Csúcsteljesítmény a Letenyei erdészetnél (Zalaerdő)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2008.1. - Aprítéktermelés gazdagítja a kínálatot Közel 67 ezer nettó köbméter a Letenyei Erdészet idei fakitermelési terve. Ez minden idők legnagyobb mennyisége a mintegy 8800 hektár területen gazdálkodó erdészetnél. A termelés zömét a bükk és a tölgy adja, de az idén a szokásosnál lényegesen több a lucfenyő véghasználat.

Ez utóbbira azért kerülhet sor ilyen formában, mert az állomány felszámolásán dolgozunk. Másként szólva, elébe megyünk a problémának, azon vagyunk, hogy minél kevesebb lucfenyő maradjon állva a számára nem megfelelő termőhelyen - mondja Teke Jenő főmérnök, ágazatvezető. - A termelés minden eddiginél nagyobb munkáját hét csapat végzi. Azt reméljük, hogy ekkora erővel győzzük a terv diktálta teljesítményt, s március végére elérjük a harmincezer köbmétert.
A piaci lehetőségekre fordítva a szót megjegyzi, hogy az értékes rönkök máris vevőre találtak, ezt várják a sarangolt választék remélt felfutásától is. A gondot pillanatnyilag a tűzifa bőséges kínálata okozza, hiszen immár két éven át nem volt igazi tél, ami a kereslet fokozását jelenthette volna.
- Készletünkben bizonyos mértékű enyhülést jelent, hogy az idén elkezdtük az aprítéktermelést, a tervezett 3300 tonnát osztrák erőműveknek értékesítjük.
Az ágazatvezető által említett fakitermelő csapatok közül nem először találkozunk Orsós József vállalkozóval, aki a hat tagú kis kollektívájának munkáját irányítja a Murarátka közeli erdőben. Vagy tíz éven át az erdészet alkalmazottjaként végezte ugyanezt a munkát, s immár tizenegy esztendeje vállalkozóként résztvevője a fakitermelésnek. Ez szó szerint értendő, vagyis nemcsak irányítóként van jelen, hanem az egyik LKT-nak is a vezetője. Első találkozásunk idején a lovak mellett csak egy vonszoló traktorom volt, most kettővel dolgozunk, azt Tibi fiam irányítja. Így gyorsabb lett a munka, mint a lovakkal, amelyeket különben is nagyon sajnáltam, hiszen a nehéz terepen, a méretes rönkök vonszolása megerőltető volt számukra.
Ha a pacinak eltörött a lába, mehetett vágóba. Amikor a traktor meghibásodik, kicseréltetem a megfáradt alkatrészt, és folytathatjuk a munkát. Különben is a gépekkel könnyebb és egyszerűbb a termelés, a levágott fák vonszolása, a rönkök rendezése - fogalmaz a vállalkozó.
A termelésre terelve a szót megjegyzi, hogy az bizony változó, gyakran az időjárás függvénye. Egy esztendeje éppen a fakitermelés idején volt sok csapadék, a szokásosnál kevesebbet is tudtak teljesíteni. Akkor a felújítóvágást hátráltatta az örökkévalónak tűnő sár, januárban már a lényegesen könnyebb növedékfokozó gyérítéssel foglalatoskodtak.
- Ha kedvez az időjárás, úgy, mint ezen a télen, akkor a havonkénti teljesítményünk 1000-1200 köbmétert is eléri. Ezt most november elejétől hozzuk, meg is van a kívánt köbméterünk. Így azt is mondhatom, hogy hozzánk kegyes volt a mostani tél, hóláncot egyetlen napra sem kellett felszerelni  az  LKT  kerekeire. Persze a jó teljesítményünk a tapasztalt csapatnak is érdeme. Sokat próbált emberek vagyunk valamennyien. Ha valaki netán jobb, könnyebb munkahely keresése reményében elmegy tőlünk, egy év sem telik el, s már ismét nálunk van. Mert ez egy összetartó, egymást segítő csapat.
Az itteni munkák szakértő szervezője, irányítója Ternácz Zsolt kerületvezető erdész.
- Hatodik éve ez a tisztem - közli a fiatalember. – Majdnem minden esztendőben nálam is
dolgozik az Orsós csapat, s róluk csak jót mondhatok, megbízható munkatársak a  mindennapokban.  Kerületemben ezúttal háromezer köbméter bükk természetes felújítóvágását kell elvégeznünk. E mellett a lucfenyvesek fokozatos felszámolása is folyamatban van.
Mindez téli feladat volt a Rátka kerületben. Ősszel azonban a fenyvesek helyét 25 ezer tölgycsemetével ültették be, e munkát most tavasszal folytatják, még húszezer csemete vár elültetésre.
- Ezzel mintegy 5 hektáron lesz új erdőnk, méghozzá értékesebb, a környezethez inkább alkalmazkodó faállománnyal - bizakodik Ternácz Zsolt. N. F.


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.