No és holnap mit szabad enni? (logout.hu)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2008-09-11 - Rövidke szösszenet arról, amikor mások próbálják megszabni, hogy mit ehetünk, és mit nem, mikor megpróbálják önkényesen eldönteni, hogy mi a jó, és mi a rossz.
Többször elnyomtam felháborodásomat egy témában, de tovább nem megy, egyszerűen nem vagyok rá képes, mert a történet egyszerűen belülről rohaszt el, hányingerem van tőle, ezért megosztom a kedves olvasókkal.

A Négy Mancs Alapítvány (továbbiakban NMA) egy nemzetközi környezetvédelmi szervezet, céljuk a környezet óvása, a biodiverzitás fenntartása. Lefordítom nektek magyarra: utolsó tetű lobbista banda (véleményem szerint...), nincs is ezzel gond, ha egyszer a törvények lehetővé teszik a létezését.
Gondoltak egyet, és kitalálták, hogy szegény libákat és kacsákat hazánkban nagyon embertelen illetve állattalan körülmények között tartják és vágják, ezért bojkottálni kell az ezen állatok feldolgozott részeinek felvásárlását. Nem kívánok belemenni a részletekbe, mert egyrészt baromi hosszú, másrészt irreleváns a dolog, és a lényeggel kívánok foglalkozni.
A lényeg: nem fogjátok elhinni, de összejött nekik, az egyik legnagyobb feldolgozó cég elbocsát egy rakás embert (200 körül), és effektíve meg fog szűnni a hazai kacsa/liba feldolgozás, nem lesz több hazai libamáj, satöbbi satöbbi. Ok: az állatok tömése méltatlan körülmények között, már-már a kínzás határán zajlik.
Na akkor kezdjünk hozzá, kényelmes fotel, pop-corn, mert olyan kirohanás következik tőlem, amire régen volt példa.
Először is: akik ebben a projektben voltak, azok ugye soha nem ettek sem kacsa, sem libahúst, sem májat. Mert ha igen, akkor a dolog morálisan ugye hányinger.
Másodszor: a haszonállat, mint fogalom, mond a kedves környezetvédőknek valamit? Teccik tudni, ezek azok az állatok, amelyeket nem azért tartunk, mert de aranyosan dorombol, vagy vigyáz a házra, hanem mert zabál, meghízik, utána megnyírjuk/megkopasztjuk, a tejét isszuk, a húsát esszük, és így tovább. Az emberiség mindenevő, aki ezt nem ismeri el, az biztosan jó ember, csak a biológiához és az evolúcióhoz hülye. Nos, aki nem tudná, annak elmondom, hogy a liba és a kacsa biza haszonállat. Most az, és az volt ezelőtt 200, 500, és 1000 éve is. Meg az előtt is. A libát és a kacsát azért tartjuk, mert Márton napkor levágjuk, és libacomb lesz, karácsonykor meg megesszük a máját, hagymás törtkrumplival, a tollából párna lesz. Tehát mért pont most, mért pont a liba/kacsa, mi a probléma azzal, hogy egy több száz éve haszonállatként kezelt állatot most hűdebaromigyorsan meg kell menteni? Nem állnak a kihalás szélén - mivel tenyésztik őket, és nem vadak... -, nem terjed betegség miattuk, egyszerűen egy kupac ember úgy gondolta, hogy ez nem szép.
Másodszor folyománya: mit érünk el? Hát drága barátaim, ha az Öregisten az égből lejön, én karácsonykor akkor is libamájat, vagy kacsamájat fogok enni. Mert akkor egyszer konkrétan tojok rá, hogy 4500, 5300, vagy 7200 forint lesz egy kiló belőle, és ezzel más is így van, aki ezt fogyasztja, mert jellemzően prémium-termék, amolyan egy-évben-egyszer-kétszer eledel, mennyei, fenséges lakoma. Ja várjál, akkor a fogyasztás jellemzően nem fog csökkenni, csak most már nem az itthoni termelőhöz/tenyésztőhöz megy a pénzem, hanem valami külföldihez, és ráadásul a minőség sem lesz a régi, mert a hazai kacsának nem igazán van párja. Mért írtam termelőt is? Hát mert az a takarmány sem kerül felhasználásra, amit ezek az állatok felzabálnának.
