Erdőgazdálkodás az Alföld szívében (A mi erdőnk)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2013./3.- Alapításától kezdve szolnoki kötődésű a több mint 60 éves múlttal rendelkező NEFAG Nagykunsági Erdészeti és Faipari Zrt. A cég jogelődje, a Szolnok Megyei Állami Erdőgazdaság 1950. augusztus 1-jén alakult meg, az ország egyik legfátlanabb vidékén, mindössze 126 hektár állami erdőterületen. Azt követően az erdőterület számottevő növelésében komoly része volt az elődök erdőtelepítési, fásítási munkájának. Így jött létre az a 32 100 hektár erdő, amelyet az részvénytársaság jelenleg kezel, Jász-Nagykun-Szolnok megyében és Pest megye déli részén.
Az eltelt hosszú évek alatt számos átszervezést, integrációt megélt dolgozói kollektíva a szükségből fakadó profiltisztítás eredményeként jelenleg erősen lecsökkent létszámú, hagyományos erdőgazdálkodást végző, de hatékony és szervezett csapattá alakult és töretlen szakmai elhivatottsággal kezeli a rábízott állami erdőket.

Értéknövelés mostoha környezetben
A NEFAG Zrt. alapvető tevékenysége az erdőgazdálkodás, valamint az ehhez kapcsolódó szolgáltatások. A természeti adottságok - mint a klíma, az éghajlat, a talajviszonyok - tekintetében az állami erdőgazdaságok rangsorában igen hátrányos helyezést tudhat magáénak a társaság, de e nehéz viszonyok között is rendkívüli értéket tart fenn és hoz létre. Ez az érték a nemzet vagyonának része, az Alföldi erdő, amelynek történelmi jelentősége és múltja van, mely a mai napig is több tízezer ember számára ad faanyagot, munkát, jó levegőt, kikapcsolódást, életet.
A társaság működésének körvonalait alapvetően a természeti adottságok határozzák meg. Földrajzi és termőhelyi adottságai általánosságban nem kedveznek a minőségi fatermesztésnek, az állományok 47%-a gyenge fatermést ad. Az ebből fakadó hátrányokat szigorú erdőgazdálkodási technológiai fegyelemmel, következetes munkaszervezéssel tudjuk csökkenteni. Az erdőssztyepp klímában, jellemzően meszes homoktalajokon folytatott erdőgazdálkodás az országos átlaghoz képest nagyobb ráfordítást igénylő munkát követel a társaságtól. A véghasználatok 30%-a olyan területen történik, ahol a levágott állományból származó jövedelem nem fedezi a felújítás költségeit. Az évente kitermelt - zömében akác és nyár - faanyagot a Társaság itthon és külföldi piacokon értékesíti, illetve kis részben saját üzemeiben dolgoz fel.
A NEFAG Zrt. faállománnyal borított területe 29 900 hektár, többségben kocsányos tölgy, akác, és nemes nyár alkotta erdő. Az erdőállományok élő fa-készlete 3,9 millió bruttó köbméter. A 2008-ban kezdődött gazdasági válság következtében az üzemi eredmény a korábbi éveké alatt maradt. Az előző években a működésünket 100 millió forintot meghaladó természeti kár is nehezítette, ennek ellenére Társaságunknak sikerült rendre nyereséget elérnie.

A jelen feladata, a jövő záloga
Társaságunk fontos stratégiai feladata az erdőtelepítési szolgáltatás bővítése. Az új erdő- és földtulajdonosok körében fokozódott az erdőtelepítési kedv és ennek kihasználása alapvető érdekünk. Szakértelmünk, technológiánk, technikai felkészültségünk alkalmassá tesz bennünket arra, hogy teljesítsük a gazdák erdősítéssel kapcsolatos megrendeléseit, a telepítés megtervezésétől a teljes kivitelezésig. Az így létrejött új erdők nemcsak hazánk erdő-vagyonát növelik, és faimportját csökkentik, hanem a megbomlott környezeti egyensúly visszaállítását is segítik. A csemetetermeléshez szükséges szaporító alapanyagot 247,5 hektár akác és tölgy magtermelő állományból és 5400 hektár minősített magforrásból gyűjtjük be. Az erdőfelújításhoz és -telepítéshez szükséges évi 2-3 millió kiváló minőségű szaporítóanyagot saját üzemeltetésű   csemetekertjeinkben neveljük meg.

