Miért nem hordanak a favágók sisakot? (Dől a Fa)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
Az erdei munkavégzéshez használatos egyéni védőfelszerelések alkalmazásának krónikus hiánya a magyar erdőgazdálkodásban

Fedetlen fővel az erdőben

A hazai erdőkben tapasztalható, problémás munkabiztonsági helyzet egyik legfontosabb tényezője az egyéni munkavédelmi eszközök használatának régóta tapasztalt hiánya. Az egyéni védőfelszerelések hordásának szükségességét elsősorban a fakitermelő szakmunkát végzők körében kell népszerűvé tenni. A jogszabályok régóta kötelezővé tették ezen felszerelések használatát, a gyakorlatban azonban még ma is csak elvétve találkozni olyan fakitermelővel, aki ténylegesen szabályszerűen viseli is ezeket.

Egy fakitermelő alapvető egyéni védőfelszerelésének részei:
– Fakitermelő sisak hallásvédő tokkal,
– arcvédő rostéllyal és tarkóvédő kendővel
– munkakabát vagy zubbony (vízlepergető,feltűnő színű, hosszú ujjú, átszellőző)
– csúszásbiztos kesztyű (rezgéscsillapításra a kesztyűnél ma már nincs szükség)
– vágásbetétes nadrág (motoros láncfűrész használata esetén)
– munkabakancs (vágásbetétes orr-résszel, magas szárral)
– elsősegély-csomag


Az egyéni védőfelszerelések ellen három alapvető érvet hoznak fel a fakitermelők

 Az első és leginkább húsbavágó, az áruk. A védőfelszerelés általános forgalmi adó nélküli piaci ára 2007-ben kereken 100.000 Ft körül mozgott. Egy profi kategóriájú (fakitermelésben használatos) új motoros láncfűrész általános forgalmi adó nélküli ára 150-200 ezer forint között mozog. A fakitermelők súlyozott bruttó átlagkeresete ezzel szemben 65.500 forint volt 2007-ben (kereken a minimálbér). Ez azt jelenti, hogy egy fakitermeléssel élethivatásszerűen foglalkozó munkavállaló kéthavi béréből tud venni egy teljes egyéni védőfelszerelést, és három-négyhavi béréből egy új motoros láncfűrészt. Máshogyan fogalmazva, egy motoros láncfűrész árának a felébe kerül a teljes egyéni védőfelszerelés. Ugyanezt a kérdést a munkaadó oldaláról tekintve, egy teljes védőfelszerelés annyiba kerül, mint egy favágó egész havi személyi költsége, és mint egy új motoros láncfűrész nettó árának a fele.
Az egyéni védőfelszerelések viselése iránti ellenérzés másik gyökere az a tény, hogy a munkavégzés alapvetően nem könnyebb, sőt egyes esetekben valamivel nehezebb ezen eszközök használata mellett. Számos apró tény felsorakoztatható ebben a kérdésben, melyek azonban összességükben is elenyésző hátráltató erővel kellene, hogy rendelkezzenek. Ilyen általános közhiedelem a favágók körében, hogy a kesztyűben nem „érzik" a láncfűrészt, vagy hogy a sisakban nem hallják egymás szavát a munkaterületen, holott a szóbeli kommunikáció elengedhetetlen a biztonságos munkavégzéshez. Ez utóbbi tévhithez kell megjegyezni, hogy hallásvédő fültok használata nélkül, néhány évnyi láncfűrészes munka után már egyébként is sajnos egyre kevésbé fogják egymás szavát hallani.
Az egyéni védőfelszerelések használata ellen a harmadik, és szintén általánosan elterjedt ellenérv, az azok viseléséből adódó kényelmetlenségek sorozata, a komfortérzet csorbulása. A sisak viselésével a fej szabadon mozgása valamelyest nehezebb, a rostély a látás szabadságát korlátozza. A munkakabát, a vágásbetétes nadrág és a bakancs, forró nyári napokon valóban elviselhetetlenül meleg tud lenni, de kellő munkaszervezéssel kivédhető, hogy a munkabiztonság szempontjából különösen veszélyes láncfűrészes munkák ne essenek pont a legforróbb nyári időszakra (ekkorra érdemes helyette szervezni a tisztítófűrészes feladatokat). Az egyéni védőfelszerelések hordása során, egyes esetekben előfordulhat, hogy a gyártók legnagyobb igyekezete mellett is kényelmetlenséget, a komfortos munkavégzés érzésének jelentős csorbulását okozhatják, ezzel szemben azonban ismét csak az örök érv szolgál: inkább legyen kényelmetlen, de biztonságos, mint kényelmes és balesetveszélyes.

Bármilyen mostoha időjárási körülmények is uralkodnak, bármilyen extrém viszonyok között kell is az adott fakitermelési munkát elvégezni, és bármilyen anyagi áldozattal is jár, semmi sem lehet előrébb való az emberi egészség megóvásánál, az emberi élet megvédésénél!

Egy erdőrészletben fadöntés közben a szomszédos fáról ágösszeakadás miatt leeső faág a motorfűrész kezelő fejére esett, nyakcsigolya törést, gerincvelő szakadást szenvedett, a helyszínen elhunyt. Védősisakot nem viselt. (OMMF: Tájékoztató a munkabalesetek alakulásáról, 2007)


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.