Arról nem beszélve, hogy a szegény liba, ledugnak egy gumicsövet a gyomráig, és tömik.. Namost képzeljétek el, máshogy nem eszik a mocsok. Sőt, dédnagyanyám annak idején egyszerű bádogtölcsérrel tömte őket, belenyomta a csőrükbe, és hajrá, mindegy volt, hogy felsérti-e a liba nyakát, hát majd meggyógyul. Senki nem kérdezte akkor, hogy humánus-e a libával szemben ez. Oka: ki nem szarja le? Haszonállat, kikel a tojásból felnő levágjuk, megesszük, ennyi. Anno a levágás úgy zajlott, hogy odamentek egy késsel, és elvágták a torkát, és az állat még percekig kinlódott.
Ezzel szemben most? A gumicső nem sérti fel a gégét és a nyelőcsövet, a gyomorig lenyomják, és 20 másodperc alatt megtömik az állatot, amelyik nem fuldoklik, nincs semmi baja, nézeget közben, nem fáj neki. Persze ezt csak az tudja, aki tisztában van a baromfik anatómiájával legalább alapvető szinten, nagypofájú, agresszív, tudatlan tuskó környezetvédők ezt nem tudják. Azt sem, hogy most kitörik az állat nyakát, megszakad a gerincvelő, a halál meg azonnal beáll. Tehát a múlthoz képest jelentős fejlődés van e téren, persze ez nem elég...
Összegezzük szépen: nekem rossz, mert drágább és gyengébb minőségű lesz a termék. A hazai termelőnek és tenyésztőnek rossz, a feldolgozónak rossz, az ott dolgozókat ugye kirúgják, azok sem vidámak. Kinek jó akkor ez az egész? A libának, annyiban, hogy most már nem fogják tömni és levágni, hanem egész egyszerűen ki sem bújik a tojásból. Érted!? Ez olyan, mintha egy betegség során egy fájdalmas kezelés előtt azt mondanák neked, kedves olvasó, hogy mennyivel jobb lenne most neked, ha nem születtél volna meg. Értjük az abszurditást, ugye? A libának nem lesz jobb, mert nem lesz liba, amelyiknek jobb lehetne. Nem rezervátumban fogják őket tovább tenyészteni, hanem NEM LESZNEK. Na most akkor kinek jó? A lobbista NMA mögött álló, jellemzően külföldi baromfifeldolgozó cégeknek, nyertek ezzel egy új export-területet. Na itt a lényeg, ne bonyolítsuk ezt túl: pénzről van szó! Mért nem ezzel kezdték? Ja hát mert akkor mindenki elzavarta volna őket a búbánatos, zivataros fenébe.
Amikor politika topicokban egymást anyázzák és hazaárulózzák a kedves fórumtagok, akkor ez jusson eszébe mindenkinek: akkor ki árusítja ki az országot? Ki a hazaáruló? Azok az NMA aktivisták, akik egy egész magyar iparágat tesznek tönkre a külföldi baromfifeldolgozó cégek érdekében, azok nem hazaárulók, ugye? Hát persze, hogy nem, a környezet- és állatvédelem mögé bújva bármit el lehet adni a népnek. A balfa... khm. istenadta nép! Ó nem, nem fejeztük be, folytassuk, hármas pont.
Harmadszor: keziccsókolom, sertéshúst tetszik fogyasztani? Igen? És sertéstelepet teccett-e már látni, kedves aktivista? Ugyebár ott is vannak érdekes körülmények. Akkor tiltsuk be a sertésüzemeket? Na és tejet ivott már a kedves aktivista? Igen? Fúj, gyilkos! Amikor a gép feji a tehenet, az nem éppen kellemes az állatnak. Hamburgert a mekiben ettünk már, kedves aktivisták? Az biza marhából van, és szerintem az nem élő állat, ami a hamburgerben van, hanem már levágták. Van egy ilyen érzésem... Najó, ez teljesen más, a marhákat humánus körülmények között tartják, gondoljunk csak a marhavagonokra. Ja várjál, nem, éppen olyan kis helyen élnek, mint bármilyen más haszonállat. Pont úgy. Világos, akkor zárjuk be az összes McDonald's-ot. Nem jó, mi? Az ellenérdek gazdasági téren, világos, pénzről van szó.
