Fába faragott történelem (MTI)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2009-07-12 - Végigkísérhetők a magyar történelem dicső és vérzivataros korszakai a szlovákiai Ógyallán (Hurbanovo) megnyílt kiállításon, amelyen vitéz Nagy János László fafaragó művész alkotásai láthatók.

Több alkotáson a honfoglalás kora elevenedik meg: Árpád születését, a vérszerződést és a pajzsra emelést is fába véste a művész, akinek szobrai július 17-ig tekinthetőek meg az ógyallai Feszty Árpád Galériában.
Az Új szó című pozsonyi napilap pénteki híradása szerint említést érdemel a Hazatérés című alkotás, amelynek alapjául a Feszty körkép szolgált. (A városka szülötte Feszty Árpád szobrászművész.)
A fafaragó művész tudomása szerint 2006-ig, amikor ez az alkotása készült, senki nem foglalkozott a Feszty körképpel plasztikai megközelítésben.
A felvidéki magyarság II. világháború utáni kitelepítését is megörökítette a szobrász. Önálló ciklus - Út az ismeretlenbe, Kegyelem nélkül, Elindultam szép hazánkból, A bevagonírozás - foglalkozik a témával.
A magyar nemzeti tragédiákat sűríti össze a Requiem egy nemzetért című alkotás: az aradi vértanúktól a világosi fegyverletételen, a trianoni tragédián, a Don-kanyaron és a kitelepítéseken át egészen a kettős állampolgárságról szóló, 2004. december 5-i népszavazásig.
Az 1956-os forradalomnak és az azt követő megtorlások áldozatainak is emléket állított Nagy János László.
A kiállítás néhány darabja nem csak témájában, hanem stílusában is teljesen eltér a tárlat többi szobrától. A kanadai inuit nép XIX. század eleji életét is fából faragta meg.


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.