Tanácskozás Zsórifürdőn (Erdészeti és Faipari Híradó)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2011. szeptember - Vállalati és intézményi szakszervezeti bizottságaink titkárai az Északerdő Zrt. zsórifürdői üdülőjébe kihelyezetten országos értekezletet bonyolítottak le dr. Halmágyi János, az EFDSz elnöke vezetésével. A tanácskozáson megjelent Zay Adorján, az Északerdő Zrt. vezérigazgatója és helyettese, Bak Julianna is. A vezérigazgató tájékoztatást adott a vállalat helyzetéről, gazdálkodásáról. A tanácskozás során előtérbe kerültek a bérezési kérdések, a tavasz folyamán végrehajtott bérkompenzáció és a bérezés jövője. Az értekezlet időpontjában még nem lehetett tudni, hogy lesz-e lehetőség az év hátralévő részében és 2012-ben bérfejlesztésre. Egyelőre tartotta magát az a hivatalos álláspont, hogy ahol a bértömeg-gazdálkodás van érvényben, mint szakmánkban is, ott a bértömeg nem változhat. Ez az a keret, amely a részvénytársaságok bérgazdálkodásának lehetőségeit meghatározza.
A titkári értekezlet Kolozsvári Ákosnak, az Ellenőrző Bizottság elnökének előterjesztésében megvitatta Szakszervezetünk pénzgazdálkodását. Ebből (is) kitűnt, hogy ezen a téren lehetőségeink szerényebbek, mint a tevékenységünkből fakadó igényeink, de pénzügyi helyzetünk stabil. A vezetőség kihasználja azokat a lehetőségeket, amelyek a tőke-gazdálkodásban-pénzmozgatásban rejlenek törzstőkénk gyarapítására.
Felvetődött a kérdés, hogy a szakszervezetek miért nem minősülhetnek közhasznú szervezeteknek, ami miatt nem részesülhetnek támogatásban, de erre a kérdésre egyelőre nincs autentikus válasz.
Dudás Péter főtitkár azokról a megbeszélésekről adott tájékoztatást, amelyeket dr. Halmágyi Jánossal együtt az Országos Erdészeti Egyesület elnökével, Zambó Péterrel, továbbá a Fagazdasági Országos Szakmai Szövetséggel folytattak. Ivádi László alelnök külkapcsolataink alakulását ismertette, Berényi Gyula, Nyugdíjas Bizottságunk vezetője pedig a Nyugdíjasok Országos Képviselete által a nyugdíjasok közhangulatát felmérő tanácskozásról tájékoztatott. Ezzel kapcsolatban elhangzott: egyik erdőgazdasági részvénytársaságunknál méltatlankodást váltottak ki azok a juttatások, amelyeket a vállalat ad saját nyugdíjasainak. (Óh, erdész szolidaritás! Óh, selmeci-soproni szellem!)
A titkárok tájékoztatóiból kiderült, hogy taglétszám dolgában a helyzetünk nagyjából változatlan: az erdészetben stagnáló, a faiparban csökkenő tendenciájú, elsősorban magának a dolgozói létszámnak a csökkenéséből eredően.
Végül a titkári értekezlet aktuális napi feladatokat beszélt meg. k.p.


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.