Sohasem a gép a hibás (Dől a Fa!)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

ImageBakon Gábor (ForestPress fotó)

A STIHL fűrészekkel „egészségesebb” a munka
Interjú Bakon Gáborral, az Andreas Stihl Kereskedelmi Kft. igazgatójával   

Dől a Fa! – Mióta van jelen a STIHL Magyarországon?
Bakon Gábor – Magyarországon közel ötven éve jelen van a STIHL. A magyarországi leányvállalatot - az Andreas Stihl Kft-t - 1991-ben alapította a német tulajdonos Andreas Stihl AG & Co, amely 2006-ban ünnepelte 80. születésnapját. Jelenleg csaknem nyolcvan szakkereskedő partnerünk közel 300 üzletében érhetők el termékeink és a márkanév mára már fogalommá vált. A cégcsoport egy kétfős családi vállalkozás stuttgarti kis műhelyéből napjainkra egy nemzetközi hálózattal rendelkező nagyvállalattá nőtte ki magát, de az alapfilozófia nem változott.
Milyen eszközöket találhatunk meg egy szakkereskedésben?
– A STIHL név - ami az évek során eggyé vált a motorfűrésszel - kezdetben csak a benzinmotoros láncfűrészt jelentette, de a termékpaletta nagymértékben kibővült az elmúlt 80 év alatt. Forgalmazunk motoros aljnövényzet tisztítókat, fűkaszákat, tisztító fűrészeket, sövény-, ág- és betonvágókat, permetezőt, talajfúrót, lombfúvókat és - a STIHL csoport tagjaként - prémium minőségű VIKING kertészti termékeket: fűnyírókat, fűnyíró traktorokat, aprítógépet, motoros kapát. 2008-tól számos elektromos üzemű termék is bevezetésre kerül. Természetesen a fő termék továbbra is a motoros láncfűrész, melynek fejlesztésére a cég kiemelt hangsúlyt fektet.
Korábban a motorfűrészes erdei munka nem kímélte a favágók egészségét. A fehérujj-betegségtől a halláskárosodásig számos foglalkozási ártalom fellépett. Mi a helyzet a 21. században?
– A különböző munkavédelmi törvényi előírásokkal összhangban gépeinkkel jelentősen könnyebb a munkavégzés és halkabbak is, mint korábban. Ma a vibrációs ártalom kialakulását műszaki megoldások - elsősorban a gépeinkbe beépített rezgéselnyelő acélrugók és gumi- vagy cellasto elemek - hatékonyan megakadályozzák. Természetesen ezen elemeket rendszeresen ellenőrizni kell. A napi használatra gyártott STIHL motorfűrészeket kimondottan vibrációt elnyelő fűrészlánccal hozzuk forgalomba.
A munkahelyi ártalom kialakulását megakadályozni - a műszaki megoldásokon túl - a 21. században is helyi szinten lehet, az egyéni védőfelszerelések használatával, a munkatevékenységek váltásával és az orvosi kontroll segítségével. 
Fontos megemlíteni, hogy 2008. februárjától több lépcsőben szigorú szabályozás lép életbe a benzinmotorok káros anyag kibocsátásával kapcsolatban, ami nemcsak a környezet védelme miatt fontos, hanem a közvetlen egészségkárosító hatása miatt is. Az új fejlesztésű STIHL motorok már eleget tesznek az új normáknak, így a STIHL fűrészekkel „egészségesebb” a munka.
Nemcsak a profi fakitermelők számára nyújt műszaki megoldásokat a STIHL, hanem a hobby- és farmer kategóriákban is. Milyen új biztonságtechnikai kihívásokat jelent ez a STIHL-nek a kisgépek használóira tekintettel?
– A nem kimondottan erdészeti felhasználók valamennyi STIHL-re jellemző előnyt élvezhetik a jövőben is. A biztonságosság és könnyű kezelhetőség számukra talán még fontosabb, kevesebb tapasztalatuk révén.
Klasszikus problémájukra, az indítás megkönnyítésére, a STIHL több megoldást is kifejlesztett. A legkedveltebbel, a STIHL ErgoStart rendszerrel ellátott gépeinkkel ez a gond mára már a múlté. Biztonsági szempontból a lánc megállításának automatizálása szintén megoldott. Ennél a megoldásnál elég a hátsó fogantyú elengedése és a láncfék máris megállítja a lánc futását. Szintén gondot jelentett, ezen használóink számára a szerszámok használata a meglazult fűrészlánc megfeszítésekor, a tankoláskor, illetve a levegőszűrő tisztításakor. A STIHL itt is figyelt az újonnan felmerülő igényekre és ezeket is megoldotta.
Magyarországon a fakitermelésben dolgozók jelentős hányada nem visel egyéni védőeszközt, öltözetet. Ennek egyik legjelentősebb oka, hogy ezek az eszközök (ruhadarabok) gyakran kényelmetlenek, túl melegek, szűkek, akadályozzák a munkát. Hogyan lehet ezen segíteni?
– A STIHL védőruhái átgondolt megoldásoknak köszönhetően biztosítják, hogy a védelem és a kényelem ne legyenek ellentétes fogalmak. Vágásvédő rétegek csak ott vannak a ruházatban, ahol okvetlenül szükséges. Hálós bélésanyag és rejtett szellőzők gondoskodnak arról, hogy a meleg és a pára kívülre távozzon. Mindezekkel együtt a sisak, a vágásbetétes lábbeli, a lábvédő, és a kesztyű használatát saját érdekeltség okán kell az embernek megszokni, mielőtt késő lenne.
Németországban a STIHL az erdészeti továbbképzések megszervezésének és technikai lebonyolításának komoly támogatója. Számíthat arra az erdész szakma, hogy ez itthon is így lesz?
– Az erdészeti szakemberek színvonalas képzése fontos számunkra, hiszen a legnagyobb odafigyeléssel megtervezett, jó minőségű, megbízható, biztonságos eszköz is komoly veszélyforrás lehet olyan ember kezében, aki képzettség nélkül próbálja meg használni. Éppen ezért az erdészeti oktatás minden szintjén próbálunk segíteni a szakiskoláktól egészen az egyetemig. Természetesen az anyagi segítségen túl (szakképzési hozzájárulás, kedvezményes eszközvásárlás) saját rendezvényekkel, bemutatókkal, oktatásokkal próbáljuk felhívni a figyelmet a képzések fontosságára. Minden évben megrendezzük az országos fakitermelő versenyt, ahol nagy hangsúlyt fektetünk a munkavédelemre és a biztonságra, valamint támogatjuk a magyar fakitermelő válogatott folyamatos felkészülését.
Mindezek mellett egy olyan stratégia kialakításán dolgozunk, amely az alapképzéseken túl a továbbképzésekre fókuszál. Bízom benne, hogy hamarosan még nagyobb szerepet tudunk vállalni a szakemberek továbbképzésében együttműködve a szakirányú oktatási intézményekkel és az érintett szervezetekkel.


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.