Lencsevégre kapták egy kihaló faj egyedét (National Geographic)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2008. május 9. - Nyolc amuri leopárdot kapott lencsevégre egy rejtett terepi kamera Oroszország délkeleti részén. Az esemény azért jelentős, mert ennek a fajnak már csupán alig 40 egyede él.

Közel 40 amuri leopárd (Panthera pardus orientalis) portyázik Oroszország valamint Kína határvidékén húzódó erdőkben. Ezzel a faj a Földön élő legritkább óriásmacskákhoz tartozik. Éppen ezért rendkívüli eseménynek számít, hogy a napokban nyolc leopárd tévedt a terepen elrejtett kamerák elé. A felvétel (ezek egyike látható itt) Oroszországban, a Primorskiy régióban készült, a kínai, észak-koreai határ közelében.
Az amuri leopárd egykor Oroszország távol-keleti területein, a Koreai-félszigeten és Kína északkeleti területein élt. Az élőhely feldarabolódása és a vadászat miatt viszont mára drasztikusan lecsökkent az egyedszáma. Egy tavaly megjelent tanulmány szerint a faj egyedszáma kevesebb mint negyvenre tehető.
A faj védelmével kapcsolatos lépések, melynek része a kamerás megfigyelés is a WWF valamint az Intézet a Természeti Erőforrások Fenntartható Használatáért nevű természetvédelmi szervezet nevéhez fűződnek.
„A most megfigyelt állatok élőhelye, a Primorskiy régió déli területe csupán harmada az amuri leopárd teljes élőhelyének. Úgy tűnik az állatok jól érzik magukat ebben a régióban, de a többi terület helyzete igen bizonytalan” – mondta Pavel Fomenko, a WWF Oroszország szakértője.
Habár az orosz kormány már 1998-ban elfogadta – többek között az amuri leopárd megmentésére született - ragadozóvédelmi stratégiát, az orvvadászat még mindig komoly veszélyt jelent ezekre az állatokra.


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.