Nem tűnt el Valaczkai Erzsébet (hir6.hu)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2010. május 8. - A természet szebbik oldala festményeken, grafikákon, fotókon Az orosházi művelődési központ aulának mondott terében - az Árpád-kert felőli, többnyire lezárt bejárat szegletében - nyílt meg Valaczkai Erzsébet grafikus festő és természetfotós tanítványa, Palcsek István kiállítása. A képek csak május 19-éig lesznek megtekinthetők.
A természet szépségeinek megragadására különösen alkalmas helyszínen Bánffy György Kossuth-díjas színművész nyitotta meg a kiállítást. A témára érzékeny gondolatai, míves mondatai, kiérlelt előadásmódja önmagában is élményt jelentettek a szépszámú közönségnek.
Bizonyára sokan tudják, hogy Valaczkai Erzsébet orosházi születésű. (A kiállítást édesapja emlékének ajánlotta, aki május 10-én, a Madarak és fák napján lenne 89 éves.) 2000-től Csergezán Pál-díjas,majd C. I. C. nemzetközi nagydíjas festő, akinek gondolatvilágát, látásmódját sűrűn átszövi a természet szeretetete. (A C. I. C. a Nemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanácsot jelöli.) Birtokosa a Vadászati Kulturális Egyesület Aranyecset-toll művészeti nagydíjának, sőt birtokosa a Magyar Vadászatért Érdeméremnek is.
Témakörét szűkítve tájfestőnek, még pontosabban vadászatfestőnek kell mondanunk Valaczkai Erzsébetet. Állatábrázolási rendkívül megkapóak, élethűségük lenyűgöző - mesterségbeli tudás, elhivatottság köszön vissza a nézelődőre. Talán nem véletlen - az ott szerezhető élmények tükrében legalábbis így tűnik -, hogy Kiscsákóhoz, illetve Pusztaföldvárhoz kötötte élete legelső szakasza. Tizenhat évesen Fülöp Erzsébet orosházi festőnél (a Táncsics gimnázium rajztanáránál, szakkörvezetőjénél) jelentkezett tehetségével. Szegeden, a tanárképző főiskolán (s ez sem lehet véletlen) rajz-biológia szakon végzett. Húsz éve Tarnaleleszen él. Rendszeres kiállítónak 1984-től számítja magát. Természetesen szívesen kérik fel könyvek, folyóiratok illusztrálására is.
Képei eljutottak például Ausztriába, Németországba, Belgiumba, Franciaországba, az Amerikai Egyesült Államokba. A képeken túl álljon itt egy érdekesség: az USÁ-ban az általa rajzolt tőkésréce díszít egy bélyeget. A látogató leszűrheti magának a tanulságot: Valaczkai Erzsébet „nem tűnt el" az orosháziak, az alföldiek számára sem, hiszen ugyanaz az ihletettség élteti, mely a Harangos-ér partján ragadta magával őt.
Palcsek István fotói igazi bravúrok, melyek egy művész érzékenységével teszik festőivé mindazt, amivel a köznapi szemlélő a természetben - ha egyáltalán van akkora szerencséje - csak egy futó pillanatra találkozhat.
A kiállítás május 19-éig tekinthető meg az orosházi művelődési központban, reggel 8-tól este 8-ig.  Kiss A. János



© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.