Dacián Ciolos az Európai Bizottság mezőgazdasági biztosa (EU Agrárgazdaság)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
1969. július 27-én született Zilahon (Zalau), Romániában.

987-ben fejezte be középfokú tanulmányait Szilágysomlyón (Simleu Silvanei) az agráripari szakiskolában.
1994-ben a Kolozsvári Agrártudományi és Állatorvosi Egyetem Kertészmérnöki Karán kertészmérnöki diplomát szerzett.
1996-ban a rennes-i Mezőgazdasági Főiskolán (Franciaország) elvégezte a környezettudatos mezőgazdálkodás szakot.
1997-ben a Montpellieri Egyetemen (Franciaország) doktori fokozatot szerzett.
1997 márciustól júliusig az Európai Bizottság Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Központjában gyakornokként dolgozott.
1999-2001 között a kétoldalú helyi agrárfejlesztési projektek koordinátora Romániában.
2002-2005 között a SAPARD Program unió által megbízott irányítója Romániában.
2005-ben a Római Egyetemen agrárkereskedelmi képesítést szerzett.
2005-2007 között a román mezőgazdasági miniszter tanácsadója, illetve Románia szóvivője az Európa Tanács Mezőgazdasági Bizottságában.
2009.
2007-2008 között román mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter. július-2010.  január között a román közérdekű   Agrárfejlesztési   Bizottság vezetője.
2010 februárjában nevezték ki az Európai Bizottság mezőgazdasági biztosának.
Dacián Ciolo§ mezőgazdasági biztosként a 2013 utáni közös agrárpolitika kialakítását tekinti első számú feladatának. 2010 áprilistól széles körű társadalmi vitát kíván indítani az európai agrárpolitikáról, hogy az év végére elkészülhessen az erről szóló közlemény. Az új agrárpolitika két fő szempontjaként az élelmi szerbiztonságot és a mezőgazdasági termelők jövedelmének biztosítását, a közvetlen jövedelemtámogatások rendszerének kiegyensúlyozottabbá tételét jelölte meg. Véleménye szerint a 2013 utáni közös agrárpolitikának három pillére lesz. Ezek közül az első a közvetlen kifizetések rendszere, ahol a régiók és az országok között meglévő különbségeket ki kell egyenlíteni. A második pillér a piaci támogatások, melyek fő célja az agrárágazatokat sújtó válságok megelőzése. A harmadik pillér pedig a vidékfejlesztési politika, mely a mezőgazdasági szerkezetváltásban fontos szerepet fog játszani. Az új mezőgazdasági biztos szerint szükség lesz további reformokra is, melyek a változó piaci viszonyokhoz és kihívásokhoz való alkalmazkodást segítik. Az agrárköltségvetés további csökkentése helyett a források, pillérek közötti igazságosabb elosztására helyezi a hangsúlyt. Dacián Ciolo§ az uniós agrártámogatásokkal kapcsolatban szintén az egyenlőtlenségek megszüntetésére törekszik, a jelenlegi két különböző rendszer (SAPS, illetve SPS) helyett egy minden tagállamra kiterjedő egységes rendszer létrehozását szorgalmazza. Ennek a területalapú támogatáson nyugvó rendszernek a bevezetésével megszűnne a régi tagállamokban alkalmazott, történeti bázison alapuló kifizetés. Az új mezőgazdasági biztos szerint a KAP elsődleges célja a tagországok jó minőségű és biztonságos élelmiszerrel való ellátása kell legyen. Az olcsó tömegárukkal szembeni versenyben a helyi piacok létrehozásában és támogatásában látja a megoldást, ahol a jó minőségű, biztonságos termékeket közvetlenül a termelőtől lehet megvásárolni. A génmódosított termékekkel kapcsolatban úgy véli, a termelőknek és a fogyasztóknak egyaránt meg kell adni a választás lehetőségét, ugyanakkor a szabályozásnak tagállami hatáskörben kell maradnia. Papp Mónika


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.