Szőrbe burkolt bombázók (Deluxe)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
Image2009. február 12. - Számos divattervező és hollywoodi díva rajong a nemes szőrméből készült bundákért, amelyek szerepe itthon felértékelődik a báli szezonban.

Az alábbiakban Kustor Zsuzsát, a luxusbundák szakértőjét kérdeztük a szőrmék világáról és annak idei, uralkodó trendjeiről. Szexi fazonok, klasszikus vonalak nőknek, vagyis bundák akár több millió forintig.A bunda jóval több, mint idős nénik gardróbjának kedvenc, megfakult darabja, esetleg sikeres nők presztízsértékkel bíró, elengedhetetlen kelléke. A nemes szőrmék népszerűsége a nők körében az új évezredben is töretlennek tűnik, szerepük pedig télen és azon belül is a báli időszakban értékelődik fel igazán.

A luxusbundákat rendszerint a legnagyvonalúbb ajándékok közé sorolják, amellyel a tehetős férfiak párjukat meglepik. Kustor Zsuzsa, a Bunt Szőrme Szalon tulajdonosa szerint a hölgyek zöme először saját maga nézi ki a nemes szőrből készült felsőviseletet, vagy a barátnőjével jelenik meg, és utána tér vissza a partnerével a tényleges vásárlásra.

Az azonban nem minden esetben nyilvánvaló, hogy "ki állja a cehhet". Manapság ugyanis kialakult az a sikeres női réteg, amely saját magának is meg tudja vásárolni a bundát, nem kell hozzá sem a férje pénze, sem az engedélye.

A Bunt tulajdonosának tapasztalatai szerint a nemes szőrmét már nemcsak elegáns alkalomra veszik fel egyesek, akad, akinél a hétköznapi, sportos viselet kiegészítője. "A szalon melletti zöldségesnél téli időszakban sokszor látok két-három nercbundát is a sorban állókon. Egy bizonyos rétegnek ez mindennapi viselet" - mondja Kustor Zsuzsa.

Sikkes, hollywoodi külső milliókért

Az árak évről évre emelkednek. Főleg az igazi luxusszőrmék kerülnek többe, olyanok, mint a coboly, nerc, csincsilla vagy a hiúz. Kustor Zsuzsa üzletében idén egy 1,8 millió forintos nerc volt a legdrágább eladás. A szőrmére vadászó nők körében még mindig a nerc a legkeresettebb, a róka inkább kiegészítőként jelenik meg, többnyire gallérként vagy kézelőként tűnik fel egy-egy alkalmi kabáton.

Azt, hogy a drágább bundák kiváló befektetésnek is számítanak, az üzletvezető szerint csak közvetetten igaz. "Egy gyönyörű nercbunda hosszú évekig állja a sarat, de ami fontosabb, viselőjének segít luxust, eleganciát és anyagai jólétet sugározni. Szóval ez a fajta felsőruházat inkább státuszszimbólum" - vélekedett Kustor Zsuzsa. 

Trendi fazonok

2009-ben sláger a fehér és a fekete, valamint továbbra is hódít a természetes szőrme szín, de találkozhatunk merészebb színekkel, így vörös vagy akár zöld luxusbundákkal is.

"Sokszor keresnek meg bennünket azzal a kérdéssel, hogy a kész bundát meg lehet-e festeni. Sajnos nem, mivel a bunda készítése úgy zajlik, hogy a feldolgozatlan alapanyagnak adnak színt, és csak azután készítenek belőle kabátot, nem pedig fordítva" - mondta el a szőrmeszakértő.
Ami a fazonokat illeti, idén a divattervezők rengeteg engedményt tettek, hiszen több olyan szabásvonalat is újra népszerűvé varázsoltak, amelyek nem csupán a magas, vékony hölgyeményeken mutatnak remekül.

Az A-vonal az aktuális divat meghatározó része, hiszen akinek szélesebb a csípője, annak előnyös a lefelé bővülő kabát, főleg ha magas sarkú csizmával egészíti ki viselője.

Divatos az alkalmi fazonok között a testhezálló szőrmekabát, amelyet egy bőr övvel különlegessé tehetünk. Fontos azonban itt is az exkluzivitás, amit például egy kígyóbőr- vagy ékszerövvel érhetünk el. Természetesen ez a megoldás kizárólag karcsú hölgyeknek ajánlott, nekik viszont nagyon. Egy kabáthoz érdemes több övet is beszerezni, mert egy-egy darabbal szinte az egész bunda jellegét meg lehet változtatni.

Az sem baj, ha a kabátot kapucnival díszítették, esetleg a gallért más fajta prémmel egészítik ki. A rövidített kabátujjas megoldások is látványosak lehetnek egy hosszú ujjú kesztyűvel vagy egy kötött pulóverrel.

Az erősebb nem képviselőinek is készülnek szőrmekabátok. Van például olyan, mindkét oldalán hordható modell, amelynek egyik oldala bőr, másik oldala nerc, valódi vagy nyírott formában. Kustor Zsuzsa szerint a bőrös oldallal hétköznapi sportos viseletet, a nerces oldallal elegáns külsőt kölcsönöz viselőjének. 


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.