LIGNA HANNOVER megmutatta a szakma erejét (hírfa)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2009. június - A 2009-es LIGNA HANNOVER pozitív mérlegével, koncentrált üzletmenettel és komoly nemzetközi részvétellel felélesztette a gazdaság növekedésének reményét A vásár öt napja során az 50 országot képviselő 1.758 kiállító 130.152 m2-en, a világ vezető erdészeti és faipari vásárán meggyőző adatokat mutatott be, amelyek épp, hogy elmaradtak a 2007-es kimagasló eredmények mögött. A kiállítók számát tekintve a LIGNA bebiztosította pozícióját, mint az erdészet és faipar világszerte legjelentősebb eseménye. A körülményeket figyelembe véve a több mint 83.000-es látogatói számmal szép eredményt ért el. Kühne úr, a szervezők részéről a következőket mondta „A válság ellenére, a látogatók kedvező összetételének köszönhetően új projektek indultak be, számos üzletkötésre is sor került, és sok új üzleti kapcsolat is született". A LIGNA HANNOVER kiállításra az idén 90 országból érkeztek látogatók, ami nemzetközileg kimagasló. A világrészenkénti százalékos megoszlás változatlan maradt, ami az amerikai és az ázsiai látogatói arányokra is érvényes. Az idén többen jöttek el Svédországból, Svájcból, Lengyelországból és Franciaországból. A látogatók 95%-a ismét szakmai látogató volt. A rendezvény mottója: „Hozzunk ki többet a fából - hatékony nyersanyag felhasználást biztosító technológiák", ami telitalálatnak bizonyult. A mottóval több kiállító is azonosult, és beépítette azt a standjának megjelenésébe. A vállalatok bemutatták az erdő- és fagazdasági értékteremtő láncban hasznosítható innovációikat. A szakértők számos fórumon és prezentáción vitatkoztak többek között a faanyag hatékony felhasználásáról, az energia és idő gazdaságos befektetéséről, valamint a gyártási költségek csökkentéséről.
A faanyag hatékony felhasználása már a kitermeléskor megkezdődik: ezt mutatták a LIGNA szabad területén működő nagy gépek, melyek fatörzseket mozgattak, rönköket emeltek és szállítottak, felfűrészeltek, vagy éppen parányi forgácsokká aprítottak. Az Expo-tető alatt helyet kapott pavilonokban is az volt a fő téma, hogy milyen fából faragják majd a jövőt. A fakitermeléssel kapcsolatos technológiák és eljárások, logisztika és raktározási rendszerek mellett a látogatók tájékozódhattak a továbbképzési lehetőségekről, energia-és anyagtakarékosságról, valamint a modern információs és kommunikációs rendszerekről is.
A trendpavolinban az erdőgazdálkodásban rejlő energia és anyagtakarékossági lehetőségekbe kaphattunk betekintést, ami sok látogatót megfogott. További érdekesség volt a nan Truck, ami nanotechnikára épülő innovatív effekteket vonultatott fel. Egy másik súlyponti téma volt a faanyag energetikai hasznosítása, ami különböző fűtőanyagok égetési folyamatait, és a belőlük nyerhető energia tette látványossá. Egy további érdekesség volt az Észak-Rajna-Vesztfália Erdő- és Fagazdasági Klaszter „Virtuális Erdő" bemutatója. 3D-s szemüvegek segítségével az érdeklődők meg nézhették, hogyan lehet egy erdőt számítógépes programokkal feltérképezni, és akár egy-egy faegyed életrajzát feltérképezni. A rendszer még pontosabb erdőleltár készítését, vagy a fatartalékok becslését teszi lehetővé. A szintén az energiahatékonyságra fókuszáló kisipari szegmens ez alkalommal is sok látogatót vonzott. Itt a legújabb famegmunkálási és számítástechnikai megoldásokkal találkozhattunk, de versenyeket is rendeztek.
A LIGNA történetében először ítélték oda a „Szolgáltatás asztalosok szamára” elnevezésű díjat. A díjra jelöltek listáját maguk az asztalosok állították össze. A faépítés innovatív megoldásait komplett házakon mutatták be. Toptémának számított az energiahatékonyságot szem előtt tartó homlokzatkialakítás és -felújítás. A kisipari megoldásokat bemutató „Handwerk, Holz & mehr” témakör több mint öt csarnokot megtöltött. Itt adtak egymásnak randevút az asztalosok, az ácsok, és a gépgyártók, hogy alaposan szemügyre vehessék a legmodernebb faépítési rendszereket, új gépeket, berendezéseket és szerszámokat, melyekkel anyag- és gyártási költségeiket csökkenthetik. Itt adták át a német faépítési díjat is, mely Németországban a legrangosabb díj, amit fából épült házért ítélnek oda. A vásár „Hozzunk ki többet a fából" mottóját maximálisan szem előtt tartva azokat a házakat, ill. gyártóikat tüntették ki, melyek legnagyobb részt fából, faalapú termékekből, és más újratermelhető nyersanyagokból készültek. Két csarnokot töltött meg a tömörfa megmunkálás, mely szintén új impulzusokat kapott: itt találkozhattunk a modern faanyagszárító berendezésekkel, a hulladékfa hasznosítással, és az energianyeréssel. Klaus Müller, a tauberbischofsheimi MICHAEL WEINIG AG kommunikációs igazgatója elmondta. „A LIGNA mindig is igen jó vásár volt, és ez a jövőben is így lesz, mert világviszonylatban ez a szakma vezető vására. A gépeinket élőben mutatjuk be, és ez teszi azzá a vásárt, ami. A faanyag érzelmeket keltő nyersanyag. A látogatók szeretnék megérteni a gépek működését, ezért mindig kedvező fogadtatásra találnak az élő bemutatóink. A LIGNA mindig lendületbe hoz minket".
A bútoripart bemutató csarnokokban a látogatók akció közben vehették szemügyre a legmodernebb bútoripari gépeket és berendezéseket. A nyersanyaghatékonyság témája itt is standról standra tetten érhető volt. Sok kiállító mutatott be olyan technológiákat, amelyekkel a felületek rugalmasan és még egyedibb módon alakíthatók ki. Az innovációk között olyan lakkozó és felületkezelő technológiákat találhattunk, melyek csökkentik az energia- és anyagköltségeket.
A szakma aktuális témáit tárgyaló kongresszusok és fórumok középpontjában a hálózatépítés és a tudástranszfer állt. Itt a világ minden tájáról érkezett szakértők találkoztak egymással. A 2. BBE/VDMA faenergetikai gazdasági és exportfórumon „A nemzetközi faenergetikai piacok felépítése és fejlesztése" volt a fő téma. A Német BioEnergia Szövetség (BBE) és a VDMA Energia Rendszerek Szakmai Szövetsége szervezte a fórumot.
A különböző bemutatók, mint pl. a „Karrier a fával", „Kutatás és tanulás", valamint „Szakma és karrier az erdő- és fagazdaságban" a fiataloknak mutatták be a szakmában rejlő lehetőségeket, a program kedvező fogadtatásra talált az utánpótlás körében.
A következő LIGNA HANNOVER 2011. május 30. és június 3. között kerül megrendezésre.

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.