Új helyszínen, Ausztriában a Danubius Fluvius – Duna képfolyam kiállítás (VASÁRNAP)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2010. június 13. - 2010. április 25-én nyitotta meg kapuit Orth an der Donau kastélyában a SZNM – A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma és partnereinek kiállítása. A Donau-Auen Nemzeti Park, amely mindössze 35 kilométerre fekszik Pozsonytól, minden évben egy-egy Duna melléki országot hív vendégül. Idén Szlovákia kapta a felkérést, így a vándorkiállítás Pozsony és Budapest után most Komárommal egy időben Ausztriában is megtekinthető. Érintetlen ártér
A Duna medre ma más képet mutat, mint a tárlaton látható korabeli térképeken. Főágát a 19. század végén kiegyenesítették. Ez gyorsabb lefolyást eredményezett, az árterek hamarabb feltöltődtek, és a part természetes állapota rohamosan változott. Ezzel egy időben javultak a hajózási feltételek. A gyakran ismétlődő árvizek ellen védőgátat emeltek, amely elvágta az árteret magától a folyótól. A folyam életét nagyban befolyásolta a halászat, a vadászat és az intenzív erdőgazdálkodás is, ám a legdurvább beavatkozás az 1984-es évben fenyegetett, amikor Hainburg mellett egy dunai vízi erőmű megépítését tervezték. Ettől az évtől fogva tüntetések, tiltakozások, tárgyalások sora követte egymást. Végül 1996. október 27-én megállapodás született a Duna-ártér Nemzeti Park létrehozásáról.
A Bécstől egészen Dévény határáig húzódó, 9300 hektáron elterülő nemzeti parkot a folyó nagyjából 36 kilométeren át uralja. A víz, az árvizek határozzák meg a ligeterdők életritmusát. A parkot bebarangolva a sokszínű tájvédelmi területen holt- és mellékágak, tavacskák, állóvizek, szakadó partok, ártéri erdők, rétek, homokos, lapos partszakaszok, zátonyok váltakoznak. A Dunát körülölelő ligetes, természetvédelmi területet Közép-Európa legnagyobb összefüggő, ökológiailag érintetlen árterének is nevezik.
Új helyszín, új témák
A nemzeti park kapujának nevezett Orth an der Donau településen az érdeklődők minden információt megtalálnak. Szakképzett természetvédelmi őrök vezetésével egyéni vendégeknek, családoknak, iskoláknak és más csoportoknak is kínálnak programot, felszíni- és vízitúrákat, tematikus rendezvényeket. Az orthi kastély és a körülötte elterülő élménypark meglátogatása során élőhelyek, állatok és növények kerülnek bemutatásra. A kastély négy kiállítótermében állandó és időszaki tárlatok várják a látogatókat.
A kilátótorony Bécstől a hainburgi hegyekig engedi láttatni az ártéri tájat. A legfelsőbb szinten elhelyezett monitoron keresztül (egy kamera segítségével) egy itt élő gólya mindennapjait figyelhetjük. E torony három szintjén kapott helyet a Danubius Fluvius-kiállítás, amelynek „célja, hogy az interaktív és patchwork-szerű megoldásokkal arra az elfeledett közhelyre emlékeztesse a látogatóit, hogy a Duna elsősorban nem valamiféle összekötő (és/vagy elválasztó, határ-) metafora, hanem élő és élhető víz, folyam. Sokszínű, soknyelvű és változatos.” Az új helyszínhez új témákat is feldolgoztak a tárlat kurátorai. Régi időkből idevarázsolt moziszékekben nézheti meg a látogató az egykor Dunacsúny melletti Kormoránok (ma már nem létező) szigetéről készült dokumentumfilmet Pavol Bielik rendezésében 1944-ből. A kiállítás egyik érdekessége a térképgép, amely virtuális sétát kínál a Duna négy különböző korszakában, a Dévény–Pozsony szakasz digitális térképszelvényein. A további, érdekes témák a folyó és a történelmi Pozsony kapcsolatával foglalkoznak. A tárlat 2010. október 31-ig tekinthető meg, VASÁRNAPIG. Bolemant Éva


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.