Hirtelen mély vízbe csöppent (Bakonyerdő)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

2013. március  - Horváth Iván: a Libra óceánját rendületlenül kanalazzuk Hivatalosan 2013. január 8-a óta új gazdasági vezérigazgató-helyettese van a vállalatnak. Horváth Iván többszöri felkérés után vállalta a posztot. Nem teljesen idegen területre került, hiszen korábban is belelátott, mi is itt a feladat.
A gazdasági vezérigazgató-helyettesi státusz több mint másfél éven keresztül betöltetlen volt. Ez idő alatt Horváth Iván belsőellenőrzési vezető fokozatosan belefolyt a gazdasági ügyek koordinálásába, így nem került teljesen idegen területre, amikor hivatalosan is átvette a munkakört.
- Már egy évvel ezelőtt is kaptam felkérést, hogy vállaljam el a beosztást, de akkor még nemet mondtam. Utána még többször felmerült a váltás lehetősége.
Csakhogy én nem azért jöttem a Bakonyerdőhöz, hogy ezt a posztot betöltsem, ezért hárítottam.
Tavaly decemberre azonban megváltozott az álláspontja. Egyrészt az elmúlt másfél évben részben már belefolyt a munkába, tehát tudta, mit kell e poszton csinálni, másrészt pedig úgy érezte, hogy a betöltetlen státusz miatt a cég zavar felé sodródhat. A kérdést muszáj volt rendezni.
Azt mindig is támogatta, hogy a személyzeti kérdéseket, ha lehet, próbáljuk meg belülről megoldani. A saját személyét, a feladat nagyságát, a munkatársakkal való kapcsolatát mérlegelve végül elfogadta a felkérést. A vezérigazgató a munkáltatója, de a felügyelőbizottságnak, a tulajdonos MFB-nek előzetes véleményezési joga van; megerősítést kapott, hiszen ők is rábólintottak a kinevezésére.
- Nyilvánvalóan sok tanulnivalóm van még, de a hozzáállásommal nem lesz probléma. Igyekszem úgy végezni ezt a feladatot, hogy minden rendben menjen. A munkatársaimmal olyan viszonyban vagyok, hogy bátran támaszkodhatom rájuk.
Belső ellenőrként végzett munkájából itt is sok mindent tud majd hasznosítani. Az ellenőr az alap szakmai tevékenységet ellenőrzi, de a pénzügyre, számvitelre, munkaügyre is van rálátása. Közgazdasági végzettségét is tudja új beosztásában kamatoztatni. Szerinte azért esett rá a választás, mert a bizalom iránta és a szakmai háttere is megvolt.

Image

Horváth Iván ma egyből a mély vízbe került. A mérlegkészítés, a pénzügyi, számviteli évzárás időszaka a mostani, ami önmagában is sűrű feladatot jelent. Ehhez társul, hogy az évzárással párhuzamosan egy teljesen új vállalatirányítási rendszert vezet be a vállalat.
Ennek négy modulja lesz, amiből kettő alrendszert már használnak. A Babér a humánrendszer, ide tartozik a bérszámfejtés, a táppénz és minden foglalkoztatással kapcsolatos ügy. Vannak még hibák, de a Babér jól vizsgázott, a januári béreket már ezzel számfejtették. Ennél sokkal nagyobb feladat a Libra, amely az egész gazdasági vertikumot lefedi, ezzel már összefüggésben van a cég minden tevékenysége.
Nagyon sokan nagyon sokat foglalkoznak ezzel az új rendszerrel, beleértve az éjszakákat és a hétvégéket is. Horváth Iván úgy fogalmazott: „a Libra óceánját rendületlenül kanalazzuk." Olyan nagy a feladat, hogy hiába talicskázzák a földet, még mindig ott a hegy. A cégnél tízezres nagyságrendben vannak számlák és egyéb bizonylatok, amiket be kell vinni a rendszerbe. El lehet képzelni, ez mekkora feladat!
A cél az, hogy az első negyedévet már a Librával megbízhatóan le tudják zárni. Ehhez még rengeteg tennivaló van. Sok fontos dolgot egyelőre nem tudnak használni, de azon vannak, hogy előbbre lépjenek.
Segítség, hogy egy olyan megbízhatatlan ügyviteli rendszert hagyunk hátra, amit, ha évekig működtetni kellene, nagyobb problémát okozna, mint most az újnak a bevezetése. Bízunk abban, hogy a Libra jobb lesz, mint a régi volt.
A másik két modul március végén érkezik. Egyik a szakmai rendszer (erdőművelés, fahasználat) lesz, a másik pedig a VIR (vezetői információs rendszer), amiből elemzéshez, döntésekhez szükséges adatok nyerhetők.© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.