Erdészeti kutatók a holdkőzetet vizsgálják (Az Erdő)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
1969. december - Az USA „Forest Research News for the Midsouth" című folyóiratának 1969. májusi száma arról számol be, hogyan készültek fel a Southern Forest Experiment Station (Délvidéki Erdészeti Kísérleti Állomás) kijelölt kutatói Houstonban a Hold anyagmintáinak különböző vizsgálataira. Dr. Charles H. Walkinshaw, Jr. és Dr. John A. Vozzo kutatók feladata volt azt bebizonyítani, hogy a Holdról hozott anyagok nem tartalmaznak olyan kórokozókat, amelyek veszélyesek lehetnének a földi növényvilágra. Ezenkívül még egyéb, növényzetre gyakorolt hatások kiértékelésével is megbízták őket. — Bár annak valószínűsége, hogy a Holdon élőlények lennének, igen csekély; mégis fontos volt az esetleg előforduló kezdetleges baktériumok, vagy vírusok után kutatni. Abban az esetben ugyanis, ha ilyenek mégis léteznének, a Földön élő növények, állatok és az ember
minden védettség nélkül állnának velük szemben.
Az első típusú kísérletben steril körülmények között, vízkultúrában tartott, négyféle algafajhoz adtak porrá zúzott holdkőzetet. Az algák közismerten fontos táplálékai sok élőlénynek, és tengerben éppúgy, mint szárazföldön, nagy mennyiségű oxigénről gondoskodnak. — A kontroll algákhoz földi anyagot vagy semmit sem adtak, majd kiértékelték az eredményeket.
A második típusú próbánál olyan steril felületű magvakkal végeztek csírázási kísérleteket, amelyek feltehetően mentesek voltak belső kórokozóktól is. A biztonság kedvéért a kísérletet számos olyan növényfajon elvégezték, amelyek földi körülmények között jól ismert teszt-növények (burgonya, paradicsom, dohány, káposzta, mák, bab, Pinus caribaea, cukornád és páfrány).
A harmadik típusú próbánál 13, különböző növényfaj fejlett példányán mérték a holdkőzet toxikus és pathogen hatását.
A negyedik kísérletben növényi szövetkultúrákat — fejlődő sejttömeget — tettek a Holdról hozott anyagokba. Ennek az volt a célja, hogy a másik három próba eredményeit megerősítse.
A kísérletek kimenetelének megfelelően, azokhoz kapcsolódva, még számos újabb kísérletet végeznek. Elkorhad-e ilyen új körülmények között a csíramentes növény, amikor elhal? Ilyen és ehhez hasonló kérdések várnak még feleletre. Az Apolló 11 által hozott holdkőzet vizsgálatainak végső értékelése még nem fejeződött be. Jelentőségük azonban még negatív eredmények esetén is fontos. — „A holdrakéták korszakában kifejlesztett teszt módszerek alapvetőek lesznek a jövőben; amikor az ember olyan bolygókra is képes lesz leszállni, amelyeken az élet valószínűsége sokkal nagyobb, mint a Holdon" — fejezte be Dr. Walkinshaw. (Forest Scientists to Test the Moon Rock, — Forest Research News for the Midsouth, May 1969.) (Ref.: Harsay Gy.)


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.