Szerény feltételek, jelentős haszon
A NEFAG Zrt. két fűrészüzemében dolgozza fel a fát - a Monori Erdészet csévharaszti, illetve a Pusztavacsi Erdészet mikebudai telephelyén. A nagyobb megrendelések esetében vállalkozók bevonására is lehetőség van. Az üzemek egyszerű technológiával a minőségében gyengébb erdőkből kikerülő akácválasztékokat dolgozzák fel. Legnagyobb mennyiségben szőlő- és gyümölcsültetvényekhez készítünk fűrészelt támberendezést, de gyártunk még kérgezett, hegyezett oszlopokat, darabolt tűzifát, kisebb mennyiségben fűrészárut. Éves szinten 8-10.000 m3 alapanyagot dolgozunk fel, fűrészelt karóból 2000-2500 m3 késztermék készül.        

A környezet, a természet védelmében

A Társaság működési területének egy része a Duna-Ipoly, Kőrös-Maros, Kiskunsági és Hortobágyi Nemzeti Park területére esik, 5100 hektár pedig a NATURA 2000 program által érintett. A védett területek nagysága 1600 hektár. Az erdőssztyepp klíma korlátai miatt a természeti folyamatokat mintázó erdőgazdálkodási gyakorlat mértéke elenyésző, a természetes erdőfelújítási módszerek közül csak a gyökérsarjról történő erdőfelújítás alkalmazható sikeresen. Az erdészetek területén számos természettörténeti, ma már védett természeti érték fellelhető. Csévharaszton az ősborókás elsők között, 1939-ben kapott országos védelmet. A kizárólag ott élő fajok mellett kiemelkedik az 1814-ben felfedezett pótharaszti szegfű.
A ritka növényfajok és növénytársulások fenntartása mellett erdészeink kiemelt feladata a tájjelleg megőrzése. Az erdőfelújítások során ugyancsak előnyben részesítjük az őshonos fafajokat, így a tölgyek és hazai nyarak területe folyamatosan növekszik. Hajnal Imre - Szilágyi Annamária

Szabadidős programok
A NEFAG Zrt. szolnoki központjának közvetlen szomszédságában alakítottuk ki a Bagolyvár Vadasparkot, ahol Magyarország vadfajaival, házi- és hobbiállataival ismerkedhetnek a látogatók. A gyerekek megetethetik, megitathatják, megsimogathatjak az állatokat, megfigyelhetik őket természetes környezetükben.
Az év minden napján ingyenesen látogatható a Tisza-tó közelében elhelyezkedő Tiszaigari Arborétum, mely országosan védett természeti terület. A 36 hektáros sétakertet egykor Széky Péter helyi földbirtokos alapította, dendrológiai gyűjteménye 150 éves múltra tekint vissza. Körbesétálva a szigetszerűen fennmaradt egykori tiszai magas ártér jellemző ligeterdeit ismerhetjük meg, és egzotikus fa- és cserjefajokat látunk. Az arborétum jelenleg közel 50 hektáros, növényfajainak száma körülbelül 400. A Társaság mindhárom erdészetében van feltöltődést, felüdülést, a szabadidő hasznos eltöltését szolgáló objektum. A Monori Erdészetnél az erdőterületek közjóléti jelentőségét a zömében természetvédelmi értéket is képviselő területek adják (Csévharaszti borókás, Ócsai turjános). A Pusztavacsi Erdészet működési területén, Csemő község határában található a Putrisarki Parkerdő. Az ország geometriai középpontja környezetében, több ezer hektáros erdőtömbben, az M5-ös autópálya közelében helyezkedik el a Pusztavacsi Parkerdő. Kellemes környezetet teremt hétvégi szabadidős programokhoz, hangulatos erdei időtöltéshez. A Szolnoki Erdészet közel 340 hektáros szabadidős programokra alkalmas erdőterületéből a kirándulni szeretőknek, természetkedvelőknek főként a Tiszaigari Arborétumot, az Újszászi Parkerdőt, a Szolnoki Széchenyi Parkerdőt és a Karcagi Parkerdőt ajánljuk. A látogatók kényelmét és a szervezhető programok sokszínűségét a területeken létesített pihenőhelyek, tűzrakó helyek, tornapályák, játszó- és sporteszközök teremtik meg.

Szarvasgomba-lelőhely
A NEFAG Zrt. 2008 óta foglalkozik a nyári szarvasgomba hasznosításával. Az ország egyik legjobb szarvasgomba-lelőhelyei a jászsági tölgyesekben találhatók. Március elején előzetes egyeztetés után érkeztek a svájci Swiss Federal Research Institute WSL kutatói Magyarországra, hogy vizsgálatokat végezzenek a szarvasgomba fenológiai és ökológiai igényeinek felderítésére. A négy év alatt főként a szarvasgomba tulajdonságait és növekedési dinamikáját tanulmányozzák és várhatóan azt is feltérképezik, hogy miért is ezen a területen terem ilyen nagy gyakorisággal a nyári szarvasgomba, és milyen módon növelhető a Jászságban előforduló Tuber fajok hozama.


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.