Csalt a természetfotós (MTI/ForestPress/Index)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

Image
Idomított farkast fotózott

2010. január 21. - Megfosztották első helyezésétől a szervezők az Év természetfotósa verseny legutóbbi nyertesét, mert a képén megörökített ugró farkasról kiderült, hogy idomított állat volt.

A díjról és a felmerült gyanúról annak idején a ForestPress is beszámolt. A precedens értékű eset fölveti azt a dilemmát, hogy hol van az etikai határa a fotós technikai beavatkozásának, a valós helyzet manipulálásának. Ez egyébként régóta zajló esztétikai vita a fotóművészetben, a természetfotózásban. Fundamentalista felfogás szerint már a lessátor alkalmazása is természetellenes, de például a csalik alkalmazását a rugalmasabb ítészek sem tekintik megengedhetőnek.
Az úgynevezett kreatív fotózás hívei és gyakorlói a művészi alkotói szabadság immanens részének tekintik a beavatkozást, sőt, a felvétel utólagos módosítását is.
A nagy tekintélyű verseny bírái a lefolytatott vizsgálat után döntöttek úgy, hogy a spanyol José Luis Rodrigueztől visszavonják a díjat. A londoni Természettudományi Múzeum és a BBC Wildlife magazin által közösen kiírt éves fotópályázatra benyújtott mű egy farkast ábrázol, amely éppen egy fakerítés felett ugrik át. A szakértői zsűri 43 ezer beérkezett fotó közül nyilvánította győztesnek Rodriguez munkáját. A képhez mellékelt leírásban az szerepel, hogy a spanyol fotós "hetekig állt lesben" egy használaton kívüli karám mellett várva, hogy az általa kihelyezett csalira - egy jókora húsdarabra - a környéken kószáló farkas rátaláljon. Rodriguez azt a pillanatot kapta le, amikor a farkas a karám kerítését elegáns mozdulattal átugorva végre rávetette magát a csalihúsra.

Az októberi eredményhirdetés után megkérdőjelezték a fotó hitelességét. Louise Emerson, a verseny szóvivője szerdán elmondta, hogy a zsűri vizsgálódása után arra a következtetésre jutott, hogy a farkas valószínűleg "állatmodell, melyet fényképészeti célokra lehet bérelni". Emerson közölte, Rodriguez tagadja, hogy modellfarkast használt volna. A verseny szabályai szerint a fogságban tartott állatok szerepeltetését be kell jelenteniük a fotósoknak.

Bár Rodriguez tagadja, hogy modellfarkast használt volna, a vizsgálatot lefolytató zsűritagok még meg is találták a fotón szereplő farkast. Az Ossian nevű állat a Madrid melletti Canada Real vadasparkban él. „Számos jellemző külső jegy alapján több szakértővel egyetértésben megállapítottuk, hogy ez ugyanaz az állat, mint amelyik a fotón szerepel” – mondta el a BBC-nek Mark Carwardine természetfotós, a zsűri egyik tagja. „Rodriguez urat diszkvalifikáltuk, és a jövőben sem indulhat a versenyen. Azt hiszem, ez elég erős üzenet.”
Bár a verseny 46 éves története során  még nem volt példa hasonló botrányra, nem ez az első természetfotó, aminek készítőjét hamisítással vádolják. 2003-ban Magyarországon is volt hasonló ügy: akkor Szentpéteri L. Józsefet, a National Geographic fotósát vádolta meg a Magyar Természetfotósok Szövetsége azzal, hogy kitömött állatokat használt egy kérészt felkapó jégmadarat ábrázoló fénykép elkészítéséhez. Szentpéteri tagadta a vádakat, de a fénykép negatívját nem volt hajlandó átadni, hogy tisztázza magát.
A fenti etikai kérdésekről is szó lesz az OEE Közönségkapcsolatok szakosztály által idén tavasszal is meghirdetésre kerülő fotótanfolyamon.


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.