Mit keres egy fejsze az Újszínház színpadán? (ForestPress)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
Image
2012. október 15. - Néhány nap múlva ismét bemutató lesz az Újszínházban: október 19-én kerül színre Nyirő József: Jézusfaragó ember című drámája. Jó szerencsét! – köszöntik egymást hagyományosan az erdészek.
– Jó szerencsét! – mondják most egymásnak a favágók…
Favágók?
No, nem, a képen csak az egyik szereplő nevezhető favágónak – ő az, akinek éppen nincs a kezében a fejsze, vagyis balról Taba Zsolt, a jól ismert Stihl márka szakembere.
Jobbról pedig Bicskey Lukács színművész, az Újszínház társulati tagja látható.
S hogy mit keres épp a szigorú tekintetű művész kezében a fejsze?
Nos, a válasz egyszerű: az Újszínház bemutatóra készül, hamarosan színre kerül Nyirő József Jézusfaragó ember című drámája.
A mű Erdély különös világába kalauzolja a nézőt: a főhős, egy szobrász, Krisztus-szobrot farag egy faluban.
Jézus alakja megrázóan szomorúra kerekedik – s a falu közössége elutasítja az alkotást.
A művész eztán – más megoldás nem lévén – a havasokban beáll a favágónak, ahol megismeri a természet zordságát és a fizikai munka keserveit, miáltal gondolkodása is átformálódik.
Nos, e ponton találkozott egymással az erdész és a színész: Taba Zsolt néhány mesterfogást mutatott be a darab főszereplőjének, Szarvas Attilának, illetve több más művésznek, Almási Sándornak – és a képen látható Bicskey Lukácsnak.

Image

Természetesen a színművészekből nem lett egy csapásra rutinos favágó, de az tény, hogy az a néhány szakmai trükk, amit most megtanultak életszerűbbé – és tegyük hozzá, biztonságosabbá – teszi alakításukat. Kép és szöveg: Mészáros Sándor


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.