Bedő Albert díszdoktori elismerése (Erdészeti és Faipari Híradó)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2008./2. július - Ásotthalmai erdészeti szakiskolánk 125 évvel ezelőtti megalapítóját és 1962 óta névadóját: kálnoki Bedő Albert erdőmérnököt a magyar erdészet legnagyobb alakjaként tiszteli a szakma. Erdészként, köztisztviselőként, tudósként, közéleti emberként egyaránt kiemelkedőt alkotott.

Korszakalkotó tevékenységét már életében magas kitüntetésekkel ismerték el mind itthon, mind nemzetközi szinten (az MTA lev. tagja, az OEE tiszteletbeli tagja és tb. elnöke, az Osztrák Birodalmi Erdészeti Egyesület és a Horvát Erdészeti Egyesület tb. tagja, osztrák császári Lipót Rend, francia Becsületrend, japán császári Felkelő Nap Rend stb.).
Elismerései közül azonban kevésbé ismert, hogy a kolozsvári Magyar Királyi Ferencz József Tudományegyetem 1896-ban díszdoktorává fogadta.
Az egyetem 1920 óta szegedi székhellyel működik. Könyvtárában sikerült felkutatni azokat az irodalmi forrásokat, amelyek ezt a tényt igazolják. Ezért érdemes az erdészeti szakirodalomban is felhívni a figyelmet Bedő életének erre a jelentős mozzanatára.
A megtisztelő tudományos címet az egyetem tanácsa a honfoglalás ezredik évfordulója, a Millennium alkalmából adományozta több erre érdemesnek tartott személyiségnek, közöttük Bedő Albertnek. Átadására, a doktoravatási ceremóniára pedig a millenniumi emlékünnepség megtisztelő, széles körű nyilvánosságát használta fel, amire 1896. május 31-én, vasárnap délelőtt került sor a kolozsvári Vigadó dísztermében.
Érdekes olvasmány az ünnepség lefolyásának részletes leírása, a korabeli tudósítás nyelvezete. Íme ebből egy kis részlet: „Az ünnepély napján az egyetemi tanács az egyetem központi épületében gyülekezett (díszmagyarba öltözve) s ott a rector s a karok dékánjai feltették az Ő felsége legmagasabb kegyéből az egyetemnek legújabban adományozott s most legelőször használandó díszjelvényeket (aranylánczokat); a pedellusok felöltötték a díszruhákat és elővették a díszbotokat ... Az ünnepélyre fényes és nagyszámú közönség és az egyetemi ifjúság majdnem teljes számmal jelent meg."
Az ünnepségen több tudományterület díszdoktorait avatták; így a jogtudományok, az államtudományok és a bölcsészettudományok tb. doktorait is. Bedő Albertet öt társával együtt a matematikai és természettudományi kar tiszteletbeli doktorává választották meg. Erről a bennünket legközvetlenebbül érdeklő mozzanatról a következőket írta a korabeli tudósító.
„Dr. Kánitz Ágost a math. és természettud, kar millenniumi tiszteletbeli doktoraiul a következeket proclamálta:
Nagyságos Egyetemi Rector Úr! Tisztelt Egyetemi Millenáris Díszülés!
Ő császári és apostoli királyi felségének 1896. évi május hó 6-án Budapesten kelt legfelsőbb elhatározásával legkegyelmesebben megengedtetett, hogy a kolozsvári m. kir. Ferencz József tudomány-egyetem mathematikai és természettudományi kara a magyar állam ezeréves fennállásának ünnepélye alkalmából a tudomány, közszolgálat és a közélet terén kimagasló egyes férfiakat, szerzett elévülhetetlen kiváló érdemeik elismeréséül és jutalmául a bölcsészettudományok tiszteletbeli doktoraivá avathassa, van szerencsém tisztelettel e díszgyűlés tudomására hozni, hogy a mathematikai és természettudományi kar folyó évi április hó 4-én tartott X-ik rendk. ülésében hozott egyhangú határozatával József főherczeg császári és királyi Fenségét, Nagyméltóságú Hollán Ernő urat, valóságos belső titkos tanácsost és nyugalmazott altábornagyot, Méltóságos Hieronimy Káról urat, valóságos belső titkos tanácsost, Méltóságos Gróf Széchenyi Béla urat, a Magyar Tudományos Akadémia tiszteleti és igazgatótagját, Méltóságos Bedő Albert urat, földmívelésügyi ministeriumi államtitkárt és végül Méltóságos Bielz Albert királyi tanácsos és nyugalmazott tanfelügyelő urat a bölcsészet-tudományok tiszteletbeli doktoraivá választotta meg."
1922-ben a Szegedre költözött egyetem almanachjában közli a korábbi évtizedek tiszteletbeli doktorainak névsorát. Bedő Albert magas elismertségét jelzi, hogy az egyetem matematikai és természettudományi kara 1923-ig összesen 23 tiszteletbeli doktori címet adományozott. Sorrendben az első 1874-ben Brassai Sámuel egyetemi tanár volt. A kitüntetettek között szerepel Koch Antal, dr. Markusovszky Lajos és Méhely Lajos is.
Befejezésül megköszönöm dr. Rácz Bélánénak, a Szegedi Tudományegyetem főkönyvtárosának értékes segítségét.
Felhasznált irodalom:
Beszédek, melyek 1896. márczius hó 1-én Filep Gyula doktornak „subauspiciis regis" megtartott felavatási ünnepélyen és 1896. május hó 31-én a kolozsvári m.kir. Ferencz  József Tudomány-egyetemnek Millenniumi díszgyűlésén tartottak. Kolozsvár, 1896. -
27-35. és 76-80. p.
A magyar királyi Ferencz József Tudományegyetem Almanachja az 1921-22. tanévre.
Szeged, 1922.-52-53. p.

Közreadja: Andrési Pál
Ásotthalom



© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.