Erdőgazdaságunk időszerű kérdései a Felsőházban (Erdészeti Lapok)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
1941. január - Az 1940. évi állami költségvetés megvitatása során az országgyűlés felsőháza ismételten foglalkozott erdészeti problémákkal és a felszólalások magas színvonala annak a jele, hogy közgazdasági életünkben az erdő és a fa jelentősége óriási módon megnövekedett.

Lapunk korlátozott terjedelmére való tekintettel, sajnos, nem hozhatok részletesebb tudósítást, de szükségesnek, tartjuk, hogy a történteket legalább röviden megemlítsük.
A december hó 13-i ülésen Biró Zoltán, egyesületünk ügyvezetője a fagazdasággal kapcsolatosan azokat a hátrányokat tette szóvá, amelyek egyrészt a túlzott központosításból, másrészt a hatáskör szétforgácsolódásából származnak és újból a kormány figyelmébe ajánlotta az erdészeti altisztek szociális helyzetének a javítását is.
December hó 17-én Jankovich-Bésán József gróf a tűzifaellátás körüli visszásságok miatt szólalt fel, Waldbott Kelemen báró elnökünk pedig hosszabb, általános figyelemmel fogadott beszédében a magyar erdőgazdaság általános helyzetét, a faellátás jelenlegi szervezetét,
az állami erdők kezelését, az erdészeti szakoktatás mai irányát bírálta és az alföldfásítás további erélyes folytatását szorgalmazta.
A felszólalósok teljes szövegét a Felsőház naplójának a 3b. és 39. ülésekről felvett jegyzőkönyve tartalmazza; ezek nyomtatásban is kaphatók a Felsőház elnöki hivatalánál.


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.