Mezei „zsiráf-traktorok” erdei ősei az Erdészeti Lapokból (ForestPress)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
Image

2013. július 10. - Bár talán napjainkban meg se remeg kormányt markoló kezünk, mikor az úton oly magas traktor halad előttünk, vagy jön velünk szembe, hogy néha eszünkben jut, hogy nem megelőzni kellene, hanem csendben átsuhanni hasa alatt. Biztosan kevesen gondolnak arra, hogy ezen, mai modern traktorok őspéldányai a múlt század közepén, erdei körülmények között jelentek meg, talán megelőzve szántóföldi társaikat is.
Pedig az Erdészeti Lapok 1954 évi száma alapján joggal feltételezzük az erdei monstrumok elsőbbségét.
Bizonyság erre dr. Keresztesi Béla tollából megjelent „Az erdészet a moszkvai mezőgazdasági kiállításon” című cikk,  – mely sok, mára szakmatörténeti érdekességgé nemesedett információja között  – egy érdekes gép, egy igazi  „erdei zsiráf” fényképét és műszaki adatait közli.

Image

A cikk tanulsága szerint a faanyagszállító autó motorja 90 lóerő, teherbírása: 5000 kg. A szállított anyagot a gép teste alatt viszi. Rakodásnál az egyfuvarnyi rönk, vagy egyéb hosszú faanyag fölé áll és az anyagot „maga alá ragadja, illetve elbocsátja”.
Nem tudhatjuk, mi okozta a géptípus eltűnését vagy talán sikertelenségét, de érdemes lenne elgondolkodni egy hasonló fejlesztésen, vagy hasonló típusú mezőgazdasági gép erdészeti használatán, mert egy ilyen traktor használatával a talaj-degradáció csökkenthető lenne faanyagszállítás közben. Csiha


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.