Szomorú emlékeket őrző csodás völgy (A mi erdőnk)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2013./3. - Kápolnapuszta az Országos Kéktúra útvonalán érhető el, a Vértes déli részén. Tölgyfák, juharok, kőrisek, cserfák, berkenyék hűs árnyékot adó lombjai alatt pihenhet meg az arra kiránduló, és a Vörösmarty-forrás kristálytiszta vizéből ihat hűsítőt. A páratlan szépségű völgy számos védett növényritkaság őrzője is. A csodás természeti értékein kívül azonban szomorú emlékeket is őriz a mára teljesen elnéptelenedett település.
A sziklákkal teli völgy, amely több száz éven keresztül adott otthont szorgalmas sváb családoknak, már csak egy romos házzal és pincéivel, valamint a temetővel emlékeztet a múltra. A Merán uradalom erdejében fát termeltek, faszenet égettek, állatokat tartottak, őrizték hagyományaikat. Nyugalmat adott az erdő gazdagsága a családoknak, élményeket a felcseperedő gyermekeknek, akik négy kilométert gyalogoltak reggel és délután, hogy iskolába járhassanak Gántra. A nyüzsgő, boldog erdei lét 1945-ben véget ért. 1944 karácsonyától állófront alakult ki, és egy offenzíva részeként szovjet felderítők jelentek meg a faluban, és 1945. március 16-án a 15 évnél idősebb teljes férfilakosságot legyilkolták. A túlélő asszonyok gyermekeikkel a szomszédos sváb településeken találtak menedéket. Erről az esetről a rendszerváltásig nem mertek beszélni, de még azt követően sem kerültek nyilvánosságra a tények.
A Vértesi Erdő Zrt. „EMLÉKEZZÜNK!" program keretében vállalta, hogy a működési területén belül rendbe hozza az erdei temetőket. A szomorú évfordulóra az idén nagyszabású megemlékezést tartott a cég Kápolnapusztán, Gánt Község Önkormányzatával együttműködve. A rendezvényen részt vettek az egykori lakosok, a környező települések képviselői, civil szervezetek, egyesületek és sok megemlékező, Az egyházak részéről Ugrits Tamás, a Székesfehérvári Egyházmegye Püspöki Irodájának igazgatója és Kutschi András c. prépost, valamint Kiss Boáz református lelkész mondott imát, A megemlékezésre levelet írt Kövér László, az Országgyűlés elnöke, ünnepi beszédet mondott Kocsis Mihály vezérigazgató. A megható ünnepség örök mementó arra, hogy ártatlan emberek estek áldozatául a háborúnak. Emléküket örökké őrizzük! Sárainé Illés Edina Vértes Erdő Zrt.


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.