Javaslat erdészeti panteon létesítésére (Az Erdő)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
1983. november - Az Országos Erdészeti Egyesület alapszabályainak 206. pontja alatt az egyesület céljairól — többek között — a következőket olvashatjuk: „Az erdészet, valamint az egyesület történelmi emlékeinek megőrzése, e nemes hagyományoknakápolása, folytatása és továbbfejlesztése".

Úgy vélem, hogy az OEE alapszabályaiból vett megfogalmazás ideológiailag alátámasztja az erdészeti panteon létesítésére vonatkozó javaslatomat.
Javaslom, hogy közös akarattal és. összefogással, létesítsünk erdészeti panteont a gyakorlat, a tudomány, az oktatás nagyjainak emlékére és tiszteletére!
Az erdészeti panteonban tölgy kopjafákat kellene állítani mindazoknak, akik kiemelkedő munkát végeztek az erdőgazdálkodás érdekében és méltán megérdemlik az utókor háláját, tiszteletét és elismerését. A kopjafán a név mellett néhány mondat őrizné az illető személyiség munkásságát, érdemeit.
Az erdészet nagyjait hirdető panteon helyéül a budakeszi arborétumot javaslom.
Ez a páratlan gazdag élőfagyűjtemény kitűnő és méltó keretül szolgálna az erdészeti panteonnak. Az arborétum Budapest tövében fekszik. Az arborétum kedvező, centrális fekvése egyáltalán nem közömbös kérdés a látogatottság és nem kevésbé a megközelítés szempontjából sem.
Az arborétum főbejáratát övező piramistölgy fasorban lehetne fokozatosan elhelyezni erdésznagyjaink tölgy kopjafáit. A személyekkel kapcsolatos évfordulók és egyéb erdészeti rendezvények jó alkalmat nyújtanának a megemlékezésre, a kopjafák ünnepélyes keretek között történő elhelyezésére.
Az OEE helyi csoportjai az általuk kiválasztott személynek vagy személyeknek állítanának - emlékeztetőül — kopjafákat.
Az erdészeti panteonban helyet lehetne adni továbbá a Bedő-díjasoknak is oly formában, hogy tölgytáblára vésnék az adott évben Bedő-díjjal kitüntetettek nevét. Ezeket a táblákat ugyancsak az arborétum forgalmas útjai mentén lehetne elhelyezni az OEE helyi csoportjainak gondozásában.
A panteonban sor kerülhetne emlékfák ültetésére egy-egy budapesti hazai vagy külföldi fontos és kiemelkedő erdészeti rendezvény alkalmával.
A budakeszi arborétum nemcsak gyönyörködtetné, oktatná a látogatót, hanem a benne létesült erdészeti panteon emlékeztetné mindazokra az erdészekre, akik erdőbe vésték álmaikat és akik kiemelkedő munkát végeztek és elévülhetetlen érdemeket szereztek a gyakorlat, a tudomány, az oktatás terén a magyar erdőgazdálkodásért. Dr. Csötönyi József


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.