Új Nyugat-Magyarországi Egyetem (Erdészeti és Faipari Híradó)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2008. április - Magyarország 6. legnagyobb hallgatói létszámú egyeteme
Február elsején tartotta alapító ünnepségét az új Nyugat-magyarországi Egyetem Sopronban a Közgazdaságtudományi Kar aulájában.

A nagyszabású rendezvény vendége volt dr. Hiller István oktatási és kulturális miniszter, dr. Manherz Károly, az OKM szakállamtitkára, dr. Mang Béla, a Felsőoktatási Tudományos Tanács elnöke, prof. dr. Molnár Károly, a Magyar Rektori Konferencia elnöke. A történelmi egyházak képviseletében jelen volt dr. Pápai Lajos és dr. Veres András megyéspüspök. Jelen volt továbbá a Győr-Sopron-Moson Megyei, valamint a Vas Megyei Közgyűlés elnöke, és Sopron, Szombathely, Győr, Mosonmagyaróvár város polgármestere, illetve Székesfehérvár alpolgármestere és a magyarországi egyetemek rektorai.

Rektori üdvözlés
Az ünnepség résztvevőit prof. dr. Faragó Sándor, a Nyugat-magyarországi Egyetem rektora köszöntötte. Beszédében elmondta, hogy a Nyugat-magyarországi Egyetem és a szombathelyi Berzsenyi Dániel Főiskola egyesülésével Magyarország hatodik legnagyobb hallgatói létszámú egyeteme jött létre. Az intézmény életében korábban nem tapasztalt mértékű fejlesztések történtek: a közelmúltban öt városban összesen 14 milliárd forint értékű beruházás valósult meg, s ez a fejlődés minőségi javulást eredményez az oktatásban.
A rektor megemlítette, hogy a Nyugat-magyarországi Egyetem 10 karán, 56 szakon és 12 mesterszakon 780 oktató – közöttük mintegy 400 minősített – garantálja a színvonalas képzést.
Eredményként emelte ki, hogy a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság „A" minősítéssel illette az egyetem összes karát.
„Jövőt építünk, egy prosperáló, harmadik évezredi egyetem képe lebeg a szemünk előtt. Akarjuk a sikert, mert régiónknak, a régiónkban élő fiataloknak, s országunknak tartozunk ezzel" – mondta a rektor.

Miniszteri avató
Dr. Hiller István miniszter avató beszédében elmondta, hogy jóllehet, mára a felsőoktatásban megsokszorozódott a hallgatói létszám, időközben azonban gyarapodott a felsőoktatási intézmények száma is. Ezért egyfelől a tradíciók megtartása, másfelől a megalapozott jövőkép és az innováció mellett egyre hangsúlyosabbá válik a képzés színvonala.
„Óvják és féltsék, támogassák ezt az egyetemet abban a versenyben, amelyben kénytelen részt venni." – fordult a vezetőkhöz a miniszter, majd felelevenítve a botanikus kertben és az egyetemi könyvtárban töltött gyermekéveit, így folytatta: „Különös öröm számomra, hogy itt lehetek, hiszen nem csak egyszerűen hazatértem, de születésnapra érkeztem. Nem jöttem üres kézzel." – mondotta, utalva arra, hogy a kulturális tevékenység élénkítésére 20 millió forintot juttatott az egyetemnek.
Az új egyetem szimbólumát, az egyetemi zászlót a történelmi egyházak nevében dr. Pápai Lajos római katolikus megyés püspök áldotta meg.
Az ünnepségen dr. Hiller István megerősítette az egyetem gazdasági főigazgatója, Herczeg László kinevezését. Ezt követően a rektor nyújtott át kinevezéseket az új egyetem magasabb vezetőinek, akik a következők:
Prof. dr. Gadányi Károly, a Savaria Egyetemi Központ elnök-rektorhelyettese;
Prof. dr. Albert Levente, a Nyugat-magyarországi Egyetem általános rektorhelyettese;
Prof. dr. Takáts Péter oktatási rektorhelyettes;
Prof. dr. Neményi Miklós tudományos és külügyi rektorhelyettes;
Dr. Merényi Mária főtitkár.
A Központi Könyvtár és Levéltár főigazgatója, ifj. Sarkady Sándor kinevezésére a későbbiekben kerül sor.

A jókívánságok
Felszólalásaikban az új egyetemnek szerencsét kívántak: a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés elnöke; a Vas, illetve Fejéi Megyei Közgyűlés alelnökei; az egyetem karainak otthont adó városok (Sopron, Szombathely, Győr, Mosonmagyaróvár) polgármesterei és Székesfehérvár alpolgármestere.
- Az infrastruktúra fejlesztésével, az oktatás minőségének javításával, a képzési skála kiszélesítésével a Nyugat-magyarországi Egyetem a régió fiataljai előtt lehetőséget nyitott a lakóhelyükhöz közeli továbbtanulásra. Gratulálok az egyetemnek az „A" minősítéshez. A Magyar Rektori Konferencia februári plenáris ülésén a NymE a legnagyobb felsőoktatási intézmények közé nyer besorolást – nyilatkozta dr. Molnár Károly, a MRK elnöke.
Prof. dr. Patkó Gyula, a Miskolci Egyetem rektora a M.E. és a NymE közös selmeci eredetére emlékeztetve emlékérmet adott át Faragó Sándor rektornak.
Meszjár András, az EHÖK új elnöke beszédében elmondta: előnyösnek látja és pozitívan ítéli meg az egyetemi diákéletet. A hallgatók nagy tudású oktatóktól tanulhatnak és piacképes diplomát szerezhetnek a Nyugat-magyarországi Egyetemen, ahol a diákéletet a hagyománytisztelet, a barátság, a jó szándék és a segítőkészség határozza meg.

Hangulatos befejezés
Az ünnepség hangulatát Beethoven Egmont-nyitánya emelte a Dárdai Árpád által vezetett Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar előadásában. Két kortárs magyar zeneszerző, Szokolay Sándor és Kocsár Miklós gyönyörű kompozíciói csendültek fel a Savaria Egyetemi Központ vegyes karának előadásában (vezényelt: Vinceffy Adrienne, orgonán kísért: Virágh András Liszt-díjas orgonaművész). Sarkady Sándor versét Tóth András, a Nyugat-Magyarországi Egyetem munkatársa szavalta el.

Csiha Tünde Noémi
NymE Kommunikációs Iroda Sopron


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.