Horror a baktói gazdaságban (Délmagyarország)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

2005. január 4.
Birkákat, tyúkokat, nyulakat mészároltak le a kóbor kutyák Szeged szélén
Több mint húsz birkát és közel száz tyúkot, nyulat öltek meg a kóbor kutyák Baktón és Petőfitelepen - értesült lapunk egy ott lakótól, akinek két anyajuhát és több aprójószágát mészárolták le a megvadult ebek. A gazda a gyilkos kutyák közül egy ötvenkilós keverék ebet megfogott és átadott a sintérnek.

- December eleje óta garázdálkodnak kóbor kutyafalkák a baktói és a petőfitelepi kiskertekben - jelezte lapunknak egy fiatalember, akinek kisebb háztáji gazdasága van a város szélén. Olvasónk - aki kérte nevének titokban tartását - elmondta, hogy neki két anyajuhát, egy bárányát és több csirkéjét mészárolták le a kutyák, amelyek vadászösztöneik miatt ölhettek, ugyanis nem ettek az állatokból. A fiatalember a bárányok, tyúkok és csirkék mellett   libákat, pulykákat   és kecskéket is tart. Az udvarába beszabadult kutyák összemarták és megfojtották az éj leple alatt az anyajuhokat, amelyek közül az egyik megellett a sokk hatására - mesélte a gazda. A megvadult ebek a kisbáránnyal  is végeztek. Reggel horrorfilmbe illő képek tárultak a szeme elé: a tetemek és az ól fala vöröslött a vértől. Később hallotta, hogy nem csupán a környéken, de a petőfitelepi kiskertekben is jártak és gyilkoltak a kutyák. Egy idősebb férfinak például hét birkáját és két kecskéjét mészárolták le a kóbor ebek.
Olyanról is hallott, hogy a megvadult állatok szétszedték a nyúlketrecet. Noha a férfi gazdaságát védte egy kutya, a staffordshire bullterrier kennelbe zárva nézte végig a vérontást. A kennel tegnap üresen állt, pontosabban szólva csapdaként funkcionált. A fiatalember ugyanis - akinek eddig mintegy 200 ezer forint a kára - az újabb támadásoktól tartva több csapdát is felállított az udvaron. Mutatta a kerítés alatt a kutyák kaparásának nyomát. Szerinte azon minden további nélkül bebújhatott egy megtermett kutya, mert „ahol befér a feje, befér a teste is". A férfi elmondta, hogy a támadás után értesítetté a rendőröket és a terület önkormányzati képviselőjét, Gila Ferencet. Azt ajánlották: forduljon a gyepmesterhez, mert ez az önkormányzatra tartozik. Olvasónk elmondása szerint a rendőrök rongálás miatt indítottak eljárást az ügyben. A férfi egyébként nemrégiben a gyilkos kutyák közül megfogott egy ötvenkilós keveréket, amit átadott a síntérnek.
- A farkas fél az embertől, nem úgy az elvadult kutya, ami tulajdonképpen dúvad. Ezeket az állatokat megunták, kitették a város peremén, nem pedig úgy nőttek fel a pusztában, mint Maugli a vadonban. Azt nem tudom, ki vállalja majd a felelősséget, ha emberre támadnak ezek az ebek? - kérdezte a férfi, aki szerint ki kellene lőni a kutyákat.

SZ.C.SZ.

A veszélyesnek látszó kutyát kilőhetik
Lakott területen a megyei földművelésügyi hivatal és a rendőrség hozzájárulásával, az önkormányzat és a vadászatra jogosult szerv egyetértő nyilatkozatával lőhetnek csak ki veszélyesnek látszó kóbor kutyákat - mondta lapunknak Szél István, az FVM-hivatal osztályvezetője. A kárt okozó állatok elejtése nem egyszerű feladat, hiszen az engedélynek tartalmaznia kell az elejtést irányító


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.