Hazatértek erdészeink (Bakonyerdő)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2012. október - A régi telephelyen építettük fel az új devecseri irodát Amiben két évvel ezelőtt még csak titkon bíztunk, mára valósággá vált: visszaköltözhettek új irodaépületükbe devecseri erdészeink.
Szinte percre pontosan két évvel ezelőtt szörnyű pusztítás történt Kolontáron és Devecserben. A vörösiszapos ár néhány perc alatt fosztott meg embereket az otthonuktól, az emlékeiktől. Mindennapi békés életük egy csapásra rémálommá vált, és kilátástalannak látszott a jövő. Varga László vezérigazgató, aki maga is részese, személyes kárvallottja volt a katasztrófának, emlékezett így:
- A lúgos folyadék közel 1300 köbméter fát sodort el a devecseri MÁV-rakodójáról, elöntötte az irodaépületet, a szolgálati lakásokat, műhelyeket, raktárakat s mindent, ami az útjába került. Miközben a Bakonyerdő maga is százmilliós károkat szenvedett, az erdészet munkatársai az első sokk után azonnal nekiláttak segíteni a
bajbajutottakon.
Amikor kiderült, hogy az irodaépületet és annak környezetét le kell bontani, már akkor elhatároztuk, amennyiben a körülmények lehetővé teszik, a devecseri erdészet irodáját a városban kell újjáépíteni. És lám, két év elteltével itt vagyunk az avatón.
- Biztosan akad a városban szemrevalóbb épület, de mi olyan irodaházat kívántunk létesíteni, amely funkcionálisan minden igényt kielégít, olyat, amelyet az itt dolgozók munkája tesz igazán színvonalassá és értékessé. Az épületet körülölelő parkosítással pedig olyan környezet alakul ki, mely reményeink szerint hamar feledteti az átélt nehézségeket -fogalmazott Varga László.
A Veszprém megyei kormánymegbízott, dr. Kovács Zoltán meseszerűnek nevezte a beruházást. Kiemelte, nem a föld színével egyenlővé vált helyen, hanem a földcsere miatt mélyebbről kellett építkezni. De két év száműzetés után végre hazatérhettek az erdészek. 85 millió forintos költséggel a régi telephelyen készült el a 260 négyzetméteres irodaház. A beruházáshoz az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság újjáépítési operatív csoportja közel 50 millió forintos kárenyhítési támogatást nyújtott. Toldi Tamás, Devecser polgármestere szerint az újjászülető város egy részét képezi az új erdészeti irodaépület.
A tragédia óta eltelt időszakban kialakult tettrekészség, össze- fogás, együttműködés a városban már több helyen tetten érhető. A megújulásba, az újjáépítésbe, az élet megerősítésébe vetett hit eredménye az új erdészeti irodaépület, amelynek a létrehozásában nagyon sokan működtek közre, mondta Baranyay László, a tulajdonosi jogokat gyakorló MFB elnök-vezérigazgatója.
Az épületet megáldotta Vajda István evangélikus lelkész és dr. Márfi Gyula, a Veszprémi Főegyházmegye érseke.





© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.