Magyar természetfilmek nyertek rangos elismerést Japánban (mozinet.hu)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2011. augusztus 18. - A hétvégén Toyamában lezárult a 10. jubileumi Japan Wildlife Film Festival (JWFF), ahol a díjkiosztón két magyar alkotást is díjjal tüntetett ki a nemzetközi zsűri. A JWFF születésnapi rendezvényén a 35 versenyfilmből Pálfi Szabolcs Ketten egy fészekben című filmje a legjobb "újoncnak" járó, úgynevezett Best Newcomer Award díjat kapta, míg Török Zoltán Vad Magyarország című filmje megosztva a Best Educational Award-ot érdemelte ki.
A JWFF az egyik legrangosabb természetfilm fesztivál, idén 459 filmet neveztek a világ 53 országából. A versenyprogramba 35 alkotás került be, többségük olyan műhelyek munkája, mint a BBC, a National Geographic Telvision és az ORF. A hazai természetfilmeseknek komoly elismerést jelent, hogy ilyen mezőnyben díjazták őket.
A Ketten egy fészekben rendezője, Pálfi Szabolcs (A sárga busz, Egerszalók) a rendező illetve a film egyik operatőre, Kiss Gergő (Hazatérés, Inkubátor) a vetítést követően előadást tartottak a filmről. Az alkotók kitértek a téma érdekességeire, mivel a kék vércse és a vetési varjú különös kapcsolatáról még nem készült film. A varjak fészkét elfoglaló majd használó kék vércse sok más madárfajhoz hasonlóan nem készít magának fészket (pl. erdei fülesbagoly) hanem a kolóniában élő vetési varjú fészkeiben költ. A varjútelepek ezért nagyon fontos szerepet töltenek be az ökológiai rendszerben. A Magyarországon ma védett vetési varjakat a 70-es, 80-as években keményen irtották és ezért a kék vércse sorsa rosszra fordult. A csökkenő számú vércsék hazai állománya Európában egyedülálló, ezért kiemelten védett fajként tartják számon a kontinensen. A védelme céljára "lakótelepeket", azaz műfészkeket helyeztek ki a természetvédők uniós pályázati pénzből és elkezdődött egy több éves kutatói munka. A munka eredménye, hogy a vércsék száma évről évre növekszik, ahogyan a vetési varjak száma is, mivel ezeket a madarakat védetté nyilvánították hazánkban.
A forgatást majd egyéves előkészítés előzte meg, ahol a terepet, a helyszíneket, a projekt munkáját kellett megismernie a rendezőnek. A forgatás is egy évig tartott. A stáb tagjai lessátorban várakozással, terepjáróban hosszú utazásokkal, koránkeléssel, lesépítéssel és rengeteg technikai kísérletezéssel alkották meg első természetfilmjüket. Kiss Gergő mellett Rév Marcell operatőri, Czakó Judit vágói munkájának, Melis László zenéjének is köszönhető a film sikere. A Ketten egy fészekben 2010-ben készült el véglegesen, amikor a 41. Magyar Filmszemlén bemutatták, ahol az ismeretterjesztő filmek kategóriájában megkapta a Kollányi Ágoston rendezői díjat. Majd ezt követően a 6. Országos Természetfilm Fesztiválon pedig az Életmód és környezetvédelem professzionális kategóriadíjat.
A Ketten egy fészekben következő szereplése a Green Screen németországi természetfilm fesztiválon lesz, amelyet a tengerparti Eckernförde városkában tartják. A német fesztivál után pedig még szeptemberben lesz a lengyelországi Lodz-ban a következő mustra, ahol szintén versenyfilmként tekinthetik meg a nézők.


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.