Magyar fotós sikere a nemzetközi fotóversenyen (Heti Válasz/ForestPress)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
Image
Megdöbbentően szép pillanatot kapott el Máté Bence természetfotós, aki felvételével az idei Wildlife Photographer of the Year verseny természetfotó kategóriában nyerte el az első díjat.
A 25 éves fotós  több mint 4500 jelentkezőt utasított maga mögé rendkívüli felvételével. Máté Bence kedvenc témája a vadon élő madarak és az égi jelenségek fényképezése. Fiatal gyerek korától közvetlen kapcsolatban áll a természettel, és ideje legnagyobb részét azóta is a szabadban tölti. A jó szemű fotográfus a szegedi Kiss Ferenc Erdészeti Technikumban szerzett oklevelet.
Az ifjú fényképész 2000-ben nyerte el élete első rangos díját. Tíz évvel ezelőtt a naturArt Év természetfotósa pályázatán elnyerte az „Év Ifjú Természetfotósa" címet, majd 2001-ben első alkalommal került be a "Wildlife Photographer of The Year" pályázat kiállításának kiválasztott fotói közé egy felvételével.
A kezdeti sikereket követően a fiatalember folyamatosan fejlesztette magát. Dr. Kalotás Zsolt
természetfotós, a naturArt alapító elnöke Máté Bence honlapján így ír róla: „kialakította a csak rá jellemző „Máté Bence-stílust", újszerű ötleteivel, meglepő technikai megoldásaival megújította a madárfényképezés gyakorlatát, és példáján okulva a hazai természetfotózásban egyre inkább teret nyert az a szemlélet, hogy madarakat csak akcióban, illetve jellemző viselkedésük közben érdemes fotózni".
2002-ben Máté Bencét a BBC világpályázatán az „Év Fiatal Természetfotósa-díjjal" jutalmazták, majd 2005-ben elnyerte a legfelkészültebb 26 év alatti természetfotósnak járó Eric Hosking-díjat, amit 2007-ben újra megkapott.
Ezalatt  az időszak alatt Magyarországon öt alkalommal volt az „Év ifjú természetfotósa" majd 2006-ban már a naturArt pályázatán az „Év természetfotósa" fődíjat nyerte el.
Kedvenc fotótémáinak, a madaraknak köszönhetően 2005-ben Európában az „Év madárfotósának" választották.
Tanulmányai befejezése után, vállalkozásba kezdett, jelenleg madárfotós idegenvezetés szervezéséből él. K. B.



© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.