Fakitermelésünk mennyiségének helye a világban (Az Erdő)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
1981. április - Célszerű időnként és röviden, olyan kérdésekkel is foglalkoznunk, hogy a
hazai e r d ő g a z d á l k o d á s u n k — a különböző tevékenységi körökben — hol áll
a világ e r d ő g a z d á l k o d á s á b a n .

Ilyesmivel eddig elsősorban az erdőművelés, ezen belül a csemetetermelés és az erdősítés (különösen az erdőtelepítés) t e r é n  fogla l k o z h a t tunk. Érdekes összehasonlításra kívánkozik mód a fakitermelés mértékének, összetételének és növekedési ü t e m é n e k vizsgálatával.
Á b r á n k o n — FAO-évkönyvek alapján, illetve felhasználásával — a világ, E u r ó p a és h a z á n k összes fakitermelését és i p a r i f a - k i t e r m e l é s é t szemléltetjük 33 é v  a d a t a i b a n 1946-tól 1978-ig. Bár á b r á n k a lényeges jellemzőket világosan m u t a t j a , helyes, ha a l e g f o n t o s a b b a k a t szóban megismételjük.
A világ összes f a k i t e r m e l é s e az e m l í t e t t időszak alatt k e r e k e n megkétszereződött: 1,3 milliárd m3 - ről mintegy 2,6 milliárd m3-re növekedett (a trend szerinti átlagos növekedési ütem 2,34%/év). Az i p a r i f a - k i t e r m e l é s kb. a 2,3-szeresére nőtt: közel 0,6 m i l l i á r d m3-ről, közel 1,4 milliárd m3-re (a trend üteme 2,56%/év).
Európa összes f a k i t e r m e l é s e s t a g n á l ó n a k m o n d h a t ó: évi 300 millió m3 körül mozgott, s a trend mindössze 0,28%/év növekedést mutat. Az i p a r i f a - k i t e r m e lés 154 millió m3-ről 266 millió m3-re , azaz az 1,7-szeresére nőtt (a trend szerinti növekedési ütem 1,81%/év).
A hazai összes fakitermelés az 1946. évi 5,6 millió nettó m3-ről 5,7 millió m3 - r e növekedett. Az időszak alatt azonban a hullámzások igen jelentősek.
A k i s z á m í t o t t  t r e n d végül is 2,26%/év átlagos növekedési ütemet mutat, és ez erősen megközelíti a világ átlagát. A hazai i p a r i f a - k i t e r m e l é s a közel 0,9 millió m3-ről 3,3 millió m3 fölé, azaz majdnem a négyszeresére növekedett, mégpedig átlagosan 5,73%/év ütemben. Ebben a növekedésben jelentősebb a szerepe a fafeldolgozó ipar hazai alapanyagbázison t ö r t é n t fejlesztésének, de nem h a n y a g o l h a t ó el annak az exp o r t l e h e t ő s é g n e k a kihasználása sem, amely nagymértékben növelte a hazai fakitermelés i p a r i f a  h á n y a d á t.
A l e í r t a k  t ü k r é b e n is megalapozott a h a t o d i k ötéves tervről szóló törvénynek az a k i t é t e l e [31. §. (1) b e k . ] , hogy az „elsődleges fafeldolgozást a rendelkezésre álló alapanyagbázis bővítésével, a belföldi felhasználói igényekkel és az exportlehetőségekkel összehangoltan kell fejleszteni". Ábránk szemléltetően mutatja, hogy — a faipar fejlesztésének lassú üteme miatt — a hazai iparifa kitermelés a tárgyalt időszak utolsó öt évében alig n ö v e k e d e t t . Ugyanakkor i s m e r e t e s , hogy — természetesen igen sok előfeltétel megteremtése mellett — erdeink módot adnak a fakitermelés igen jelentős növelésére. Dr. Sali Emil


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.