Gyönyörű istennőszoborra bukkantak (MTI)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2012. július 18. - Artemisznek, a Hold és a vadászat istennőjének ezernyolcszáz éves szobrára bukkantak az északnyugat-törökországi Canakkale tartományban. Az Erzurumi Atatürk Egyetem régészei Parion ókori város feltárását végzik, az ásatások az antik település hat zónájában folynak egyszerre - olvasható a The Archaeological News Network régészeti hírportálon.

A szobor darabokban került elő az ódeionban (odeonban), az egykor elsősorban zenei előadások számára épült fedett színházépületben. A 170 centiméter magas nőalak kezében íjat és nyilakat szorongat. Találtak több, állatokat ábrázoló márványszobrot is. "Az íj és a nyilak arról tanúskodnak, hogy Artemiszről, a vadászat istennőjéről van szó, aki egyben a vadállatok úrnője is" - közölte Cevat Basaran ásatásvezető régészprofesszor.

Parion, amely egyike a Trója vonzáskörében épült tucatnyi ókori városnak, a jelenkori Biga közelében található. Romjaira 2005-ben bukkantak török régészek, és az azóta folyó ásatások során értékes leletek sokasága került elő. Egyik legérdekesebb leletegyüttes a 2200 éve élt "Parion hercegnőjének" szarkofágja, amelybe az elhunyt mellé aranykoronáját és szépséges ékszereit temették.

Két évvel ezelőtt egy ókori harcos sírját tárták fel, a szarkofág felirata szerint a háborúba induló ifjú búcsút vesz családjától. A nekropoliszban szép számban kerültek elő az elhunytaknak szánt ajándékok is, így találtak ékszereket, könnycseppalakú üvegcséket, olajlámpásokat, játékokat.


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.