Alkotótábor a Szigetközben (ForestPress)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
Image

2012. október 29. - A Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. a Patkányosi Vadászházban 2012. október 12-18. között immár negyedik alkalommal rendezte meg alkotótáborát a festői Szigetközben.


Először 2009-ben kereste meg a társaságot Iván István tájkép- és vadászfestő azzal a kéréssel, hogy a cég biztosítson számára és művésztársainak egy zavartalan természeti helyszínt az alkotáshoz. A vállalat vezetése támogatta a kérést, és a Patkányosi Vadászházat egy hétre a baráti társaság rendelkezésére bocsátotta.

A vizes élőhely, az őszi fények, a lombszíneződés különösen megkapó, festővászonra kínálkozó látványt nyújtanak a látogatóknak, így nem csoda, hogy a kezdeményezés sikeres lett. 2010-ben, elhunyt festőművész társuk emlékére, a „Frank Tamás Emléktábor” nevet adták a résztvevők az évente megismétlődő összejövetelnek.

Az egyhetes program a szigetközi élményekre való hangolódással kezdődik. Rögtön érkezés után a helyi erdészek elviszik a csapatot egy szép körútra, bemutatják a táj leglátványosabb zugait, a művészek pedig ihletet merítenek, és fotókon is megörökítik a látottakat. Később ezekre a helyszínekre külön is kijönnek festeni, ha az időjárás és a napszak megfelelő, de többnyire bent a vadászházban zajlik az alkotó munka az emlékek és a fényképek alapján.
A tábort ünnepélyes vacsora zárja, ahol a festők bemutatják műveiket, majd művész társaikkal és a meghívott vendégekkel közösen értékelik azokat. A Duna árterében készült rengeteg természetfotóból pedig DVD adathordozóra közös képgaléria készül, ebből egész évben lehet témát találni, feltöltődni, ihletet meríteni.

A résztvevők nagyra értékelik a szigetközi táj szépségét, az ország távoli pontjairól is eljönnek, hogy részesüljenek ebben az élményben. Egyikük így fogalmazott: „Olyan szép ez a vidék, hogy jó volna, ha minél többen láthatnák, csak tartok tőle, hogy ha megnövekedne a forgalom, megkezdődne a szemetelés is.”

Idén hét művész tudott eljönni a 11 fős társaságból, akik a Vadászati Kulturális Egyesület tagjai, alkotótáborokból, kiállításokról ismerik egymást:

Iván István (Sopron) – Az alkotótábor fő szervezője. Tájkép és vadászfestő. Középiskolás kora óta a vadászati témájú festmények szerelmese. Műveivel számos kiállításon vett már részt, és Hajnali fürdő című képét a Vadászati Kulturális Egyesület beválogatta a legjobb magyar vadászfestmények közé.
Egyházi Tibor (Répcelak) – Képeinek témája főként a táj és a benne élő vadvilág. Számos egyéni és csoportos kiállítása volt már az évek során.
Kovács Tibor (Hegyfalu) – Kicsi gyermekkora óta rajongója a természetnek. A kezdeti grafit technikát később a tus váltotta fel, ma már olajjal és akrillal is dolgozik. Munkásságát Mury-plakettel és a Hubertusz-kereszt ezüst fokozatával ismerték el.
Kőhalmi Tamás (Sopron) – Művészettörténeti tanulmányai mellett a restaurálás különböző műfajaival is megismerkedett. A kedvenc táj és vadászati témák mellett gyakran fest portrékat és életképeket is. A Vadászati Kulturális Egyesület képzőművészeti körének elnöke.
Reisz Tamás (Simontornya) – Az elmúlt 35 évben közel 100 önálló kiállításán mutatta be alkotásait a közönségnek. Megkapta a lakóhelye által adományozott, „Simontornyáért” kitüntetést. Az olajfesték mellett újabban a pasztellkréta használatával alkotja tájképeit.
Bíró Zoltán (Sopron) – Mozgássérültként fest. Terápiás céllal kezdte el az alkotást, barátja unszolására. A festés segítette ki a depresszióból és adott új értelmet az életének.
Bálint József (Csongrád) – Agancsfaragó. Dámlapátra és gímszarvas agancs rózsájába faragja alkotásait, melyek részben felszíni kép jellegűek, de többnyire térbeli kompozíciók, miniatűr szobrokat tartalmazó életképek. (Fogorvosi fúróval dolgozik.)


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.