Újabb ellentétek a klímatárgyalásokon (Kitekintő)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2008. szeptember 6. - Az idei találkozók után, melyek Bangkokban és Bonnban voltak, az ENSZ klímatárgyalása ismét új kontinensen kapott helyet. A 160 országból érkező több mint 1600 delegált a ghánai Accra-ban kezdte az egy hetes megbeszélést augusztus 21-én.

Az idő fogy” - mondta a ghánai elnök, John Agyekum Kufuor a megnyitó beszédében. „A szónoklásról át kell térnünk a cselekvésre ahhoz, hogy eredményeket tudjunk felmutatni Koppenhágában.”
Ghánában már tapasztalható a klímaváltozás néhány hatása - olvasható az Environmental Research Web oldalain. Az eső mennyisége az utolsó 30 év alatt 20%-kal csökkent, valamint akár 1000km2-nyi területet is elveszíthetnek a Volta deltájából a tengerszint-emelkedésnek és az áradásoknak köszönhetően, ha az üvegházhatású gázok kibocsátása a jelenlegi iramban növekszik.
Valóban nagy szükség van arra, hogy az országok védekezőképességét, főleg Afrikában, megnöveljük a klímaváltozás hatásaival szemben” tette hozzá Kufuor. Az elnök kezdeményezné egy nemzetközi szerződés létrejöttét, melyben a fejlődő országok elköteleznék magukat olyan fejlesztések megvalósítása mellett, melyek eredményeképp kevésbé hatna rájuk a klímaváltozás. Viszont cserébe elvárják, hogy a nemzetközi közösség biztosítsa nekik a szükséges anyagi és technikai segítséget.
De miről is volt szó a találkozón? Először is, további ígéretekről a kiotói szerződést aláírt fejlett országok részéről, melyben tisztázzák az eszközöket és a szabályokat, valamint a hatékonyság növelésére képes lehetőségeket. Ezek közé tartozik például a széndioxid-kereskedelem, a megfelelő termőföld-felhasználás, és az üvegházhatású gázok szektorainak és forrásainak meghatározása.
„A kiotói szerződést aláíró különböző irányzatoknak sürgősen meg kell egyezniük a szabályokban és az eszközökben, melyeket a fejlődő országok számára elérhetővé tesznek azért, hogy a 2012-re kitűzött emisszió-csökkentési célokat megvalósíthassák” - nyilatkozta Yvo de Boer, az ENSZ klímaváltozással foglalkozó csoportjának titkára. Véleménye szerint ez azért fontos, mert az elérhető eszközök mennyisége és minősége fogja megszabni a fejlődő országok ambícióit, amikor kijelölik az új céljaikat.
Míg a tervek úgy szóltak, hogy a találkozón befejezik a tárgyalásoknak ezen szakaszát, ezzel párhuzamosan két workshop is helyet kapott Ghánában, melyek a szektoriális megközelítésről, valamint az erdőirtásokról szóltak.
A következő tárgyalás megint Európában, a lengyelországi Poznanban lesz, december elején. Egy évvel később, a hosszú távú kooperatív megbeszélésekre létrehozott szervezet Koppenhágában ülésezik utoljára. Reménykedjünk abban, hogy az USA vezetésében bekövetkező változások, melyek még az utolsó ülés előtt megtörténnek, megkönnyítik a határozott, közös kötelezettségvállalás elfogadását, mellyel a fejlett és a fejlődő országok is nagy mértékben tudják csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását. Tukacs Lívia


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.