Összegezve: ha tényleg, komolyan az a valódi ok, mint amit megnevezett az NMA, akkor zárjuk be az összes állattenyésztő telepet. Meg a gabonatermesztést is befejezhetjük, nem lesz állat, aki megeszi. És innen kezdve mindenki legyen kötelezően vegetáriánus. Igen ám, de akkor én előjövök a krumpli és a répa lelki világával, és betiltatom a zöldségeket is. Na akkor mi a büdös úristen lesz? Fotoszintetizálni fogunk? Tehát nem ez a valódi ok.
Na tovább, negyedszer: mért a magyar céget? Hát akkor zárassuk be egész Európában a liba/kacsa feldolgozó üzemeket! Ja azt nem, gazdasági ellenérdek.
Nem ragozom tovább. A folyamat célja egyértelműen és bizonyíthatóan az volt, hogy a hazai prémium-baromfitenyésztést hidegre tegyék, hogy ezzel más cégek számára export-területet szerezzenek. Piacszerzésnek hívják. Hogy egy szervezetnek ez legyen a célja? Mért ne? Teljesen logikus gazdasági lépés, ügyes, sok buta embert ügyesen manipulál és használ, őszinte elismerésem, mert ezzel nincs semmi baj. A baj azzal van, hogy ezt mi, a politikusaink, a hazai törvényhozás hagyja. Hogy a "mi"-t mért hozom fel, mit tehetnénk? Elmondom: nem hiszünk el mindent, amit valami utolsó koszos szakbarbár tudatlan környezetvédő állít. Ez olyan, mint mikor azt mondják, hogy az erdész az erdő igazi ellensége, mert kivágja a fákat. Erre pedig bólogatunk, hiszen egy környezetvédő mondja. Egy környezetvédő, aki nem tudja, hogy mit jelent az erdőtisztítás folyamata, nem tudja, hogy a fát a favágó vágja ki, nem tudja, mi a különbség fakitermelés és erdőirtás között, és végül nem tudja, hogy az erdész ültet új fákat.
Emberek, a környezetvédelem jó és fontos dolog, ha azt ésszel csinálják, de vegyük észre, hogy ez a téma az állatvédelemmel együtt egy olyan marketing-eszközzé fejlődött, amivel bármit el lehet adni, ami mögé bármikor el lehet bújni. Mindenki vonja le a konzekvenciát, szűrje le a tanulságot. Nem a fakitermelést kell megakadályozni élőlánncal, nem. Fát kell telepíteni, és jó erdészeket képezni. Nem a baromfitenyésztést kell hazavágni, hanem el kell érni, hogy mindenki megértse a haszonállat fogalmát. És bizony nem a demokráciára és a szólásszabadságra kell hivatkozni, amikor valaki hülyeségeket beszél, vagy csinál. Attól, hogy joga van valamit megtenni, attól az a valami nem lesz automatikusan helyes. Ilyenkor le kell húzni neki egy pofont, és azt mondani: vegyél vissza.
Mindezt gyorsan. Sajnos, kedves olvasó, nem sok időd van magadhoz térni, mert az idő szépen lassan elfogy, aztán eljutunk odáig, hogy majd Brüsszelből fogják írásba adni, hogy mit ehetsz, és hogy szabad-e csattanósat fingani. Ha ezt akarod, akkor már mindegy, már elveszett az egyéniséged és a szabadságod is, de ne toborozz, másokat ne ránts magaddal. Ha nem ezt akarod, akkor gondolkozz el azon, amit írtam. Az NMA egyszer úgyis bukni fog, mert beleköt valaki olyanba, akibe nem kellene, de ez már nem a mi dolgunk. Ne ugrálj, ne menj az utcára transzparensekkel, csak gondolkodj, és gondolkodva élj. Ettől lehet jobb a világ. És persze a kacsamájtól. Cerebellum


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.