Gemenci túraútvonalak

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
Országos kék túra gemenci szakasza
 
Leírás: Szekszárdtól Bajáig halad a gemenci erdőben. A bajai Duna-hídtól északnyugatra tartó szakasza az ártéri erdőben (Cserta, Kis-Rezét, Súgó, Nagy-Rezét, Lassi erdőrészekben) illetve gyönyörű gemenci holtágak (Vén-Duna, Cserta-Duna, Káposztás-Duna, Kisrezéti Fás-Duna, Rezéti-Duna) magas partját követve halad az erdei vasút Lassi megállóhelyéig. Majd onnét tovább a dunai védtöltésen kell haladni északi irányba. (Ez, a Pörböly-Keselyűs között haladó töltés burkolattal ellátott, kijelölt kerékpárút is egyben.) A túraútvonal  Keselyűs–Bárányfok közti szakasza ismét az erdőben, nagyjából a kisvasút nyomvonalát követve vezet tovább Szekszárd irányába.
Megközelítés: A Szekszárd felől indulóknak a várostól vagy attól 6 km- re, az erdei vasút Bárányoki végállomása mellett található Gemenci Kiránduló Központból érdemes elkezdeni a túrát. A Baja felől indulóknak Dunafürdőtől, illetve a bajai Türr István Duna- hídtól (55-ös közút) való indulást ajánljuk. Ez a MÁV Baja-Dunafürdői állomása is egyben.

Szakvezetés: Van, tel/fax: 74-491-483. (Gyalogosan és kerékpárral is járható.)
 
Egyéb szolgáltatások: Kerékpáros túravezetés, gyalogtúra vezetés. Kisvonatozás a kék túra útvonala mentén lévő erdei vasúti megállóhelyekről (Nyári- legelő, Lassi, Malomtelelő) Pörböly, illetve Bárányfok irányába a menetrendi járatokkal.
 
Dunafürdői túraút
 
Leírás: Baja és Pörböly között halad, körtúra jelleggel a gemenci erdőben. A bajai Duna- hídtól nyugatra tartó szakasza megegyezik a „kék túra” kijelölt útvonalával, ez a Cserta nevű erdőrészben halad, illetve a Vén-Duna, a Cserta-Duna magas partját követi. A Cserta-Duna torkolatától a vízpartot követve érjük el a parkerdő végében lévő beton utat. Ezen tovább délnek tartva, keresztezve az 55-ös közutat a Pörbölyi erdőbe érünk. A vadban bővelkedő erdőrészben, az úgynevezett kiemelt úton kell haladni délnek, a Simon-Dunát elérve keletnek. A Pörbölyi Vadászházat elérve, a „villanypásztás” nyiladékon át érünk vissza a Duna- hídhoz.
 
Táv: Körülbelül 10 km, jelzése: „piros csík”, gyalogosan és kerékpárral is járható. Szakvezetés: Van, tel/fax: 74-491-483.
 


 


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.