tölgyes bükkel: Az annafürdői erdő különleges klímája
Folytatjuk kényelmes sétánkat az idős elegyes erdőben. A gyertyános tölgyesbe a nedves (humid) klímának köszönhetően bükk is keveredik. A tábla a társulás jellemző növényeit mutatja be.

ImageKora tavaszi virágok: Kora tavasszal éled az erdő…
Vadregényes völgyekkel szabdalt terepen haladunk át, a szép ezüsthársak tövében tavasszal gyönyörű virágok nyílnak. Többek között a tanösvény névadója: az illatos hunyor, illetve májvirág, szártalan kankalin tűnik áprilistól májusig a szemünk elé.

A Pihenőtó élővilága: Népesedő vízi világ
Az idős erdőből kiérve feltárul a táj, mely minden évszakban különleges látványt biztosít a látogatónak. A mesterséges tavat 2003-ban töltötték fel első ízben, mégis nagyszerűen beilleszkedik a tájba. A tóba a kiváló vízminőség biztosítására pisztrángot, valamint különböző növényevő és ragadozó halakat telepítettek, a minél nagyobb változatosság és teljesebb tápláléklánc kialakulása végett. A vízi növényzet fokozatos kifejlődése is nagyszerűen nyomon követhető.

Kilátó és cseres-tölgyes: Tölgyerdőben
Az alig 250 méteres domb igazi „hegyként” magasodik a tó fölé. A kilátóból nagyszerűen tanulmányozható a környék domborzata, a tájékozódást színes térkép, domborzatmodell segítik. A gerincen cseres tölgyes erdőt találunk, a jellegzetes cserjefajokkal, virágokkal (lágyszárúkkal).

Vadaspark: Erdő-mező vadjai
A dombról leérkezve egy nagy magasleshez érkezünk. Innen akár egyszerre egy egész osztály is megfigyelheti a bekerített területen élő állatokat: vaddisznót, gím- és dámszarvast, őzet. A tábla segítségével sok új dolgot tudhatunk meg a lengyeli erdők jellemző állatairól.

S végül – minden bizonnyal – élményekkel, sok hasznos és érdekes információval gazdagodva érkezünk vissza az Anna-forráshoz.


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.