Túlfogyasztjuk a rendelkezésre álló biomasszát (National Geographic Online)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2007. október 17.
ImageAz ételtől kezdve az építkezéshez felhasznált fákon és a tüzelőanyagon át a növényi alapanyagból készült termékekig az élet számos területén nap mint nap rengeteg növényre van szükségünk. A kérdés, hogy figyelembe véve a Föld népességének növekvő fogyasztását és a természetvédelmi szempontokat, képes-e bolygónk kielégíteni ezt az igényt?

A NASA kutatói olyan módon próbálták megválaszolni ezt a kérdést, hogy összevetették a Földön rendelkezésre álló teljes növényi biomassza mennyiségét az emberi fogyasztással.
Műholdfelvételek alapján az éghajlati viszonyokat, a talajadottságot és a növényborítottságot figyelembe véve megnézték az egyes területek évi nettó primer produkcióját (NPP). A primer produktum alatt a zöld növények által termelt szerves anyagot értjük. Az így keletkező összes szerves anyag a teljes vagy bruttó primer produktum. Mivel ennek egy része elbomlik a növényi légzés során, az ezzel csökkentett biomassza jelenti a nettó primer produktumut.
Az első térképen látható a Föld egyes területeire kiszámított NPP éves átlaga. Az értékek 0-tól 2 trillió grammig terjednek. Zölddel a nagy, szürkével a kevés biomasszát termelő területeket jelölték. Nem meglepő, hogy a trópusi területeken látható a legnagyobb érték, a dús vegetációjú esőerdők miatt.
Marc Imhoff, a NASA Goddard Űrrepülési Központjának kutatója vezette kutatócsoport ezeket az adatokat összevetette a FAO adataival, amelyek az egyes területek növényi nyersanyag felhasználását mutatják (élelmiszer, építészet és egyéb ipari felhasználás).

ImageA második térkép azt mutatja be, hogy az egyes területek növényi biomassza felhasználása hány százaléka az adott területen rendelkezésre álló biomasszának. Minél nagyobb az érték (eltérés), annál sötétebb narancssárgával jelölték a területet.
Látható, hogy egyes térségekben a fogyasztás messze meghaladja a nettó primer produkciót, vagyis a rendelkezésre álló növényi biomassza mennyiségét. A nagy népsűrűségű országok, mint például Kína vagy India fogyasztása 100 százalékkal meghaladja a terület által biztosított biomassza mennyiségét, de ott sem jobb a helyzet ahol ugyan kisebb a népsűrűség, de a NPP is kicsi (pl. Szaúd-Arábia).
Európában és az Egyesült Államok keleti és nyugati térségében szintén hasonló a helyzet, itt ugyan viszonylag magas a rendelkezésre álló növényi biomassza, de a fogyasztás mintegy 100 százalékkal meghaladja ezt. Ezen belül is igen szélsőséges eltérések vannak: például New York mintegy háromszázszorosát fogyasztja a területe által biztosított biomasszának.
Imhoff szerint az egyes területek túlzott fogyasztása komoly veszélyt jelent az ott élő lakosságra nézve, a helyzetet egy természeti katasztrófa vagy háború tovább súlyosbíthatja. A klímaváltozással kapcsolatos előrejelzéseket bemutató térképekkel összevetve ez a modell segítheti az egyes országokat abban, hogy lássák, a jövőben mennyire lesznek képesek kielégíteni a lakosság igényeit


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.