Mi dolgunk az esőerdőkkel? (Vivat Academia)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2012. 3. - 2012. április 24-én a Föld Napjához kapcsolódóan a győri Reflex Környezetvédő Egyesület és a Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Kar műhelykonferenciát tartott a klímaigazságosságról az Amazonas menti őslakosok képviselőinek részvételével.

Dr. Cseh Sándor dékán úrnak a klímaváltozásról szóló éghajlattani előadása után Lajtmann Csaba, a Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség vezetője mutatta be a klímaigazságosság kérdéskörét és az azzal foglalkozó programot. Majd előadás következett Kuba esetének tanulságait elemezve - a '90-es évek olajhiánya miatt az ország kényszerűen fordult fenntartható megoldásokhoz a közlekedésben, energia- és élelmiszer-előállításban. Vendégeink - Camila Sobral Bárra (ISA Társadalom és Környezettudományi Intézet) és Maximiliano Correa Menezes (FOIRN - Rio Negro-i Bennszülött Szervezetek Szövetsége) - az Osztrák Klímaszövetség által szervezett közép-európai körútjuk egyik állomásaként tartottak előadást az őslakosok életéről, természeti és kulturális örökségük, hagyományos életmódjuk megőrzéséért vívott küzdelmeikről, és az őket fenyegető veszélyekről. A fő üzenet természetesen a Földünket fenyegető klímaváltozás elleni közös fellépés volt.
Az előadás-sorozat célcsoportja a környezeti problémák iránt érzékeny, világunk megőrzéséért és fenntarthatóságáért tenni is szándékozó fiatalok voltak, természetesen tágabb körben pedig minden vásárló, aki felelős választásával segíthet megvédeni az esőerdőket és népeit. Munkatársaink és hallgatóink - a szorgalmi időszak végi leterheltségük ellenére is - szép számmal érkeztek a konferenciára, a díszteremben többeknek már csak állóhely maradt.
Meggyőződésem, hogy lehet lokálisan cselekedni a környezetvédelemért. Mindenki kerülhet vásárlóként választási helyzetbe, és talán nemcsak az ár alapján dönt egy távoli tömegtermék (marhahús, csirkehús, cukor, szóján nevelt vagy szójával dúsított termékek, trópusi fából készült bútor) vagy egy helyi munkahelyeket is támogató minőségi hazai termék között. Tudjuk, fontos támogatnunk a hazai gazdaságot, törekednünk kell arra, hogy olyan árukat vásároljunk, amelyek minél közelebbről, kevesebb szállításhoz kapcsolódó környezetterheléssel jutnak el hozzánk. Ezen érveket támogatandó, most hallhattuk azt is, mindezen érvek a latin-amerikai közösségek érdekeivel is egybeesnek. A mezőgazdasági tömegtermelés hasznából ők nem részesednek, viszont a zömmel európai exportra termelő mezőgazdasági nagyüzemek erdőterületeik és kertjeik rovására terjeszkednek, vegyszereikkel szennyezik a környezetet. Hagyományos életformájukat és élelmiszer-önrendelkezésüket súlyosan veszélyeztetik. Tehát a brazil vidéknek is az az érdeke, hogy mi magyar terméket fogyasszunk. (A mindebben ellenérdekelt nagyvállalati részvényesek nem vettek részt a konferencián.) Vendégeink előadásából is világosan kitűnt, mennyire összefügg a természet és az ember, és ugyanígy a környezeti, társadalmi, kulturális és gazdasági válságjelenségek.
Meg kell értenünk és értetnünk, hogy valóban megszólaltak a vészharangok. Az esőerdők rohamosan fogynak. Ezek a fantasztikus erdők rengeteg szén-dioxidot tárolnak megkötve, és bennük él az ismert növény- és állatfajok fele. A vészharangot pedig nálunk is többször megkongatták, mint most vendégeink is, kérve, hogy megértve problémáikat, ne támogassuk a közös jövőnket fenyegető erdőirtó és környezetkárosító üzletágakat. Az esőerdők fogyásával mi is veszítünk.
Az a feladatunk, hogy tudatosabban vásároljunk, fogyasszunk. Szemléletünknek változnia kell, tudatában kell lennünk annak, hogy fogyasztásunk hatással lehet saját életünkön kívül távoli tájak népeire is. A konferencia zárásaként Menezes úr tukánó anyanyelvén szép szavakkal búcsúzott a résztvevőktől. Elmondta, hogy bár nem értjük egymás nyelvét, ilyen találkozók alkalmával megismerhetjük egymást és átérezhetjük, hogy gondjaink és a jövőnk közös. Dr. Halbritter András Albert kutató NYME-AK

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.