Gemenci tanösvények

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
Malomtelelői tanösvény (Tájegység: Sárköz - Gemenc)
 
Leírás: A gemenci erdő szívében elsőként létesített tanösvény körülbelül 40 perc alatt sétálható végig. A sétautat síkvidéki ártéren, egy mocsaras rét - egykori nagy ártéri tó mentén -, illetve zömében idős, keményfás ligeterdőben alakították ki.  Közvetlenül az erdei vasút Malomtelelő megállóhelyénél találjuk. Öt tájékoztató tábla, rönkasztalok, padok, esőbeállók, WC és egy nagy megfigyelő torony épült az ösvény mentén. A táblák a gemenci erdő kialakulásáról, természeti értékeiről, a vízimalmokról, a világhírű vadállományról és a vadgazdálkodás eredményeiről, valamint a jellemző ártéri fákról, erdőtípusokról és a gemenci ártéri növényzetről szólnak.

A tanösvény mentén fellelhető növények: például mocsári nőszirom, csillagvirág, fürtös gyűrűvirág, nyári tőzike, kocsányos tölgy, magyar kőris, feketedió, galagonya, vörösgyűrűsom. Gyakrabban megfigyelhető állatfajok: nagykócsag, szürke gém, rétisas, holló, gímszarvas, vaddisznó, vízi sikló, levelibéka.
 
Megközelítés: Az 55-ös közúttól 8 km-re északra, az ártéri erdőben található. Legkönnyebben a Pörbölyről induló Gemenci Erdei Vasúttal érhető el. A Duna védtöltésén haladva Pörböly felől is megközelíthető: Északi irányba kell indulni, a kisvasút állomástól 7 km- re lévő Lassi-lejárónál a gátról balra letérni.  Majd a kék túra felfestett útvonalát elhagyva, balra kell haladni, a kék kereszt jelzést követve, körülbelül 1 km- t. Szekszárd felől a keselyűsi töltésen délnek tartva (a kék jelzést követve), Keselyűstől 12 km- re is elérhető a Lassi lejáró, illetve a Malomtelelő-tó. A tanösvény közkedvelt megközelítési módja a kisvasutazás, de erdészeti lovas fogattal, kerékpárral vagy gyalogosan is elérhető.
 
Táv: körülbelül 1 km. Szakvezetés: Van, tel/fax.: 74-491-483.
 
Kiegészítő programok: A Lassi erdei vasúti megállónál lévő játszótér, illetve pihenőhely felkeresése, szakvezetés a tanösvényen, kisvonatozás, kerékpáros túravezetés, lovas fogatozás, vagy a keselyűsi gát mellett álló Lankóci Múzeum megtekintése (ez utóbbit előzetesen egyeztetni kell az üzemeltető vízügyi igazgatósággal.)
 
Bárányfoki tanösvény  (Tájegység: Sárköz - Gemenc)
 
Leírás: Szekszárdtól 6 km- re, a gemenci erdőben létesített tanösvény körülbelül 50 perc alatt járható végig. A Szilágyi-fok mentén, illetve a Sió töltéséhez közel, főként keményfás ártéri erdőben halad, az erdei vasúti végállomás körül. Hat tájékoztató tábla, rönkasztalok és padok vannak az ösvény mentén. A táblák a sárközi táj vízrendezések előtti állapotát, a hajdani ártéri foglalkozásokat, a gemenci erdő növény- és állatvilágát mutatják be.
 
A tanösvény mentén fellelhető növények: például zöldes sarkvirág, májusi gyöngyvirág, fehérfűz, feketenyár, kocsányos tölgy, mézgás éger, vénicszil. Gyakrabban megfigyelhető állatfajok: szürke gém, tőkés réce, egerészölyv, vidra, hód, vaddisznó, őz, szarvasbogár, mocsári teknős.
 
Megközelítés: A Gemenci Erdei Vasút Bárányfoki végállomásánál található. Szekszárd felől az országos kék túra útvonaláról gyalog, kerékpárral is megközelíthető, de autóval, busszal is könnyen elérhető. A szomszédságában áll a „Gemenci Szabadidő Központ” (étteremmel, szállás lehetőséggel), valamint a Bárányfoki Múzeum.
 
Táv: körülbelül 2,3 km. Szakvezetés: Van, tel/fax.: 74-491-483.
 
Kiegészítő programok: Kisvasutazás a Dunáig, erdei játszótér és pihenőhely Gemenc Duna-part erdei vasúti megállóhelyen (a Forgó- tó közelében), valamint a turista szezonban, általában szombati napokon sétahajózás a Dunán, múzeum látogatás.
 
Nyéki holt dunai tanösvény (Tájegység: Sárköz - Gemenc)
 
Leírás: Hajdani nagy holtág, ártéri rétek, nádasok, illetve a Duna menti védtöltések és kubikok között húzódó erdőben haladó ösvény 50- 60 perc alatt sétálható körbe. A pörbölyi gátőrháztól indul, ide is ér vissza. Öt tájékoztató tábla, pihenő helyek, egy kisebb megfigyelő torony és egy gyaloghídon át elérhető, magasabb torony áll a sétaút mentén – ez utóbbi csak vezetővel látogatható. A tájékoztató táblák a sárközi térségben lezajlott folyószabályozási munkákról, az egykori ártéren folyó életről, a halászatról, a kemény- és puhafás ligeterdők állományalkotó fafajairól, a mocsaras táj jellemző védett növény- és állatvilágáról és a hód-visszatelepítésről szólnak.
 
A tanösvény mentén fellelhető növények: például zöldes sarkvirág, réti iszalag, kornis tárnics, fehér tavirózsa, tündérfátyol, sulyom, rucaöröm, nyílfű, fekete galagonya, magyar kőris, korai juhar, kocsányos tölgy, fehér nyár. Gyakrabban megfigyelhető állatfajok: szürke gém, búbos vöcsök, kárókatona, fekete gólya, rétisas, pézsmapocok, vöröshasú unka, gímszarvas, vaddisznó, nyuszt.

Megközelítés: Az 55-ös közút mentén, a Gemenci Ökoturisztikai Központtól (a pörbölyi kisvasút állomástól) körülbelül 1 km-re, a pörbölyi gátőrháznál található. Autóval, busszal, vonattal, valamint a keselyűsi, vagy bátai védtöltés felől kerékpárral is könnyen elérhető. (Aki gépjárművel közelíti meg, annak a járművet a gátőrház előtt kell hagynia.)
 
Táv: körülbelül 2,5 km. Szakvezetés: Van, tel/fax.: 74-491-483.
 
Kiegészítő programok: Kisvonatozás Pörbölytől a Malomtelelő-tóig (illetve tovább), kerékpáros túravezetés, például a Bátai holt dunai megfigyelő toronyig, vagy Malomtelelőig, továbbá a gemenci méhészeti gyűjtemény, a pörbölyi múzeum megtekintése (kiállítás, filmvetítés), étkezés az erdei iskolában, büfé, ajándékbolt, a kisvasút állomáson.

 


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.