Munkabaleseti körkép az erdőgazdálkodásban (Dől a Fa!)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2008./1. - A munkabaleset az a baleset, amely a munkavállalót szervezett munkavégzés során vagy azzal összefüggésben éri, annak helyétől és időpontjától és a munkavállaló (sérült) közrehatásának mértékétől függetlenül.

Ez a definíció szerepel a Munka Törvénykönyvében (1992. évi XXII. Törvény) a munkabalesetek meghatározására. Az egészségbiztosításról szóló rendeletekben üzemi baleset néven szerepel ez a fogalom, melynek jelentése azonban érdemben megegyezik a munkabaleset fogalmával.
Az erdőgazdálkodásban előforduló balesetekről statisztikai adatokat az OMMF (Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség) munkavédelemért felelős osztálya negyedéves gyakorisággal állít össze. Az alábbi táblázatban a 2002-2006 között történt erdészeti munkabaleseti adatok szerepelnek.
Az erdőgazdálkodásban előfordult munkabalesetek száma
a sérülések súlyossága szerint, Magyarországon 2002-2006 között:

            3 napon túl   nem súlyos   súlyos       életveszélyes    halálos            összes
év         gyógyuló      csonkulás   csonkulás    sérülés*        munkabaleset  munkabaleset

2002     126                  0                    0                    2                            5                      133
2O03    143                  2                    2                    2                             5                      154   
2004     119                 1                    1                     3                             3                      127
2005     144                 3                    0                     2                             4                       153
2006       94                 6                    1                     2                              5                      108
össz.     626              12                    4                   11                             22                     675

*Életveszélyes sérülések, beszélőképesség elvesztése, torzulás, bénulás, elmezavar esetei. Forrás: OMMF

A balesetek túlnyomó többsége közvetlenül a fakitermelés (felkeresés, döntés, gallyazás, darabolás, vágástéri faanyagmozgatás) során keletkezik.
Az erdőművelési, erdővédelmi vagy erdészeti igazgatási munkafolyamatok körében sokkal ritkábban fordul elő munkabaleset.
Súlyos probléma, hogy az erdei munkások kisebb sérüléseiket gyakran eltitkolják. Ezt vagy saját megfontolásból, vagy munkaadójuk tanácsának engedelmeskedve teszik. Németországi felmérések alapján kimutatható, hogy hazánkban legalább kétszer annyi (bejelentési kötelezettség alá eső) munkabalesetet titkolnak el a sérültek, mint amennyit valójában bejelentenek. Ennek alapján becsülhető, hogy 400-450 a sérülések valódi száma. Ez azt jelenti, hogy az erdőgazdálkodásban évente, legalább minden tizedik munkavállaló szenved balesetet munkavégzés közben (Németországban a hivatalos adatok szerint minden nyolcadik).
Komoly probléma, és a munkabalesetek rendkívül magas számának egyik fő gyökere, hogy a magyar fakitermelők csak elvétve használják, ill. birtokolják az egyéni védőfelszereléseket (sisak, arcvédő rostély, hallásvédő fültok, kesztyű, vágásbetétes nadrág, csizma vagy bakancs). Ezen balesetek (főleg a könnyebb sérülések) száma és súlyossága jelentősen csökkenne, ha a munkavállalók és a munkáltatók is több figyelmet fordítanának az egyéni munkavédelemre.
Egyetlen járható út a munkabalesetek számának és súlyosságának csökkentésére az erdőgazdálkodás résztvevői számára a továbbképzési modellek kidolgozása és bevezetése. Számos szakmában kötelező továbbképzéseket szerveznek a szakmai érdekképviseletek és szakképző intézmények a szakmát művelők számára, és erre égető szükség mutatkozik az erdészetben is. Ennek a továbbképzési modellnek a kidolgozása, bevezetése és finanszírozása aktuális szakmai kihívás az erdőgazdálkodásban.


A fakitermelési munkaterületen egy 42cm tőátmérőjű 22m magas fa, döntése közben a 4 m távolságban lévő 15 cm vastag 12 m magas lábon álló fát magával húzta. Lehajlította, csúcsa letörött, majd visszavágódott és a földtől 3 m magasságban eltörött. A lendületben lévő fa vége a védősisak nélkül dolgozó fakitermelőre vágódott, aki a helyszínen életét vesztette. (OMMF: Tájékoztató a munkabalesetek alakulásáról, 2005)


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.