Fritsch Ottó kitüntetése (Erdészeti és Faipari Híradó)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
Image
ForestPress fotók

2012. december - A vidékfejlesztési miniszter az „Életfaplakett" ezüst fokozatát adományozta Fritsch Ottó okl. erdőmérnök, ny. erdőfelügyelő. Szakszervezetünk régi aktivistája részére abból az alkalomból, hogy december 17-én tölti be 80. életévét. Amint ismeretes, a kitüntetésnek ezzel a nemével hosszú, eredményes életművet ismer el és honorál a miniszter. Átadására Október 23-a, az 1956-os forradalom és szabadságharc nemzeti ünnepe alkalmával került sor.

Image

Fritsch kollégánk az érettségi után erdei munkásként dolgozott, majd erdésztechnikusi képzettséget szerzett, 1967-ben pedig erdőmérnöki oklevelet Sopronban. Egész szakmai pályafutása a Buda-környéki erdőkhöz és a Dunazug-hegység erdőihez kapcsolódott. 1956-tól 1961-ig a Budakeszi Kísérleti Erdészetnél az ÉRTI kísérleti munkáiban működött közre, kiemelkedően a Budakeszi Arborétum létrehozásában. Oklevelének megszerzése után erdőfelügyelői és erdőrendezői munkakörökben dolgozott. Felügyelői feladatkörének ellátása, a szakszerű erdőművelés követelményeinek betartása fölötti őrködés kényes feladatot jelentett számára azokban az időkben a Budai-hegység és környékének erdeiben, amelyek kiemelt, protokoll vadászterületek voltak.

Image

Pályafutásának két jellemző kísérőtevékenysége volt: az egyik a méhészkedés, a másik a sport. A méhészkedéssel nemcsak eredményesen, hanem tudományos igényességgel is foglalkozott: az erdei fák virágzása és az időjárási tényezők közötti fenológiai összefüggéseket vizsgálta. Több folyóiratcikke mellett kiemelkedő műve az „Erdei méhlegelő" című kötetei. Rendszeres résztvevője a méhészeti világkongresszusoknak, amelyeken a magyar méhészet eredményeit propagálta előadásaiban. Mint méhészmester, szakiskoláknak is rendszeres előadója.
Ami a sportot illeti, különböző hazai és nemzetközi versenyeken előkelő, érmes helyezéseket elért középtáv- és gátfutó volt. kz idén az immár a tizenhatodik alkalommal lebonyolított Országos Erdészeti és Faipari Sportnapok, Szakszervezetünk legtöbb résztvevőt megmozgató éves rendezvényének egyik kezdeményezője volt. Az EFDSz-nek egyébként is alapító tagjai közé tartozik, kezdettől fogva lelkes, szorgos aktivistája, aki Híradónk fenntartásából is kivette a részét. Régi, aktív tagja az Országos Erdészeti Egyesületnek is.
Szakmai és mozgalmi munkásságát több kitüntetéssel is elismerték már: „Erdészet Kiváló Dolgozója" (1972), szakszervezeti Elismerő Oklevél (1973, 1977, 1988), „Szakszervezeti Munkáért" ezüst fokozat (1988), „Ember az Erdőért" emlékérem (1996), „EFDSz Emlékérem" (1998), OEE Elismerő Oklevél (2007).
Jelenlegi kitüntetését Szakszervezetünk előterjesztése alapján adományozta a vidékfejlesztési miniszter; javaslatunkat az Országos Erdészeti Egyesület messzemenően támogatta.
Fritsch Ottó kollégánknak 80. születésnapja és kitüntetése alkalmából mi is melegen gratulálunk, s erőt, jó egészséget, további eredményes társadalmi és méhészkedési munkát, s még számos boldog születésnapot kívánunk! K.P.



© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.