Jézusfaragó ember (MTI)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
Image
ForestPress fotók

2012. október 17. - Nyirő József Jézusfaragó ember című művét mutatja be az Újszínház pénteken. Az előadással az alkotók célja az, hogy a főhős, egy művész életútján keresztül mutassanak meg örökérvényű gondolatokat, igazságokat és szépségeket.

Image

Dörner György igazgató az MTI-nek elmondta: a Jézusfaragó ember című novellából maga a szerző írt színművet, ezt tűzi most műsorra a színház. Csiszár Imre rendezésében a békéscsabai színházban a 90-es években mutatták be korábban a művet - idézte fel. "Elég régóta 'hiánycikk' Nyirő József, nemcsak a színházi életben. Most születik egy Nyirő-előadás" - tette hozzá.

Image

Szólt arról is, hogy a szövegen alapvetően nem változtattak, a történet, a szereplők ugyanazok maradtak, csupán kisebb dramaturgiai változtatásokra volt szükség: a műnek mai, fogyaszthatóbb formát adtak.

Image

A darab archaikus nyelvezetéről szólva elmondta: céljuk a tájnyelvnek, a régi magyar nyelvnek a feltámasztása. "Ennek megismerésével új dimenziók nyílnak meg, nemcsak a nyelvészet, hanem a szellem területén is" - fogalmazott, hozzátéve, hogy a régi kifejezéseknek óriási hangulatfestő erejük van, fontos, hogy a színpadon megjelenjenek.

Image

A darab aktualitásáról szólva beszélt arról, hogy a történet főhőse egy szobrász, aki olyan Krisztus-szobrot farag, mint amilyen a lelkében él, amilyen a környezete, a világ körülötte. "Bárhogy szeretne ő szépet alkotni, egyszerűen a vésője elcsúszik és mindig valami torz kép kerül ki alóla, mert olyan a világ. Nem tud mást alkotni, ha belefeszül sem, csak amit lát maga körül: a nyomort, a szegénységet, a kilátástalanságot faragja bele a korpuszba" - mondta.

Image

Hozzátette: a darab és az előadás is arról szól, hogy milyen utat jár be a művész, hogy ki tudjon lépni ebből a zsákutcából. "Megismeri a hegyi emberek, a favágók életét, megtanul keményen dolgozni, még jobban nélkülözni. Meglátja az élet tisztaságát, az emberséget.

Image

 Eljut addig a felismerésig, hogy igenis van a Krisztus-faragásnak egy másik módja is, ami a jövőbe vetett hitet jelenti" - mondta, hozzátéve, hogy a történet végén a művész tanítványa megfaragja a gyerek-Jézust. "Mert csak a gyerekre lehet a jövőt bízni, és abban lehet remény. És ha mi ezt felismerjük, akkor van jövőnk" - mutatott rá.

Image

Elmondta: a főhős megtanulja Üdő Mártontól, az öreg favágótól, hogy a dolgok soha nem önmagukban valók, hanem egyik vonja maga után a másikat. "Ahhoz, hogy valaki föltámadjon és valakiben a lélek megerősödjön, ahhoz valaki másnak el kell gyengülnie.

Image

Egy nemzet fölemelkedése önmagában nem történhet meg, csak valamilyen másik nemzet kárára. Ezt a történelem bebizonyította nekünk, ez ugyanígy van az emberekkel is" - mondta. "Ahhoz, hogy valaki életben maradjon, valakinek meg kell halni. Általában mindig a legjámborabb, a legszeretnivalóbb ember az, aki ebbe belehal" - tette hozzá. Kitért arra is, hogy az előadásban elhangzik: a gazdagság és a tisztesség még csak köszönőviszonyban sincs egymással. "Ez is hajaz a jelenlegi korunkra, mert bizony ez most is így van" - jegyezte meg.

Image

Dörner György elmondta: a darabot azért tűzik műsorra, mert fontosnak tartja, hogy egy művész életútján, fejlődésén, megváltozó életén keresztül mutasson meg örökérvényű gondolatokat, igazságokat és szépségeket.

Image

"Ha a nézők elkezdenek gondolkozni az előadáson, ha bármilyen érzelmet kivált, az ideális állapot" - mondta Dörner György, hozzátéve, hogy a történetben annyi karakter jelenik meg, hogy minden néző kiválaszthatja magának azt, akivel együtt tud érezni, akit szeretni vagy akár gyűlölni tud.

Image

Az előadás dramaturgja Pozsgai Zsolt, a szobrokat, gyerekjátékokat Nagy Kristóf készítette. A Szőke István rendezésében műsorra tűzött darabban Szarvas Attila, Koncz Gábor, Almási Sándor, Bordán Irén, Koncz Andrea, Brunner Márta, Vass György, Bicskey Lukács, Incze József, Mihályi Győző és Kökényessy Ági játszik.

Image

A dráma főhőse, Ajnádi Ferenc szobrászművész, az erdélyi havasokban él családjával szinte kiúttalan szegénységben, amikor a városka jelentős megbízást ad neki: készítse el az új templom részére a keresztre feszített Jézus szobrát.

Image

Ám a mű nem úgy sikerül, ahogy azt a közösség elképzelte. A művész saját és nemzete sorsának minden tragikumát belevéste a műbe, az emberi szenvedést, az iszonyt, a pusztulás és a pusztítás rémületét faragta meg.

Image

A művésznek nincs más útja, mint favágó munkát vállalni a havasok között, ahol Üdő Márton, az "erdők száz éves öregapja" vezetésével csodálatos közösségben találja magát, ám akaratán kívül tragédiát okoz.
Image

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.