A természetet védi az Unió (Békés Megyei Agrárhíradó)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2008. szeptember 11. - Az idén először kapnak támogatást a Natura 2000 területeken gazdálkodók
A környezettudatos mezőgazdasági művelés az Európai Unió közös agrárpolitikájának egyik legfontosabb alapelve.

Céljai eléréséhez két tényezőre épít. Egyik az érdek, a másik a pénz. Támogatást fizet, ha az elvek szerint gazdálkodunk, s levonásokkal büntet, ha mégsem mindent úgy teszünk. Az igénylések benyújtása és a kifizetések közötti időben épp ezt ellenőrzik. Most — egyebek mellett — először vizsgálják a Natura 2000 programba tartozó területeket, érvényesültek-e a természetvédelem szempontjai. Megyénkben 130 db kérelmet nyújtottak be a gazdálkodók.
Jóllehet a Natura 2000, mint sajátos, területhasznosítást — élőhelymegőrzést — előíró program már évek óta ismert, s az ebbe sorolt területek katalógusa a Medgyesi-kormány távozása hetében vált nyilvánossá, az erre szánt EU-s pénzekre csak az idén lehetett támogatási kérelmet benyújtani. A kérelmeket már részlegesen feldolgozták, most a területeket ellenőrzik, s a tervek szerint szeptember végéig be is fejezik a kijelölt földek felülvizsgálatát - tájékoztatta Agrárhíradónkat Matuska Sándor, az, MVH Békés Megyei Kirendeltségének vezetője. Mint kiemelte, a területkijelölés alapja az egyes állat- és növényfajok— nem kis részben madarak - élőhelyének biztosítása, az élővilág sokszínűségének megőrzése volt.
Ennek érdekében fogalmazott meg az EU olyan követelményrendszert, amely együttesen szolgálja a védelemre érdemes fajok fennmaradását. A kijelölt területek Magyarországon megközelítik a 1,2 millió hektárt, azaz ekkora területen kell a természetes élővilág érdekei szerint megváltoztatni a termelést. Részben vagy egészben, vagy — szerencsés esetben — sehogyan sem, elég, ha á védett faj biztonságát az eddigi gyakorlatával szavatolja a gazda. Olyan is előfordulhat, hogy fel kell hagyni a kultúrnövény termesztésével, ez esetben - a jövő számára - értékesebbek lehetnek az életterüket visszahódító állatok, a természetes növénytársulás alkotóelemei. A támogatást pedig azért adják, hogy a megkötések miatt kieső bevételt pótolják. Most a legelőket járják az ellenőrök, ahol például a fásszárú növények megtelepedésének megakadályozása a „pénzt érő" követelmény. Befejeződött az AKG-s területek több mint tízezer hektárt, érintő ellenőrzése, amelyek kiértékelése még folyamatban van, azonban ennek kapcsán az AKG-programba bevitt területek csökkenésére reagált a hivatal vezetője! Mint elmondta, azoknál a gazdálkodóknál - elsősorban bérelt földön gazdálkodó társas vállalkozásoknál-, ahol a tulajdonos a vállalt öt év lejárta előtt visszavette (eladta vagy elhunyt, s az örököse nem tisztelte a megállapodást), akkor is a támogatást élvező földhasználót sújtják a szankciók, ha vétlennek érzi magát. Matuska Sándor szerint a kifizető ügynökségnek ilyen esetben nincs mérlegelési lehetősége, valójában ez nem szankció, hanem a már felvett összeg visszafizetése Az agrár-környezetgazdálkodási támogatásokról szólva Matuska Sándor arra is felhívta a figyelmet, hogy az utolsó év közeleg, amikor be kell adni a talajvizsgálati záróanyagot. Bár az még csak a 2009-ben esedékes, ám az év végén és a jövő év elején el kell végezni a mintavételt.

Ki fog fizetni?
Már írtunk róla, hogy megyénkben is kézbesítettek olyan leveleket, amelyekben az EU a 2005-ös kérelmekben észlelt túligénylésekről értesíti a termelőket. A kiküldött 1300 levélből a megyei kirendeltségre 11 híján mind visszaérkezett, s ezek feldolgozása után derül ki, hová kell helyszíni ellenőrzésre kimenni, és kit terhei a felelősség a túligénylésért. Dr. Nyújtó Ferenctől, az FVM Stratégiai Főosztályának vezetőjétől tudjuk, hogy az Európai Unió Magyarországtól 9 milliárd forintot követel vissza korrekciós jogcímen, ennek fele esik a mezőgazdaságra. A főosztályvezető valószínűsítette, hogy az összeg lehet kevesebb — az ellenőrzések végén kiderül —, ám abban biztos volt, hogy a visszafizetés elkerülhetetlen.



© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.