Termel a pelletüzem (Zalaerdő)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2009./2. - 2009. április 24-én került sor a Zalaerdő Zrt. új, nagyszabású beruházása, a lenti pelletüzem műszaki átadására.

A pellet fűrészporból és faforgácsból nagy nyomáson összepréselt tüzelőanyag, melyben kötőanyagként csak a fában található lignin szolgál. A tűzifánál alacsonyabb nedvességtartalmú, ezért hatásfoka is magasabb. A pellettüzelés a legkörnyezetkímélőbb technológiák közé tartozik, mivel hulladékfából, megújuló nyersanyagból állítják elő, valamint égetése során alig keletkezik káros anyag és kicsi a hamutartalma. Nem borítja fel a szén-dioxidkörforgást, hiszen ugyanannyi üvegházhatást okozó gáz szabadul fel, mint amennyit már megkötött a fa, illetve amennyi természetes korhadásával is felszabadulna.
Az új pelletüzemet a lenti fűrészüzem területén, a fűrészporsiló és a kazánépület mellé egy használaton kívüli tárolószín helyén épült fel. A beruházás célja a fűrészüzemben rendelkezésre álló erőforrások, melléktermékek jobb hasznosítása, ezáltal a fafeldolgozás eredményességének javítása, valamint a környezetet kímélő fűtőanyag gyártásával a biomassza alapú energia-előállítás előmozdítása. A 750 m2-es csarnok építésével kapcsolatos munkák 2008 júniusában kezdődtek. A beruházás összes költsége mintegy 450 millió Ft, melynek 64,6%-a a Zalaerdő önrésze, 35,4%-a pedig az MNV Zrt. tulajdonosi támogatása. A várható megtérülési idő körülbelül 10 év.
A pelletgyártás alapanyagát a fűrészüzemben évente képződő mintegy 1000-1100 tonna, valamint a környékbeli fűrészüzemektől felvásárolt 1000-1500 tonna fűrészpor adja. A feldolgozott fűrészporból egy műszakos termelésben 2000 tonna pellet állítható elő. A fűrészpor 40-50%-os nedvességtartalomról 12%-osra történő szárításához az eddig a visszafogott fűrészipari termelés miatt alacsony kihasználtságú kazánok kapacitását használják fel.
A lenti üzemben gyártott fapellet kiváló minőségű, 6 mm átmérőjű, 1-3 cm hosszú, 16-17 MJ/kg fűtőértékű, melyet speciális pelletkazánokban, illetve légfűtéses vagy központi fűtésre köthető pelletkandallókban lehet felhasználni.
A részvénytársaság reményei szerint a pellet a jövőben egyre keresettebb termék lesz. Megújuló energiahordozóként környezetkímélő, hatékony és gazdaságos megoldás lehet a hagyományos fűtőanyagok helyettesítésére. A pelletgyár megépítése ezenkívül a térség gazdasági fellendülését is előidézheti; munkahelyet teremt, és a kapcsolódó ágazatokat is előnyösebb helyzetbe hozza. - Fűrné -


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.