Erdészeti tanpályák Magyarországon (Dől a Fa!)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2008./1. - Az erdészeti munkabiztonság terén különös fontossággal bírnak az erdészeti tanpályák. Hazánkban jelenleg kettő olyan magas szinten felszerelt terepi gyakorlópálya létezik, ahol az erdei munkakörülményekhez hasonló, szimulációs feladatok elvégezhetőek.

A soproni Fáber-réti Erdészeti Tanpályát a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. kezelésében lévő erdőben alakították ki, ez a pálya a középfokú és felsőfokú soproni erdészképzés mellett számos fakitermelő tanfolyam gyakorlati oktatásának helyszínéül is szolgál. A pálya fenntartását és üzemeltetését a Fakitermelési Munkakultúra Alapítvány végzi. Az Andreas Stihl Kereskedelmi Kft. finanszírozza a pálya üzemeltetésének költségeit, továbbá szakmai és technikai segítséget nyújt a működéséhez.
Az Erdészeti Tanpálya Baktalórántháza a Nyírerdő Zrt. kezelésében áll. Ezt a tanpályát az OMMF támogatásával 2007 őszén avatták fel Baktalórántházán, mint fakitermelési gyakorló tanpályát. A tanpálya a Nyírerdő Zrt. erdei munkásai számára hivatott gyakorlási és képzési helyként szolgálni, továbbá a későbbiekben, a soproni pályával együtt az erdészeti továbbképzések fontos bázisává válhat Kelet-Magyarországon.
Néhány további kiépített erdészeti tanpálya is volt korábban hazánkban, azonban ezek az idők folyamán vagy annyira lepusztultak, hogy már alkalmatlanok oktatási célokra (pedig igény lenne rájuk), vagy az a képző intézmény szűnt meg, ahol ezek a korábbi pályák használatban voltak. Pillanatnyilag ezen a két pályán kívül legközelebb csak a szomszédos országokban találhatóak erdészeti tanpályák, gyakorlópályák.

Fáber-réti Erdészeti Tanpálya
Kezelője: Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. 9400 Sopron, Honvéd utca 1. telefon: 0699 506-810, internet: www.taegrt.hu Fenntartója: Fakitermelési Munkakultúra Alapítvány
9400 Sopron, Roth Gyula utca 3.
Kontakt: Dr. Gólya János kuratóriumi elnök, telefon: 0630 236-9298
Erdészeti Tanpálya Baktalórántháza
Kezelője és fenntartója: Nyírerdő Zrt. Baktalórántházi Erdészet 4561 Baktalórántháza, Zöldfa utca 2. Internet: www.nyirerdo.hu Kontakt: Száva Tamás erdészetvezető, telefon: 0642 552-511

Az egyéni vállalkozó két munkavállalójával egy erdőterületen fakitermelést végzett. Erdészeti traktorral a kidöntött szálfákat a 400-500 m-re lévő rakodóra húzta, ahol azt feldarabolták. Az egyik fordulóból visszatérve a vállalkozó a fadöntést végző motorfűrész kezelőt egy kidőlt fa alá szorulva, guggoló helyzetben egy kivágott tuskóra borulva találta. A döntött fa koronája a döntött fától 4,2 m távolságra lévő fa koronájába volt akadva, összenőve. A döntés során a döntött fa ezt a fát tövestől ki tudta dönteni, mivel a fának a gyökérzete 90%-ban el volt korhadva, csak egy darab 10-15 cm átmérőjű gyökér tartotta. Az így kidőlő fa a motorfűrész kezelőt váll- és nyakrészen találta el és a leírt testhelyzetbe szorította, bal kezét alkar közepén amputálta. A helyi elsősegély-nyújtást követően a mentők újraélesztést kíséreltek meg, mely nem járt eredménnyel, így elhalálozott. (OMMF: Tájékoztál a munkabalesetek alakulásáról, 2007)


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.