Erdészarcok - Németh József (Zalaerdő)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2013. 2. - Gyermekéveimet Bánokszentgyörgyön töltöttem, pár száz méterre a vadregényes erdőtől. Sokat barangoltam, gombásztam, szamócát gyűjtöttem és ezen élmények hatására ivódott belém az erdő szeretete - mesélte Németh József, a halcsonti erdészkerület kerületvezető erdésze.
Az általános iskola negyedik osztályának elvégzését követően, a vakáció időszaka alatt már a tsz erdeiben sarlóztam, minden nyáron vállaltam efféle munkát. Két nagybátyám és két unokatestvérem is erdész volt, ezért egyenes út vezetett a soproni erdészeti szakközépiskolába. 1976-ban kezdtem el dolgozni a Zalaerdőnél. Három évig a kemény fegyelméről híres Bánokszentgyörgyi Erdészetnél kaptam munkát, ami jó iskola volt egy magamfajta pályakezdőnek. A pontosság, megbízhatóság itt alapkövetelménynek számított, és a főnököm a munkakezdés időpontját, de még a ruházatot is rendszeresen ellenőrizte. Prémiummegvonás járt, ha valaki az előírtnál tíz perccel hamarabb fejezte be a munkát egy fakitermelésen. A kétéves katonaság után megházasodtam, Zalaegerszegen telepedtem le, és az itteni erdészet 1981-től lett a munkaadóm.
- Felső-Kemeneshát kavicsvidékén található a felügyeletem alatt álló terület. Az öt falu határában (Egervár, Zalaszentiván, Vasboldogasszony, Gősfa, Zalaszentlőrinc) elhelyezkedő, talajhibákkal erősen terhelt terület légvonalban is hosszabb, mint kilenc kilométer. Szerencsére a nagy kiterjedés és a nehéz gazdálkodási körülmények miatt sem keletkezett eddig erdőfelújítási hátralék. A rossz termőhelyi adottságok miatt a fő fafajok a cser, az akác, az erdei fenyő és a kocsánytalan tölgy. A fafaj tudatos és ésszerű megválasztásával próbáljuk kompenzálni a kedvezőtlen termőhely és az időnkénti száraz időjárás hatásait. A mi szakmánkban az apróbb eredményeknek is örülni illik, mert ezekből is lehet erőt meríteni. A természet szépségét, változatosságát, megújulását naponta tapasztalom. Ez éltet és ez ad erőt a mindennapok feladatainak elvégzéséhez. Ha több nap szabadságra megyek, akkor szabályosan hiányzik az erdő. A mi korosztályunk még nem a számítógépek világában nőtt fel, de a logikus gondolkodást serkentő sakk hozzásegített ahhoz, hogy nem áll tőlem távol a munkavégzésemhez már-már nélkülözhetetlen internet, e-mail és a PC-k világa. Jó munkahelyi légkörben, baráti közösségben lehet csak eredményesen dolgozni. Igyekszem ezért emberséges, korrekt, tisztességes munkakapcsolatot kialakítani a kollégáimmal, az önkormányzatok köztisztviselőivel, de még az ágfa-gyűjtőkkel is. Az ötleteimet, felvetéseimet, javaslataimat gyakran elfogadják a főnökeim, és boldoggá tesz, ha végül az elgondolásokat a megvalósítás közös öröme koronázza meg.
- Milyen tevékenységek kötődnek egy-egy évszakhoz?
- A tavasz, a természet megújulása áll a szívemhez legközelebb. Lenyűgöző, hogy a téli kopárság után a fák egyik pillanatról a másikra zöldbe öltöznek. A „tavasz hírnökeiként" a védelem alatt álló hóvirágok is 5-6 hektáros területen díszelegnek a rám bízott erdőkben. Ilyenkor az ültetések, makkvetések jelentik a legkomolyabb feladatot. A nyár már a csemeteápolások időszaka. Ekkortájt a legszembetűnőbb az erdő növekedése. Egy tetszetősen ápolt erdőnél alig van szebb látvány. A kerületem Egervár határában lévő csemetekertje folyamatos munkát (gondozás, ápolás, kapálás, gyommentesítés, permetezés) kíván, de megéri, hisz a szépen fejlődő csemete is üdítő látvány. Nyáron történnek a jelölések, a fa-tömegbecslések. Ősszel a leltározás időszaka kezdődik. Megindulnak a fakitermelések, szállítások. Megragadó, lelket-szellemet gyönyörködtetőek ilyenkor a színpompás őszi erdők. A tél a fakitermelés és a vadászati szezon csúcsidőszaka. A baki vadászterületen ilyenkor vaddisznóhajtásokon szoktam részt venni.
- Mi kedvetleníti el és mi tölti el örömmel?
- Sok városkörnyéki erdő tartozik hozzám, ahol a szemetelés is intenzívebb. Minden évben szervezünk erdőtakarítási akciókat az illegálisan lerakott hulladék összegyűjtésére,  elszállítására, de sajnálattal tapasztalom, hogy a szemét idővel újra felgyülemlik. Nagyon ritka, hogy a kidobott hulladék alapján be lehetne azonosítani, ki is szennyezte éppen az erdőt. A limlomokat ráadásul jobbára sötétben helyezik ki. Talán a büntetési tételek emelésével jobban rendre lehetne szoktatni a „rendetleneket". A kerületem vadászati jogát a vadásztársaság bérli, ahol két évvel ezelőtt folyt ugyan illegális vadászat, de az orvvadászok közül többen lebuktak.
- Szeretek kertészkedni. Van egy Zalaegerszeg melletti hegyi birtokom, ahol gyümölcsöket és csemegeszőlőt termelek. A munkámhoz a családom is erőt ad. A második unokámmal jelenleg gyeden lévő lányom közgazdászként végzett, és szintén a Zalaegerszegi Erdészetnél dolgozott bérelszámolóként. A vőm erdőmérnök, a magánerdő-gazdálkodásban tevékenykedik.
- Nagy kedvvel és ambícióval űzött sportja a sakk...
- Igen. Középiskolás korom óta rendszeresen és aktívan sakkozom NB l/B-s és NB II-es szinten. Rekordernek számítok, hisz harmincnégy év alatt mindössze egy fordulót hagytam ki, azt is édesanyám halála miatt. Most a csapatbajnokságban a másodvirágzásomat élem, mert a legutóbbi két bajnoki szezonban a legjobb pontszerzőként tartottak számon. A 2012-13-as évadot vereség nélkül, 7 győzelemmel és 3 döntetlennel zártam. Az Erdész Sakkozók Országos Bajnokságát tavaly kis szerencsével sikerült megnyernem Papp Nándor barátom előtt. Nándival régi baráti, sporttársi kapcsolat köt össze bennünket. A lengyelországi erdészek idei országos sakkversenyén aztán visszavágott, és megelőzött egy ponttal, de a lényeg, hogy a csapatversenyt megnyertük. Kiélezett helyzetben és egyéni szereplés alkalmával a rám nehezedő terhet nehezebben viselem. Csapatban viszont a jóval hosszabb játékidő miatt könnyebb teljesíteni, a játékban elmélyülni.






© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.