Egy baráti kör számvetése (Erdészeti és Faipari Híradó)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2010.1. - Az „erdészvárosban" megjelent „A Soproni Erdész és Faiparos Diákok Baráti Körének története, 1984-2009" című kötet. Szerzője dr. Bársony Lajos erdőmérnök-tanár, a kör jelenlegi elnöke. A könyv a FORENO Nonprofit Kft. gondozásában jelent meg, a Dunaker Kft., a Pilisi Parkerdő Zrt., valamint a Vérteserdő Zrt. támogatásával.
A szép kivitelű kötet 259 oldalon, dokumentumokkal alátámasztva tárja az Olvasó elé a 25 éves Baráti Kör tevékenységét megalakulásától napjainkig.
Az I. fejezetben a szerző rövid visszatekintést ad a középfokú erdészképzés 125 évéről. A II. fejezetben pedig bemutatja a soproni erdészeti iskola jogelődje alapításának körülményeit, mozgalmas történetét, székhelyváltozásait.
A III. fejezet szól az iskola centenáriumi ünnepségének szervezéséről, amelynek során dr. Firbás Oszkár felvetette egy baráti kör alapításának gondolatát. Az ötletet megvalósítás követte, s 1984. május 14-én 11 alapító taggal megalakult a Soproni Erdész Diákok Baráti Köre. Az alapítókat egy-egy oldalon mutatja be a könyv; sajnos, közülük már öten nem élnek!
A Baráti Kör a megalakulásakor a következő célokat tűzte maga elé:
A szakmában dolgozó egykori diáktársak összefogása.
Aktív részvétel ünnepségek szervezésében, rendezésében, lebonyolításában.
Az iskola oktató munkájának támogatása.
A rászoruló, valamint a kiemelkedően jól teljesítő diákok támogatása.
A szakmai és sportversenyek támogatása.
A kollégák tájékoztatása az aktuális jogszabályokról.
A frissen végzettek elhelyezkedésének és munkahelyi beilleszkedésének segítése.
Az alapító okirat és az engedélyezési dokumentumok mellett munka-
tervek, meghívók, közgyűlési és éves beszámolók, tagtoborzással kapcsolatos felhívások szerepelnek még ebben a 82 oldal terjedelmű anyagrészben. Fontos momentuma a fejezetnek az, hogy 1988-ban az eredetileg csak erdésztechnikusokat tömörítő kör faiparosokkal is kibővült.
A IV. fejezet az 1991-2009 közötti évekkel foglalkozik, ugyancsak bőséges dokumentum- és fényképanyaggal illusztrálva. Bemutatja a 25 év során tisztséget betöltő tagokat, s négy oldal terjedelemben a Baráti Kört jelentősebb összeggel támogató tagtársakat. Táblázatokban kimutatást ad arról az 1430 tagról, akik rövidebb-hosszabb ideig tagjai voltak, illetve ma is tagjai a szervezetnek.
Természetesen a könyvnek ez a része is tartalmazza az időközbeni változások miatti szabályváltozásokat, munkaterveket, éves beszámolókat, baráti összejöveteleket, tanár-diák találkozókat, idős tanárok és volt diákok köszöntését, emlékhely- és emléktábla-avatásokat, megemlékezéseket, szakmai kirándulásokat, temetői koszorúzásokat stb., írások és fényképek felhasználásával.
Jó szívvel ajánlom a Baráti Körnél 1.500 forintért megvásárolható könyvet a téma iránt érdeklődőknek. Dr. Ráczné Schneider Ildikó dr.


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.