Biomassza termelhet elektromos áramot a csíkszeredaiaknak (Erdély.ma)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2008. október 14. - Biomassza termelhet elektromos áramot és hőt a közeljövőben a csíkszeredaiaknak. A helyi tanács még az idén februárban fogadott el egy határozatot, amely értelmében az önkormányzat az összbefektetés 15 százalékával társul be egy biomasszát hasznosító erőmű létrehozásába. A tervet nemsokára gyakorlatba is ültetik: hamarosan felépülhet a város első bioenergetikai létesítménye.
Egy olasz érdekeltségű gyulafehérvári céggel, valamint helyi vállalkozókkal közösen Csíkszereda önkormányzata bejegyeztetett egy részvénytársaságot, amely biomassza felhasználásával állítana elő energiát. A vállalkozás célja, hogy hasznosítsák a parlagon hagyott területekről begyűjthető növényzetet, amely biomasszává alakítva olcsó energiát termel. Ezt az országos villamossági hálózatba juttatják majd, az előállítás melléktermékeként nyert hőt pedig a csíkszeredai közüzem kapná meg olcsón, amely ezt a városi melegvíz- és fűtésszolgáltatásában hasznosíthatná. Az erőmű tervezett teljesítménye 7 megawattóra elektromos energia és 8 megawatt hőenergia.
A befektetés összesen mintegy 182 000 lej. Ebben 23 700 lejjel vesz részt a város, ez a teljes összeg 15 százalékát jelenti. Mostanáig a létesítmény pontos helyének kijelölése okozott gondot, hiszen a hatékony energiaszállítás érdekében mind a villanytelephez, mind a városhoz közel eső helyet kellett találni számára. Úgy tűnik, a gond megoldódott: a közeljövőben a város nyugati kijáratának közelében foghatnak neki az erőmű építésének. Az elképzelések szerint a létesítmény környékén több hektár, jelen pillanatban megműveletlen földterület kerül ismét hasznos mezőgazdasági forgalomba.
Egyébként a nyár folyamán a németországi Brandenburg régió néhány bioenergetikai szakembere látogatott a Székelyföldre. Több helyszínen tartottak előadássorozatot a zöldáram és -hő előállításáról, és vázolták az érdeklődőknek a németországi tapasztalatokat. A szakemberek elragadtatva nyilatkoztak a vidékünk által kínált potenciális erőforrásokról. Kiderült, hogy náluk még a közterületekről lenyírt füvet is rég az energiatermelés szolgálatába állították. Reményüket fejezték ki, hogy hamarosan a kutatók, a vállalkozók és a politikusok közösen tesznek lépéseket a rejtett erőforrások felismerésére és kihasználására a Székelyföldön is.  Hompoth Loránd, Háromszék 

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.