Minimum 2 métert fog emelkedni a tengerek szintje (National Geographic)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2009. október 1. - A több szigetországra nézve is végső csapást jelentő folyamat gyakorlatilag megállíthatatlan – hangsúlyozták a szakértők az oxfordi egyetemen rendezett klímakonferencián.

„A tengerek vízszintemelkedésénél az a bökkenő, hogy a folyamat nagyon lassan indul, és amikor elkezdődik, gyakorlatilag megállíthatatlanná válik" – jelentette ki Stefan Rahmstorf, a német Potsdami Intézet kutatója. „Ahogyan én látom, nincs rá mód, hogy megállítsuk a tengerszint-emelkedést, még akkor sem, ha nullára csökkentjük az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását" – tette hozzá a szakember, aki azt is elmondta, hogy legjobb esetben is, amennyiben sikerül stabilizálni a hőmérsékletet, csak az emelkedés mértékének gyorsulását lehet megakadályozni.

A tudósok többsége az emberi tevékenység hatására legkevesebb 2 Celsius fokos átlaghőmérséklet-emelkedésre számít. A 20. században a globális hőmérséklet átlagosan 0,7–0,8 Celsius fokot emelkedett. Rahmstorf szerint ha ez a hőmérséklet 1,5 Celsius foknál nem emelkedik magasabbra, az óceánok szintje akkor is legalább 2 méterrel lesz magasabb, és ez számos szigetország megsemmisüléséhez vezethet.

A kutató legjobb esetben is legalább 1 méteres tengerszint-emelkedést feltételez a 21. századra, 3 Celsius fokos átlaghőmérséklet-emelkedés esetén pedig 5 méterrel is magasabbak lehetnek az óceánok a következő 300 év során.

„Ezt a folyamatot csak akkor állíthatnánk meg, ha valahogy le tudnánk hűteni a bolygót, és ehhez szén-dioxidot kellene kivonni a légkörből. Ez azonban a jelenleg ismert technológiákkal megfelelő mennyiségben még nem lehetséges" – fejtette ki Rahmstorf.


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.